ΓΔ: 2653.53 0.81% Τζίρος: 266.52 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02
Σημαία της Λιβύης

Απαγόρευση εισόδου σε πολίτες 4 αφρικανικών χωρών από την ανατολική Λιβύη

Η ανατολική κυβέρνηση της Λιβύης απαγόρευσε την είσοδο σε υπηκόους Σουδάν, Ερυθραίας, Αιθιοπίας και Σομαλίας, επικαλούμενη αναδιοργάνωση του συστήματος ελέγχου αλλοδαπών. Η απόφαση ισχύει για όλες τις πύλες εισόδου.

Η κυβέρνηση της ανατολικής Λιβύης ανακοίνωσε την απαγόρευση εισόδου στους υπηκόους τεσσάρων αφρικανικών χωρών, σε μια απόφαση που, σύμφωνα με πηγή του πρακτορείου Ρόιτερς, αποδίδεται σε «αναδιοργάνωση» του συστήματος διαχείρισης της εισόδου αλλοδαπών στη χώρα.

Σύμφωνα με εκτελεστικό διάταγμα της παράλληλης κυβέρνησης με έδρα τη Βεγγάζη, «οι πολίτες του Σουδάν, της Ερυθραίας, της Αιθιοπίας και της Σομαλίας απαγορεύεται να εισέρχονται στη λιβυκή επικράτεια» από οποιοδήποτε σημείο εισόδου — χερσαίο, θαλάσσιο ή αεροπορικό.

Η κυβέρνηση αυτή, υπό τον Οσάμα Χαμάντ, πρόσκειται στον στρατάρχη Χαλίφα Χαφτάρ και τους γιους του, οι οποίοι ελέγχουν μεγάλο μέρος της ανατολικής και νότιας Λιβύης. Παράλληλα, η διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση του υπηρεσιακού πρωθυπουργού Αμπντουλχαμίντ Ντμπάιμπα, που ανέλαβε την εξουσία με διαδικασία υποστηριζόμενη από τον ΟΗΕ το 2021, έχει έδρα την Τρίπολη.

Από το μέτρο εξαιρούνται μέλη διαπιστευμένων διπλωματικών και προξενικών αποστολών, καθώς και οι συγγενείς τους. Εξαιρούνται επίσης εργαζόμενοι στους τομείς της εκπαίδευσης, της υγείας και συναφείς επαγγελματικές κατηγορίες, υπό την προϋπόθεση ότι διαθέτουν τις απαραίτητες άδειες και επικυρωμένες συμβάσεις εργασίας.

Μεταναστευτικές ροές και πολιτική αστάθεια

Από την ανατροπή του καθεστώτος του συνταγματάρχη Μουάμαρ Καντάφι το 2011, μετά την εξέγερση που υποστηρίχθηκε από κράτη μέλη του NATO, η Λιβύη βυθίστηκε σε χρόνια αστάθεια. Διακινητές και λαθρέμποροι εκμεταλλεύτηκαν την κατάσταση δημιουργώντας εκτεταμένα κυκλώματα εμπορίας ανθρώπων, με θύματα κυρίως παράτυπους μετανάστες και πρόσφυγες από χώρες της υποσαχάριας Αφρικής, της Μέσης Ανατολής και της Ασίας που επιδιώκουν να φτάσουν στην Ευρώπη διά θαλάσσης.

Η χώρα παραμένει διχασμένη από το 2014, με δύο αντίπαλες κυβερνήσεις και ένοπλες ομάδες να διεκδικούν την εξουσία. Σύμφωνα με στοιχεία του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης (ΔΟΜ), στα μέσα του 2024 στη Λιβύη διαμένουν περίπου 900.000 μετανάστες και πρόσφυγες, πολλοί από τους οποίους ζουν υπό εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Σημαία της Λιβύης
ΔΙΕΘΝΗ

Βρέθηκαν εννέα σοροί μεταναστών στα ανοικτά της Τρίπολης στη Λιβύη

Στην παραλία της Τατζούρα κοντά στην Τρίπολη Λιβύης εντοπίστηκαν εννέα πτώματα μεταναστών μετά την ανατροπή σκάφους που μετέφερε περίπου 19 άτομα. Οι αρχές φοβούνται ότι ίσως βρεθούν και άλλα πτώματα τις επόμενες μέρες.
Σημαία της Λιβύης
ΔΙΕΘΝΗ

Ναυάγιο με επτά νεκρούς και 50 διασωθέντες μετανάστες ανοιχτά της Λιβύης

Επτά μετανάστες βρέθηκαν νεκροί μετά την ανατροπή σκάφους ανοιχτά της Λιβύης. Η ιταλική ΜΚΟ Emergency διέσωσε 50 άτομα, με δύο να νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση. Το περιστατικό σημειώθηκε σήμερα το πρωί.
Σημαία της Λιβύης
ΔΙΕΘΝΗ

Λιβύη: Έκρηξη δίπλα σε ανενεργό ηλεκτροπαραγωγικό σταθμό

Έκρηξη κοντά στον ηλεκτροπαραγωγικό σταθμό Ζαουίγια της Λιβύης προκάλεσε ζημιές και διακοπή λειτουργίας σε μονάδες του, σύμφωνα με τη Γενική Επιχείρηση Ηλεκτρισμού. Τεχνικοί ερευνούν το συμβάν και εργάζονται για αποκατάσταση ρεύματος.
Σημαία της Λιβύης
ΔΙΕΘΝΗ

Εντοπίστηκαν έντεκα σοροί ανοιχτά της Λιβύης, σύμφωνα με την SOS Méditerranée

Έντεκα πτώματα εντοπίστηκαν στη θάλασσα ανοιχτά της Λιβύης από αεροσκάφος της SOS Méditerranée, που αναζητούσε μετανάστες σε κίνδυνο. Μερικά πτώματα έφεραν ρούχα ή σαμπρέλες και ήταν προχωρημένης αποσύνθεσης.
Σημαία της Λιβύης
ΔΙΕΘΝΗ

Επικεφαλής πληροφοριών Ανατολικής Λιβύης σκοτώνεται από βόμβα

Ο επικεφαλής της στρατιωτικής υπηρεσίας πληροφοριών του ΛΕΣ, ταξίαρχος Φάουζι Μανσούρι, σκοτώθηκε από έκρηξη βόμβας στο αυτοκίνητό του έξω από το σπίτι του στη Βεγγάζη. Άγνωστη παραμένει η ταυτότητα των δραστών.
Κατεστραμμένο εργοστάσιο έκρηξη
ΔΙΕΘΝΗ

Λιβύη: Πυρκαγιά σε μεγάλη δεξαμενή βενζίνης μετά από επίθεση

Τεράστια δεξαμενή βενζίνης στη Ζαουίγια, Δυτική Λιβύη, τυλίχθηκε στις φλόγες και κατέρρευσε μετά από επίθεση αγνώστων, σύμφωνα με την Εθνική Επιχείρηση Πετρελαίου. Η ζημιά θεωρείται πολύ σοβαρή λόγω της ποσότητας καυσίμων.