Φώτο: Shutterstock

Τρέχουν για υποδομές στη Βρετανία ώστε να συνεχιστεί το εμπόριο μετά το Brexit

Η βρετανική κυβέρνηση δεν θέλει να υπάρξουν εμπόδια στη μεταφορά των εμπορευμάτων προς τη Γαλλία όταν εκπνεύσει η μεταβατική συμφωνία με την ΕΕ.

Την στιγμή που ένας γύρος «εντατικών διαπραγματεύσεων» θα πραγματοποιηθεί τον Ιούλιο μεταξύ ΕΕ και Βρετανίας για να καθοριστούν οι σχέσεις των δυο πρώην εταίρων στην μετά Brexit εποχή, η Βρετανία εξετάζει τρόπους για την ανάπτυξη των υποδομών στα νότια και ανατολικά της Αγγλίας, προκειμένου να αποτρέψει εμπόδια στη μεταφορά του μεγάλου όγκου των εμπορευμάτων προς τη Γαλλία, όταν εκπνεύσει η μεταβατική συμφωνία με την ΕΕ στα τέλη του 2020, όπως δήλωσε ο υπουργός παρά τω πρωθυπουργό Μάικλ Γκόουβ.

Η Βρετανία θα δαπανήσει 705 εκατομμύρια λίρες (890 εκατομμύρια δολάρια) για συνοριακές υποδομές. Στις δαπάνες αυτές, συμπεριλαμβάνονται 470 εκατομμύρια λίρες για την κατασκευή λιμενικών και άλλων υποδομών, συμπεριλαμβανομένων και περιοχών στα νοτιοανατολικά της Αγγλίας για την εξυπηρέτηση του μεγάλου όγκου μεταφοράς εμπορευμάτων προς τη Γαλλία.

«Θα υπάρξουν ειδικά τμήματα υποδομών τα οποία θα χρησιμοποιήσουμε, προκειμένου να ομαλοποιήσουμε την κίνηση» δήλωσε ο ίδιος στο BBC. Ο Γκόουβ δήλωσε επίσης, ότι η βρετανική κυβέρνηση θα ανακοινώσει περισσότερα για τα σύνορα μεταξύ της Βόρειας Ιρλανδίας και της Ιρλανδίας, αργότερα μέσα στο μήνα.

Υπενθυμίζουμε πως πριν μερικές εβδομάδες ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον είχε δηλώσει πως η Βρετανία θα είναι έτοιμη να επιδεινώσει τις σχέσεις της με την ΕΕ με «όρους Αυστραλίας» αν δεν επιτευχθεί συμφωνία για τη μελλοντική τους σχέση.

Συγκεκριμένα σε ανακοίνωση του γραφείου του Μπόρις Τζόνσον στη Ντάουνινγκ Στριτ ανέφερε οτι «ο πρωθυπουργός (Τζόνσον) είπε ότι η Βρετανία θα διαπραγματευτεί εποικοδομητικά, αλλά ισότιμα. Θα είναι έτοιμη να εγκαταλείψει τη μεταβατική περίοδο με όρους Αυστραλίας, αν δεν μπορεί να επιτευχθεί μία συμφωνία».

Η Αυστραλία δεν έχει ολοκληρωμένη εμπορική συμφωνία με την ΕΕ. Μεγάλο μέρος του εμπορίου ΕΕ-Αυστραλίας ακολουθεί τους κανονισμούς του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου, αν και υπάρχουν συγκεκριμένες συμφωνίες για ορισμένα αγαθά.

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

brexit-johnson-europe-ursula
ΔΙΕΘΝΗ

Στο φως η συμφωνία για το Brexit, θολό τοπίο για τις τράπεζες

Η περιορισμένου εύρους συμφωνία του Ηνωμένου Βασιλείου με την ΕΕ αποτρέπει την επιβολή δασμών και ποσοστώσεων στο εμπόριο αλλά αφήνει ένα μεγάλο κενό σε σχέση με τις δραστηριότητες του τραπεζικού τομέα.
ΔΙΕΘΝΗ

Brexit: Λονδίνο και Βρυξέλλες συμφώνησαν να επαναλάβουν τις διαπραγματεύσεις την Κυριακή

Η Γαλλία προειδοποίησε ότι δεν θα διστάσει να ασκήσει βέτο εάν η συμφωνία που θα επιτευχθεί δεν την ικανοποιεί. Το Παρίσι ανησυχεί για το γεγονός ότι η ΕΕ κάνει πάρα πολλές παραχωρήσεις στους Βρετανούς.