ΓΔ: 2598.72 0.16% Τζίρος: 271.14 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:15
Σημαία Ισραήλ

Eurosatory: Εκτός έκθεσης 12 ισραηλινές εταιρείες με απόφαση Γαλλίας

Λόγω διπλωματικών εντάσεων, δώδεκα περίπτερα ισραηλινών εταιρειών έκλεισαν στην αμυντική έκθεση Eurosatory στο Παρίσι, επειδή δεν πληρούσαν τις προϋποθέσεις που έθεσαν οι γαλλικές αρχές, σύμφωνα με τους διοργανωτές

Δώδεκα περίπτερα ισραηλινών εταιρειών στην αμυντική έκθεση Eurosatory, κοντά στο Παρίσι, έκλεισαν την πρώτη ημέρα λειτουργίας της διοργάνωσης, περίπου έναν χρόνο μετά από παρόμοιο περιστατικό στο σαλόνι αεροναυπηγικής του Μπουρζέ.

Εν μέσω αυξημένων διπλωματικών εντάσεων μεταξύ Γαλλίας και Ισραήλ, η διοργανώτρια εταιρεία Coges Events ανακοίνωσε ότι τα περίπτερα «έκλεισαν καθώς δεν πληρούσαν τις προϋποθέσεις συμμετοχής που είχαν καθοριστεί από τις γαλλικές αρχές».

Σύμφωνα με την ανακοίνωση που υπογράφεται από τον Επίτροπο της διετούς έκθεσης, Σαρλ Μπουντουέν, η Coges Events επισημαίνει πως «ως διοργανώτρια της Eurosatory, που φιλοξενείται στο Βιλπέντ (Σεν-Σεν-Ντενί), οφείλει να εφαρμόζει τις αποφάσεις και τις οδηγίες των γαλλικών αρχών». Κατόπιν αυτής της υποχρέωσης, αποφασίστηκε το κλείσιμο των 12 περιπτέρων.

Όπως συνέβη και στην έκθεση του Μπουρζέ, η γαλλική κυβέρνηση απαγόρευσε την παρουσίαση ισραηλινών επιθετικών όπλων, επιτρέποντας μόνο τη συμμετοχή εκθετών που παρουσιάζουν «υλικά και προϊόντα αποκλειστικής χρήσης στην αντιαεροπορική και αντιβαλλιστική άμυνα».

Το υπουργείο Άμυνας του Ισραήλ κατήγγειλε τις «εξοργιστικές απαιτήσεις της γαλλικής κυβέρνησης», χαρακτηρίζοντάς τες «κυνικό μέτρο» με στόχο τον αποκλεισμό της ισραηλινής τεχνολογίας, «η ποιότητα της οποίας αποδεικνύεται καθημερινά σε όλη τη Μέση Ανατολή».

Δημοσιογράφος του AFP διαπίστωσε ότι τα περίπτερα των τριών μεγαλύτερων αμυντικών βιομηχανιών του Ισραήλ – IAI, Elbit και Rafael – παρέμεναν προσβάσιμα στο κοινό, χωρίς όμως να εκτίθενται μακέτες οπλικών συστημάτων, σε αντίθεση με τους εκθέτες άλλων χωρών. Περίπου δέκα μικρότερα περίπτερα ήταν αποκλεισμένα.

«Είναι ντροπή, είναι απαράδεκτο», δήλωσε ο πρεσβευτής του Ισραήλ στη Γαλλία, Τζόσουα Ζάρκα, μπροστά σε ένα από τα κλειστά περίπτερα. «Δεν παρουσιάζονται εδώ επιθετικά συστήματα. Κάθε φορά, εμφανίζουν μια άλλη ιδέα, έναν άλλο λόγο» πρόσθεσε.

Ο Ζάρκα σημείωσε ότι «ορισμένες από τις εταιρείες που έχουν αποκλειστεί διαθέτουν τεχνολογίες που χρησιμοποιούνται από τη Γαλλία», αναφερόμενος σε «μια τεχνολογία που προστατεύει το αεροσκάφος του προέδρου Μακρόν και τα περισσότερα αεροσκάφη ηγετών σε όλον τον κόσμο», η οποία «δεν επιτρέπεται πλέον να παρουσιαστεί λόγω των περιορισμών που επέβαλε η γαλλική κυβέρνηση στις ισραηλινές βιομηχανίες».

Ο πρέσβης αναφερόταν στο αντιπυραυλικό σύστημα της εταιρείας Elbit, με το οποίο είναι εξοπλισμένο το γαλλικό προεδρικό αεροσκάφος A330.

Για τον Τζόσουα Ζάρκα, «στο επίκεντρο αυτής της απόφασης βρίσκεται κυρίως ο φόβος ανταγωνισμού με το Ισραήλ».

Το 2025, το Ισραήλ κατέγραψε ρεκόρ εξαγωγών αμυντικού υλικού, ύψους 19,2 δισ. δολαρίων (16,5 δισ. ευρώ), ανταγωνιζόμενο τη Γαλλία, της οποίας οι εξαγωγές αναμένεται να φτάσουν τα 20 δισ. ευρώ, σύμφωνα με την υπουργό Άμυνας Κατρίν Βοτρέν.

Αντιδράσεις από ισραηλινούς εκθέτες

Στο πλέον κλειστό περίπτερό του, ο Αμίτ Μάνορ, ιδιοκτήτης της Amit Industries, εταιρείας με 50 εργαζομένους, δήλωσε «αιφνιδιασμένος». Όπως εξήγησε, η εταιρεία του παράγει μόνο ηλεκτρικές μπαταρίες για μη επανδρωμένα αεροσκάφη, συστήματα επικοινωνιών ή ρομπότ, όχι όμως για οπλικά συστήματα.

Ο Μάνορ ανέφερε ότι το περίπτερό του είχε ελεγχθεί τις προηγούμενες ημέρες χωρίς να εντοπιστεί πρόβλημα, ενώ ενημερώθηκε μόλις τα ξημερώματα μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ότι δεν θα λειτουργήσει.

«Δεν καταλαβαίνω», είπε στο AFP, σημειώνοντας πως είχε αποφασίσει τη συμμετοχή του στην έκθεση πριν από οκτώ μήνες, αλλά «η γαλλική κυβέρνηση υπαγόρευσε τους όρους της μόλις πριν από δύο εβδομάδες».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Εμανουέλ Μακρόν πορτρέτο
ΔΙΕΘΝΗ

Μακρόν: «Θα καταπολεμήσω τον αντισημιτισμό παντού και πάντα»

Ο Μακρόν τίμησε τα θύματα των επιθέσεων της 7ης Οκτωβρίου στο Ισραήλ, υπενθυμίζοντας τα ονόματά τους και δεσμευόμενος για διαρκή μάχη ενάντια στον αντισημιτισμό και την τρομοκρατία, με στόχο την ειρήνη και ασφάλεια για όλους.
Μνημείο Ισραηλινών θυμάτων
ΔΙΕΘΝΗ

Στο Ισραήλ ο Γάλλος ΥΠΕΞ για φόρο τιμής στα θύματα της 7ης Οκτωβρίου

Ο Γάλλος ΥΠΕΞ Ζαν-Νοέλ Μπαρό επισκέφθηκε το Ισραήλ για τις εκδηλώσεις μνήμης της 7ης Οκτωβρίου. Τίμησε τα θύματα και τους 51 Γάλλους νεκρούς της επίθεσης της Χαμάς, δηλώνοντας πως δεν θα ξεχαστούν ποτέ.
Τζορντάν Μπαρντέλα ομιλία
ΔΙΕΘΝΗ

Ισραηλινός υπουργός στηρίζει τον ακροδεξιό Μπαρντελά εν μέσω κατηγοριών

Ο Ισραηλινός υπουργός Αμιχάι Τσικλί υπερασπίστηκε τον Ζορντάν Μπαρντελά, επικεφαλής του γαλλικού Εθνικού Συναγερμού, δηλώνοντας πως είναι από τις ξεκάθαρες ευρωπαϊκές φωνές κατά της Χαμάς και ενάντια στον αντισημιτισμό.
Μπενιαμίν Νετανιάχου ομιλία
ΔΙΕΘΝΗ

Αντίδραση Νετανιάχου κατά Μακρόν μετά την ομίλια στον ΟΗΕ για τη Δυτική Όχθη

Η ισραηλινή κυβέρνηση αντέδρασε έντονα στις δηλώσεις Μακρόν στον ΟΗΕ. Το γραφείο Νετανιάχου έκανε λόγο για «παραλογισμό» και κατηγόρησε τη Χαμάς για συνεχείς επιθέσεις κατά Ισραηλινών.
Νετανιάχου, Μητσοτάκης, Μακρόν
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Οι κάλπες που «καίνε» την Αθήνα: Ισραήλ, Γαλλία, ΗΠΑ και στο βάθος Τουρκία

Από το Ισραήλ και τη Γαλλία ως τις ΗΠΑ, η Αθήνα παρακολουθεί στενά τις κρίσιμες κάλπες που ακολουθούν τους επόμενους μήνες και οι οποίες μπορούν να αλλάξουν ισορροπίες, συμμαχίες και στρατηγικούς σχεδιασμούς. Ο άγνωστος Χ στην Άγκυρα.
Βρετανική σημαία Λονδίνο
ΔΙΕΘΝΗ

Λονδίνο: Λυπηρά τα μέτρα του Ισραήλ κατά της Βρετανίας

Ο Βρετανός ΥΠΕΞ Εντ Μίλιμπαντ χαρακτήρισε τα αντίποινα του Ισραήλ λυπηρά και επιβλαβή, ενώ το Ισραήλ προχώρησε σε κυρώσεις μόνο κατά της Βρετανίας, κλείνοντας το προξενείο στην Ιερουσαλήμ και απαγορεύοντας την είσοδο σε 12 αξιωματούχους.