ΓΔ: 2686.2 1.75% Τζίρος: 315.94 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01
Ντόναλντ Τραμπ κοντινό

Ο Τραμπ προβλέπει πιθανή σύγκρουση με τον «ακραία» φιλελεύθερο Μπέρναμ

Σκληρή κριτική άσκησε ο Τραμπ στον Άντι Μπέρναμ, χαρακτηρίζοντάς τον «ακραία φιλελεύθερο» και προεξοφλώντας πως ως πρωθυπουργός θα συγκρουστεί με τον Λευκό Οίκο.

Ο Ντόναλντ Τραμπ χαρακτήρισε τον Άντι Μπέρναμ «ακραία φιλελεύθερο», στην πρώτη του δημόσια τοποθέτηση για τον θεωρούμενο ως επικρατέστερο υποψήφιο για τη διαδοχή του παραιτηθέντα πρωθυπουργού της Βρετανίας, Κιρ Στάρμερ.

Ο αμερικανός πρόεδρος εκτίμησε ότι ο κ. Μπέρναμ «πιθανόν δεν θα ανοίξει τη Βόρεια Θάλασσα» στις πετρελαϊκές εταιρείες για έρευνες υποθαλάσσιων κοιτασμάτων. Παράλληλα, υποστήριξε πως «το Ηνωμένο Βασίλειο πεθαίνει» επειδή στηρίζεται στην ανανεώσιμη ενέργεια, αφήνοντας να εννοηθεί ότι μια πιθανή κυβέρνηση Μπέρναμ θα μπορούσε να έχει δύσκολη σχέση με τον Λευκό Οίκο.

Ο κ. Μπέρναμ έχει στο παρελθόν επικρίνει τον Ντόναλντ Τραμπ, χαρακτηρίζοντας το πολιτικό σκηνικό στις ΗΠΑ «πολωμένο» και «δηλητηριώδες». Το 2021, μετά την εισβολή οπαδών του ρεπουμπλικάνου στο Καπιτώλιο, είχε δηλώσει ότι κάθε βρετανός πολιτικός που αντιμετώπισε με ευγένεια τον Τραμπ «θα όφειλε να ντρέπεται αυτή τη στιγμή».

Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφων στον Λευκό Οίκο σχετικά με τον διεκδικητή του αξιώματος του πρωθυπουργού της Βρετανίας, ο κ. Τραμπ ανέφερε: «Δεν ξέρω — νομίζω ότι είδα πως ήταν, υποθέτω, δήμαρχος. Ακούω πως είναι ακραία φιλελεύθερος, ακραία, που σημαίνει ότι μάλλον δεν θα ανοίξει τη Βόρεια Θάλασσα» στις πετρελαϊκές εταιρείες.

Ο όρος liberal («φιλελεύθερος»), που χρησιμοποίησε ο αμερικανός πρόεδρος, συχνά αποδίδεται από την αμερικανική δεξιά σε προοδευτικούς ή αριστερούς πολιτικούς, χωρίς ωστόσο να αποτελεί ακριβή αντιστοίχιση.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ντόναλντ Τραμπ κοντινό
ΔΙΕΘΝΗ

Ο Τραμπ δίνει μεγάλο αμυντικό συμβόλαιο σε εταιρεία συμβούλου Πενταγώνου

Ο Ντόναλντ Τραμπ επισκέπτεται τη Βαλτιμόρη για να ανακοινώσει επένδυση 6,6 δισ. δολαρίων στην κατασκευή υποβρυχίων από την εταιρία Anduril, της οποίας ο πρόεδρος συμβουλεύει το Πεντάγωνο μαζί με τον Ίλον Μασκ.
Ντόναλντ Τραμπ κοντινό
ΔΙΕΘΝΗ

Τραμπ: Ισλάμ και μετανάστευση υπαίτια για τις μαθητικές διαδηλώσεις Γαλλίας

Ο Ντόναλντ Τραμπ απέδωσε τις μαθητικές διαδηλώσεις στη Γαλλία στην ανεξέλεγκτη μαζική μετανάστευση και το Ισλάμ, υποστηρίζοντας πως η κατάσταση δεν αφορά τα σχολεία, αλλά αποτελεί προσπάθεια αλλοίωσης της χώρας.
Ντόναλντ Τραμπ πορτρέτο
ΔΙΕΘΝΗ

Η νέα γραμμή ρεύματος Μολδαβίας-Ρουμανίας θα ονομαστεί «Ντόναλντ Τραμπ»

Η νέα γραμμή μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας Ρουμανίας-Μολδαβίας θα ονομαστεί «Trump Liberty Line», σύμφωνα με την αμερικανική πρεσβεία. Το έργο, αξίας 130 εκατ. δολαρίων, ενισχύει την ενεργειακή ασφάλεια της Μολδαβίας.
Ντόναλντ Τραμπ και Ιράν
ΔΙΕΘΝΗ

Καλιφορνέζοι αξιωματούχοι καταδικάζουν δήλωση Τραμπ για Ιράν και πόλεις

Ο Τραμπ, σε ομιλία στη Νεμπράσκα, δήλωσε πως το Ιράν μπορεί να «καταστρέψει» μια μεγάλη αμερικανική πόλη, προκαλώντας έντονες αντιδράσεις. Μίλησε για τις οικονομικές θυσίες του πολέμου και χαρακτήρισε τις αυξήσεις τιμών «μικρό τίμημα».
Ντόναλντ Τραμπ πορτρέτο
ΔΙΕΘΝΗ

Τραμπ: Τα αμερικανικά βομβαρδιστικά έφυγαν από το Φέρφορντ λόγω απειλής

Ο Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε την απόσυρση βομβαρδιστικών Β-1 από την στρατιωτική βάση Φέρφορντ στη Βρετανία, λόγω σχετικής απειλής με το Ιράν, ενώ πρόσφατα συνελήφθησαν πέντε Βρετανοί κοντά στη βάση για ύποπτες ενέργειες.
Σημαία Βραζιλίας
ΔΙΕΘΝΗ

Βραζιλία: Σε θέση ισχύος ο Μπολσονάρου στον δεύτερο γύρο με τη στήριξη Τραμπ

Σε πλεονεκτική θέση για τον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών στη Βραζιλία βρίσκεται ο δεξιός υποψήφιος Φλάβιου Μπολσονάρου, που υποστηρίχθηκε από τον Τραμπ, συγκεντρώνοντας 47% έναντι 45% του Λούλα.