Φώτο: Shutterstock

Ο Τραμπ «γκρεμίζει» την τουρκική λίρα με ένα tweet

Ο Αμερικανός πρόεδρος απειλεί να «καταστρέψει και εξαφανίσει» την τουρκική οικονομία, αν η Τουρκία «ξεπεράσει τα όρια» στην Συρία και φέρνει την τουρκική λίρα σχεδόν 2,5% χαμηλότερα.

Με ένα μήνυμα στο Twitter, που προδίδει την ψυχική αστάθεια του Αμερικανού προέδρου, ο Ντόναλντ Τραμπ απειλεί να «καταστρέψει και να εξαφανίσει την τουρκική οικονομία», προκαλώντας μεγάλη πτώση της τουρκικής λίρας, που ήδη υποχωρούσε από το πρωί, μετά την ανακοίνωση του Λευκού Οίκου που ερμηνεύθηκε σαν «πράσινο φως» για έναρξη τουρκικής στρατιωτικής επιχείρησης στην Συρία.

Ο Αμερικανός πρόεδρος νωρίτερα είχε εξηγήσει ότι η απόφασή του είναι να σταματήσει την αμερικανική συμμετοχή σε «γελοίους και ατελείωτους πολέμους» και θα αφήσει τους εμπλεκόμενους στον πόλεμο της Συρίας να βρουν μόνοι τους λύση.

Με το νέο του μήνυμα, ο Τραμπ προειδοποιεί την Τουρκία ότι θα «καταστρέψει και θα εξαφανίσει την οικονομία της, όπως έχει κάνει και στο παρελθόν» (σ.σ.: τον Αύγουστο του 2018, με την επιβολή κυρώσεων ο Τραμπ προκαλέσει κρίση με τη συναλλαγματική ισοτιμία της λίρας), αν η Τουρκία κάνει στη Συρία κάτι που θα ξεπερνά τα όρια, όπως ο ίδιος θα κρίνει με τη «μεγάλη σοφία του».

tramp_turkey

Οι απειλές του αμερικανικού προέδρου προκάλεσαν ακόμη ταχύτερη διολίσθηση της τουρκικής λίρας, που βρέθηκε να χάνει σχεδόν 2,5% έναντι του δολαρίου, ενώ νωρίτερα η υποχώρηση ήταν ελεγχόμενη, της τάξεως του 1%.

turkey_lira_7102019
Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΕΘΝΗ

Νέες ισχυρές πιέσεις στην τουρκική λίρα

Έβδομη διαδοχική συνεδρίαση ισχυρών απωλειών για το τουρκικό νόμισμα, το οποίο έφθασε στις 7,61 λίρες ανά δολάριο, ενώ δεν αναμένεται αλλαγή νομισματικής πολιτικής στις 24/9 όπου συνεδριάζει η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας.