ΓΔ: 2599.44 0.23% Τζίρος: 200.33 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02
Ντόναλντ Τραμπ ομιλία

Τραμπ: Γιορτάζουμε τη διαρκή νίκη του αμερικανικού πνεύματος

Η ομιλία του Ντόναλντ Τραμπ για την 250ή επέτειο της Διακήρυξης της Ανεξαρτησίας των ΗΠΑ καθυστέρησε λόγω καταιγίδας, με το κοινό να απομακρύνεται προσωρινά από το National Mall για λόγους ασφαλείας.

Με καθυστέρηση λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών ξεκίνησε η ομιλία του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ στο National Mall στην Ουάσινγκτον, στο πλαίσιο των εορτασμών για την εθνική εορτή των ΗΠΑ και τη συμπλήρωση 250 ετών από τη Διακήρυξη της Ανεξαρτησίας.

«Θέλω να ευχαριστήσω όλους διότι έκαναν το σωστό. Είδαν τους κεραυνούς και είπα (…) αν πρέπει να μιλήσω ενώπιον ενός ανθρώπου στις 4 τα ξημερώματα, θα είμαι εδώ. Δεν υπάρχει τρόπος να μας σταματήσουν», ανέφερε ο Τραμπ, με το πλήθος να τον επευφημεί.

Λίγο πριν την έναρξη της εκδήλωσης, οι αρχές είχαν απομακρύνει τους πολίτες από το National Mall λόγω κινδύνου καταιγίδας, ζητώντας τους να αναζητήσουν προσωρινό καταφύγιο σε κοντινά μουσεία και κυβερνητικά κτίρια.

Τελικά, το κοινό επέστρεψε και η ομιλία ξεκίνησε στις 23:15 (τοπική ώρα, 06:15 ώρα Ελλάδας). Οι εορτασμοί κορυφώθηκαν με εντυπωσιακό σόου πυροτεχνημάτων, που περιλάμβανε σχεδόν 850.000 βολές.

Έμφαση στην ελευθερία και τα αμερικανικά ιδανικά

«Εδώ στο National Mall γιορτάζουμε τον θρίαμβο της ελευθερίας επί της τυραννίας, τη νίκη της ελευθερίας επί της καταπίεσης και τη διαρκή νίκη του αμερικανικού πνεύματος από τις 4 Ιουλίου 1776 ως τις 4 Ιουλίου 2026», υπογράμμισε ο Τραμπ, παρουσιάζοντας μία από τις πρώτες αμερικανικές σημαίες.

«Χρονολογείται από το 1777, έχει τα 13 αστέρια και τις 13 ρίγες των 13 πολιτειών που διακήρυξαν την Ανεξαρτησία την 4η Ιουλίου», εξήγησε ο πρόεδρος.

Ρητορική κατά του κομμουνισμού

Ο Τραμπ επανέλαβε την κριτική του προς τον κομμουνισμό, ένα θέμα που συχνά αναδεικνύει στις δημόσιες παρεμβάσεις του για τα 250 χρόνια των ΗΠΑ. «Ο κομμουνισμός είναι χαμένος και θα είναι πάντα», δήλωσε, προσθέτοντας: «Οι πολεμιστές μας δεν πολέμησαν κατά του κομμουνισμού στα πεδία της μάχης σε όλο τον κόσμο απλώς και μόνο για να μπορέσει αυτή η απειλή να εμφανιστεί εδώ στην Αμερική».

Σε προηγούμενη ομιλία του από το όρος Ράσμορ, ο Τραμπ είχε τονίσει: «είμαστε αποφασισμένοι και δεσμευόμαστε προς όλους ότι οι πολίτες των ΗΠΑ θα νικήσουν γρήγορα τον κομμουνισμό (…) Θα τους διώξουμε γρήγορα και θα συνεχίσουμε να χτίζουμε τη χώρα μας μεγαλύτερη και καλύτερη, πιο ισχυρή από ποτέ. Η Αμερική δεν θα γίνει ποτέ κομμουνιστική χώρα!».

Πολιτικές προεκτάσεις και νομοθετικές πρωτοβουλίες

Η ρητορική αυτή εντείνεται καθώς πλησιάζουν οι ενδιάμεσες εκλογές του Νοεμβρίου, με τους Ρεπουμπλικάνους να εκφράζουν ανησυχία ότι η χαμηλή δημοτικότητα του προέδρου ενδέχεται να επηρεάσει τον έλεγχο του Κογκρέσου.

Παράλληλα, προοδευτικοί υποψήφιοι σημειώνουν διαδοχικές νίκες στις προκριματικές εκλογές των Δημοκρατικών σε Νέα Υόρκη, Κολοράντο, Κεντάκι, Νιου Τζέρσεϊ, Οχάιο, Πενσιλβάνια και Τέξας, ενισχύοντας την αριστερή πτέρυγα του κόμματος.

Ο Τραμπ αναφέρθηκε και στο νομοσχέδιο “SAVE America Act”, που προωθεί η κυβέρνησή του και προβλέπει αλλαγές στον τρόπο διεξαγωγής των ομοσπονδιακών εκλογών. «Σήμερα η χώρα μας κερδίζει ξανά και κερδίζουμε όπως ποτέ άλλοτε. Η Αμερική επέστρεψε και θέλουμε να διατηρήσουμε την Αμερική σπουδαία και θα το κάνουμε εγκρίνοντας το SAVE America Act που σημαίνει ότι όλοι οι ψηφοφόροι πρέπει να επιδεικνύουν εκλογική ταυτότητα (…) όλοι οι ψηφοφόροι θα πρέπει να επιδεικνύουν ένα μικρό πραγματάκι που ονομάζεται απόδειξη υπηκοότητας», ανέφερε χαρακτηριστικά.

(με πληροφορίες από CNN)

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ντόναλντ Τραμπ ομιλία
ΔΙΕΘΝΗ

Ο Τραμπ: Συνάντηση με Κιμ φέτος - 57 πυρηνικά όπλα στη Β. Κορέα

Ο Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε συνάντηση με τον Κιμ Γιονγκ Ουν εντός του έτους, υποστηρίζοντας ότι η Βόρεια Κορέα διαθέτει 57 ισχυρά πυρηνικά όπλα και τόνισε πως οι σχέσεις του με τον Βορειοκορεάτη ηγέτη είναι καλές.
Ντόναλντ Τραμπ πορτρέτο
ΔΙΕΘΝΗ

Οι περισσότεροι Αμερικανοί θεωρούν ότι ο Τραμπ κέρδισε ανήθικα χρήματα

Πολλοί Αμερικανοί θεωρούν πως ο Τραμπ και η οικογένειά του ωφελήθηκαν αθέμιτα από τα κρυπτονομίσματα μετά την επιστροφή του στον Λευκό Οίκο, ενώ πιστεύουν ότι οι πολιτικές του επηρεάζονται από τα προσωπικά του οικονομικά συμφέροντα.
Ντόναλντ Τραμπ στο Οβάλ Γραφείο
ΔΙΕΘΝΗ

Σεούλ και Ουάσινγκτον μείωσαν τα γυμνάσια μετά την κριτική Τραμπ

Η διάρκεια των κοινών στρατιωτικών ασκήσεων ΗΠΑ-Νότιας Κορέας μειώθηκε κατά έξι ημέρες, μετά τις επικρίσεις του Τραμπ που τις χαρακτήρισε εχθρικές προς τη Βόρεια Κορέα. Το Πεντάγωνο διαβεβαιώνει ότι οι στόχοι παραμένουν σταθεροί.