Φώτο: Shutterstock

Τρέχουν για υποδομές στη Βρετανία ώστε να συνεχιστεί το εμπόριο μετά το Brexit

Η βρετανική κυβέρνηση δεν θέλει να υπάρξουν εμπόδια στη μεταφορά των εμπορευμάτων προς τη Γαλλία όταν εκπνεύσει η μεταβατική συμφωνία με την ΕΕ.

Την στιγμή που ένας γύρος «εντατικών διαπραγματεύσεων» θα πραγματοποιηθεί τον Ιούλιο μεταξύ ΕΕ και Βρετανίας για να καθοριστούν οι σχέσεις των δυο πρώην εταίρων στην μετά Brexit εποχή, η Βρετανία εξετάζει τρόπους για την ανάπτυξη των υποδομών στα νότια και ανατολικά της Αγγλίας, προκειμένου να αποτρέψει εμπόδια στη μεταφορά του μεγάλου όγκου των εμπορευμάτων προς τη Γαλλία, όταν εκπνεύσει η μεταβατική συμφωνία με την ΕΕ στα τέλη του 2020, όπως δήλωσε ο υπουργός παρά τω πρωθυπουργό Μάικλ Γκόουβ.

Η Βρετανία θα δαπανήσει 705 εκατομμύρια λίρες (890 εκατομμύρια δολάρια) για συνοριακές υποδομές. Στις δαπάνες αυτές, συμπεριλαμβάνονται 470 εκατομμύρια λίρες για την κατασκευή λιμενικών και άλλων υποδομών, συμπεριλαμβανομένων και περιοχών στα νοτιοανατολικά της Αγγλίας για την εξυπηρέτηση του μεγάλου όγκου μεταφοράς εμπορευμάτων προς τη Γαλλία.

«Θα υπάρξουν ειδικά τμήματα υποδομών τα οποία θα χρησιμοποιήσουμε, προκειμένου να ομαλοποιήσουμε την κίνηση» δήλωσε ο ίδιος στο BBC. Ο Γκόουβ δήλωσε επίσης, ότι η βρετανική κυβέρνηση θα ανακοινώσει περισσότερα για τα σύνορα μεταξύ της Βόρειας Ιρλανδίας και της Ιρλανδίας, αργότερα μέσα στο μήνα.

Υπενθυμίζουμε πως πριν μερικές εβδομάδες ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον είχε δηλώσει πως η Βρετανία θα είναι έτοιμη να επιδεινώσει τις σχέσεις της με την ΕΕ με «όρους Αυστραλίας» αν δεν επιτευχθεί συμφωνία για τη μελλοντική τους σχέση.

Συγκεκριμένα σε ανακοίνωση του γραφείου του Μπόρις Τζόνσον στη Ντάουνινγκ Στριτ ανέφερε οτι «ο πρωθυπουργός (Τζόνσον) είπε ότι η Βρετανία θα διαπραγματευτεί εποικοδομητικά, αλλά ισότιμα. Θα είναι έτοιμη να εγκαταλείψει τη μεταβατική περίοδο με όρους Αυστραλίας, αν δεν μπορεί να επιτευχθεί μία συμφωνία».

Η Αυστραλία δεν έχει ολοκληρωμένη εμπορική συμφωνία με την ΕΕ. Μεγάλο μέρος του εμπορίου ΕΕ-Αυστραλίας ακολουθεί τους κανονισμούς του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου, αν και υπάρχουν συγκεκριμένες συμφωνίες για ορισμένα αγαθά.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΕΘΝΗ

Στην τελική ευθεία το σχέδιο της ΕΕ για εμπορική συμφωνία με την Βρετανία

Ο Μισέλ Μπαρνιέ ανακοίνωσε σήμερα μέσω Twitter πως αποστέλλει στα κράτη μέλη ένα «φιλόδοξο» σχέδιο που θεωρεί ότι μπορεί να είναι η νέα εμπορική συμφωνία των Ευρωπαίων με το Ηνωμένο Βασίλειο.