ΓΔ: 0 0.00% Τζίρος: 0.00 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 09:21:15
Ντόναλντ Τραμπ πορτρέτο

ΗΠΑ: Νέο ιστορικό χαμηλό στη δημοτικότητα του Τραμπ ως προέδρου

Μόνο ένας στους τέσσερις Αμερικανούς θεωρεί πως ο πόλεμος του Τραμπ στο Ιράν άξιζε το κόστος, ενώ η δημοφιλία του υποχωρεί στο χαμηλότερο επίπεδο της θητείας του, σύμφωνα με δημοσκόπηση Reuters/Ipsos.

Μόνο ένας στους τέσσερις Αμερικανούς θεωρεί ότι ο πόλεμος του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ στο Ιράν άξιζε το κόστος του, ενώ η πλειονότητα εκτιμά πως η εκεχειρία με την Τεχεράνη δύσκολα θα διατηρηθεί, σύμφωνα με δημοσκόπηση του πρακτορείου Reuters και της εταιρείας Ipsos.

Η πενθήμερη έρευνα, που ολοκληρώθηκε τη Δευτέρα, καταδεικνύει ότι η σύγκρουση έχει πλήξει σοβαρά τη δημοτικότητα του Τραμπ, η οποία υποχώρησε στο 34%, το χαμηλότερο επίπεδο από την έναρξη της δεύτερης θητείας του. Αντίστοιχο ποσοστό είχε καταγραφεί και τον Απρίλιο.

Μόνο το 23% των Αμερικανών –και οι μισοί εξ αυτών Ρεπουμπλικάνοι– πιστεύουν ότι οι ΗΠΑ βρίσκονται σήμερα σε ισχυρότερη θέση έναντι του Ιράν σε σχέση με πριν από τον πόλεμο. Αντίθετα, το 35% θεωρεί ότι η χώρα είναι πλέον πιο αδύναμη, ενώ οι υπόλοιποι δεν είναι βέβαιοι ή εκτιμούν πως η κατάσταση παραμένει αμετάβλητη.

Η συμφωνία με την Τεχεράνη και η επίδραση στις τιμές πετρελαίου

Ο Τραμπ και ο πρόεδρος του Ιράν Μασούντ Πεζεσκιάν υπέγραψαν προκαταρκτική συμφωνία στις 17 Ιουνίου, με στόχο την επανεκκίνηση της ροής πετρελαίου και τη χαλάρωση των αμερικανικών οικονομικών πιέσεων προς την Τεχεράνη. Η συμφωνία προκάλεσε πτώση στην τιμή του αργού πετρελαίου, ωστόσο οι περισσότεροι πολίτες δηλώνουν ότι η τιμή της βενζίνης παραμένει αυξημένη σε σχέση με την περίοδο πριν από τις 28 Φεβρουαρίου, όταν ξεκίνησε ο πόλεμος.

Μόνο το 24% των ερωτηθέντων πιστεύει ότι ο πόλεμος άξιζε το κόστος του, ενώ οι μισοί διαφωνούν και οι υπόλοιποι δηλώνουν αναποφάσιστοι. Το 63% –μεταξύ αυτών οι μισοί Ρεπουμπλικάνοι και οκτώ στους δέκα Δημοκρατικούς– θεωρεί απίθανο η συμφωνία Τραμπ να οδηγήσει σε διαρκή ειρήνη. Μόνο το 18% (10% των Δημοκρατικών και 34% των Ρεπουμπλικάνων) τη θεωρεί πιθανή.

Πτώση στη δημοτικότητα και πολιτικές επιπτώσεις

Στο πεδίο της οικονομίας και του κόστους διαβίωσης, μόλις το 22% εγκρίνει τους χειρισμούς του Τραμπ, ποσοστό που προσεγγίζει τα χαμηλότερα επίπεδα της προεδρίας του και υπολείπεται εκείνου που κατέγραφε ο Δημοκρατικός Τζο Μπάιντεν προς το τέλος της θητείας του.

Κατά την επιστροφή του στον Λευκό Οίκο, η δημοτικότητα του Τραμπ ανερχόταν στο 47%, όμως μειώθηκε εξαιτίας του υψηλού πληθωρισμού και της αμφισβήτησης που προκάλεσαν οι επιθετικές πολιτικές του στο μεταναστευτικό. Η κάμψη αυτή ενδέχεται να επηρεάσει τους Ρεπουμπλικάνους συμμάχους του ενόψει των ενδιάμεσων εκλογών της 3ης Νοεμβρίου.

Η τελευταία μέτρηση του Reuters/Ipsos δείχνει ότι μόνο το 37% εγκρίνει τους χειρισμούς του Τραμπ στο μεταναστευτικό, έναντι 40% στην προηγούμενη έρευνα.

Η δημοσκόπηση πραγματοποιήθηκε σε δείγμα 1.262 ενηλίκων, με περιθώριο σφάλματος ±3%.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ντόναλντ Τραμπ ομιλία
ΔΙΕΘΝΗ

Ο Τραμπ: Συνάντηση με Κιμ φέτος - 57 πυρηνικά όπλα στη Β. Κορέα

Ο Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε συνάντηση με τον Κιμ Γιονγκ Ουν εντός του έτους, υποστηρίζοντας ότι η Βόρεια Κορέα διαθέτει 57 ισχυρά πυρηνικά όπλα και τόνισε πως οι σχέσεις του με τον Βορειοκορεάτη ηγέτη είναι καλές.
Ντόναλντ Τραμπ πορτρέτο
ΔΙΕΘΝΗ

Οι περισσότεροι Αμερικανοί θεωρούν ότι ο Τραμπ κέρδισε ανήθικα χρήματα

Πολλοί Αμερικανοί θεωρούν πως ο Τραμπ και η οικογένειά του ωφελήθηκαν αθέμιτα από τα κρυπτονομίσματα μετά την επιστροφή του στον Λευκό Οίκο, ενώ πιστεύουν ότι οι πολιτικές του επηρεάζονται από τα προσωπικά του οικονομικά συμφέροντα.
Ντόναλντ Τραμπ στο Οβάλ Γραφείο
ΔΙΕΘΝΗ

Σεούλ και Ουάσινγκτον μείωσαν τα γυμνάσια μετά την κριτική Τραμπ

Η διάρκεια των κοινών στρατιωτικών ασκήσεων ΗΠΑ-Νότιας Κορέας μειώθηκε κατά έξι ημέρες, μετά τις επικρίσεις του Τραμπ που τις χαρακτήρισε εχθρικές προς τη Βόρεια Κορέα. Το Πεντάγωνο διαβεβαιώνει ότι οι στόχοι παραμένουν σταθεροί.