ΓΔ: 2598.72 0.16% Τζίρος: 271.14 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:15
Αλεξάνταρ Βούτσιτς πορτρέτο

Ο Βούτσιτς ανακοίνωσε την παραίτησή του σε εκδήλωση του κόμματος στο Βελιγράδι

Την πρόθεσή του να παραιτηθεί από Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανακοίνωσε ο Αλεξάνταρ Βούτσιτς, χωρίς να αναφέρει πότε ακριβώς. Επεσήμανε ότι στις επόμενες εκλογές θα ηγηθεί του νέου συνασπισμού «Ενωμένη Σερβία».

Ο Αλεξάνταρ Βούτσιτς ανακοίνωσε την πρόθεσή του να παραιτηθεί από τη θέση του προέδρου της Δημοκρατίας, χωρίς ωστόσο να καθορίσει το ακριβές χρονικό πλαίσιο της αποχώρησής του.

Κατά τη διάρκεια συγκέντρωσης του κυβερνώντος Σερβικού Προοδευτικού Κόμματος (SNS) στο Βελιγράδι στις 27 Ιουνίου, ο Βούτσιτς, μπροστά σε χιλιάδες υποστηρικτές του, δήλωσε ότι απομένουν μόνο λίγες εβδομάδες μέχρι να ολοκληρωθεί η θητεία του. «Αυτές είναι οι τελευταίες μου ημέρες και εβδομάδες ως πρόεδρος της Δημοκρατίας. Τότε θα παραιτηθώ», ανέφερε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι στις επερχόμενες βουλευτικές εκλογές θα ηγηθεί ενός νέου συνασπισμού με την ονομασία «Ενωμένη Σερβία».

Ο ίδιος εξήγησε ότι ο συνασπισμός αυτός θα περιλαμβάνει πατριωτικές πολιτικές και κοινωνικές δυνάμεις, ανεξαρτήτως ιδεολογίας, με στόχο την έκφραση της ενότητας του σερβικού λαού. Αν και δεν ανακοίνωσε ημερομηνία διεξαγωγής των εκλογών, εκτιμάται ότι αυτές θα πραγματοποιηθούν το φθινόπωρο.

Ο Βούτσιτς βρίσκεται αντιμέτωπος με μαζικές αντικυβερνητικές κινητοποιήσεις από τον Νοέμβριο του 2024, στις οποίες πρωτοστατεί το φοιτητικό κίνημα. Οι διαδηλωτές κατηγορούν την κυβέρνηση για διαφθορά και ζητούν τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών.

Αναφορά στα επιτεύγματα και στα εθνικά ζητήματα

Στην ομιλία του, ο πρόεδρος της Σερβίας αναφέρθηκε στα οικονομικά επιτεύγματα της διακυβέρνησής του, υπογραμμίζοντας ότι «το 2012 παρέλαβε μία διαλυμένη, οικονομικά, χώρα και την οδήγησε στην ανάπτυξη και την ευημερία». Τόνισε επίσης τη σημασία της υπεράσπισης των εθνικών συμφερόντων και της ανεξαρτησίας στις αποφάσεις εξωτερικής πολιτικής.

«Υπηρετώ πιστά την πατρίδα μου εδώ και δεκατέσσερα χρόνια. Πολέμησα μόνο για τη Σερβία, δεν θέλησα ποτέ να υπηρετήσω κανέναν άλλον, εκτός από εσάς, τους πολίτες της Σερβίας», σημείωσε ο Βούτσιτς. Παράλληλα, απηύθυνε κάλεσμα για διάλογο προς τους πολιτικούς του αντιπάλους, αν και στη συνέχεια επέκρινε τους φοιτητές και όσους συμμετέχουν στις διαδηλώσεις, κατηγορώντας τους ότι «επιθυμούν το κακό της χώρας και υποκινούνται από κέντρα εξουσίας στο εξωτερικό».

Εντυπωσιακή έναρξη της συγκέντρωσης

Η εκδήλωση του Σερβικού Προοδευτικού Κόμματος ξεκίνησε με τον εθνικό ύμνο, ενώ στη συνέχεια εμφανίστηκαν στην εξέδρα κινέζικα ανθρωποειδή ρομπότ ντυμένα με παραδοσιακές ενδυμασίες, τα οποία χόρεψαν σερβικούς παραδοσιακούς χορούς. Την ίδια στιγμή, υποστηρικτές του Βούτσιτς ξεδίπλωσαν κατά μήκος κεντρικής λεωφόρου του Βελιγραδίου μία τεράστια σημαία της Σερβίας μήκους 500 μέτρων.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Αλεξάνταρ Βούτσιτς χαμογελαστός
ΔΙΕΘΝΗ

Σερβία: Έντονη πολιτική κρίση και καταγγελίες ενόψει εκλογών

Η προεκλογική εκστρατεία στη Σερβία χαρακτηρίζεται από οξεία πόλωση, ένταση και καταγγελίες για παρακολουθήσεις σε βάρος αντιπολίτευσης και ακτιβιστών, σύμφωνα με έκθεση της ΜΚΟ CRTA για σοβαρή υπονόμευση των δημοκρατικών ελευθεριών.
Εκλογές στο Κόσοβο
ΔΙΕΘΝΗ

Νέος πρόεδρος Δημοκρατίας εξελέγη στο Κόσοβο μετά από δραματική συνεδρίαση

Η 73χρονη οικονομολόγος Τζουστίνα Σιρόκα Πούλια εξελέγη πρόεδρος του Κοσόβου μετά από μαραθώνια συνεδρίαση της Βουλής, ως λύση για το πολιτικό αδιέξοδο. Υποψήφια από τον Κούρτι, εκλέχθηκε με ψήφους 81 βουλευτών.
Σταύρος Παπασταύρου ομιλία Βουλή
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Συνάντηση υπουργών ενέργειας: Τα Βαλκάνια ενεργειακός κόμβος Ευρώπης

Στο Βελιγράδι έγινε η 2η τετραμερής υπουργική συνάντηση για τη διασυνδεσιμότητα ενέργειας στη ΝΑ Ευρώπη. Επισημάνθηκε η ανάγκη περιφερειακής συνεργασίας και υλοποίησης κάθετων διαδρόμων φυσικού αερίου. Επόμενη συνάντηση στη Σόφια.
Σταύρος Παπασταύρου ομιλία Βουλή
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ενεργειακός διάδρομος στα Βαλκάνια επεκτείνεται και σε πετρελαιοειδή

Στη 2η Τετραμερή Υπουργική Συνάντηση στο Βελιγράδι, συζητήθηκε η ανάπτυξη ενεργειακού διαδρόμου πετρελαιοειδών και φυσικού αερίου από την Ελλάδα με συμμετοχή Σερβίας και Βόρειας Μακεδονίας, με έμφαση στη διασύνδεση και τα έργα αγωγών.
Ντόρα Μπακογιάννη Βουλή
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Βουλή: Πέρασαν τρεις στρατιωτικές συμφωνίες και συστάσεις Μπακογιάννη

Η Επιτροπή Εξωτερικών και Άμυνας ενέκρινε κατά πλειοψηφία δύο νομοσχέδια για στρατιωτική συνεργασία με Σερβία, Ιταλία και Γερμανία. Αύριο αναμένεται η επικύρωσή τους από την Ολομέλεια της Βουλής.
Σφύρα δικαστηρίου
ΔΙΕΘΝΗ

Κόσοβο: Περιορισμοί της Πρίστινα στο Δικαστήριο της Χάγης για UCK

Η Βουλή του Κοσόβου ενέκρινε σχέδιο νόμου που τροποποιεί τη λειτουργία του Ειδικού Δικαστηρίου της Χάγης, περιορίζοντας τις ποινές και δίνοντας δυνατότητα χάριτος και έφεσης, ως αντίδραση σε καταδίκες πρώην αξιωματούχων.