ΓΔ: 2598.72 0.16% Τζίρος: 271.14 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:15
Πυροσβεστήρας σε χώρο

Νεκρός 22χρονος πυροσβέστης στη Σαβοΐα κατά τη διάρκεια κατάσβεσης πυρκαγιάς

Ένας 22χρονος εθελοντής πυροσβέστης έχασε τη ζωή του στη Σαβοΐα, στις γαλλικές Άλπεις, την ώρα που επιχειρούσε κατάσβεση δασικής πυρκαγιάς, ανακοίνωσε ο Γάλλος υπουργός Εσωτερικών. Πυρκαγιές μαίνονται σε όλη τη νότια Ευρώπη.

Ένας 22χρονος πυροσβέστης έχασε τη ζωή του κατά τη διάρκεια επιχείρησης κατάσβεσης πυρκαγιάς στην περιοχή της Σαβοΐας, στις γαλλικές Άλπεις, σύμφωνα με ανακοίνωση του Γάλλου υπουργού Εσωτερικών.

Από την περασμένη εβδομάδα, πυρκαγιές μαίνονται σε πολλές περιοχές της νότιας Ευρώπης και της Γαλλίας, αναγκάζοντας χιλιάδες κατοίκους να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους για λόγους ασφαλείας.

«Προς μεγάλη μου λύπη πληροφορήθηκα σήμερα το πρωί τον θάνατο ενός νεαρού εθελοντή πυροσβέστη από την Υπηρεσία Πυρόσβεσης και Διάσωσης της Σαβοΐας (SDIS 73), 22 ετών, που έχασε τη ζωή του επιτελώντας το καθήκον του αφού πέρασε τη μισή νύχτα δίνοντας τη μάχη της κατάσβεσης δασικής πυρκαγιάς στη Σαβοΐα», έγραψε στο Χ ο υπουργός Εσωτερικών Λοράν Νουνιές.

Οι παρατεταμένοι καύσωνες του Μαΐου και του Ιουνίου έχουν καταστήσει μεγάλες εκτάσεις στη δυτική Ευρώπη και στη Γαλλία εξαιρετικά ευάλωτες στις πυρκαγιές. Οι μετεωρολόγοι προειδοποιούν ότι οι θερμοκρασίες ενδέχεται να φθάσουν και πάλι τους 40 βαθμούς Κελσίου στη νοτιοδυτική Γαλλία αυτή την εβδομάδα.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει αποστείλει προληπτικά έναν αριθμό-ρεκόρ 777 πυροσβεστών από 14 ευρωπαϊκές χώρες σε περιοχές υψηλού κινδύνου, όπως η Κύπρος, η Ελλάδα, η Ιταλία, η Γαλλία, η Ισπανία και η Πορτογαλία.

Τόσο η Πορτογαλία όσο και η Γαλλία ενεργοποίησαν τον Μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας της ΕΕ το σαββατοκύριακο, καθώς πυρκαγιές έκαιγαν ταυτόχρονα χιλιάδες στρέμματα σε διαφορετικές περιοχές.

Στη Γαλλία, η μεγάλη πυρκαγιά που ξέσπασε στην περιοχή Τρεβιγιάκ του νομού των Ανατολικών Πυρηναίων, κοντά στα σύνορα με την Ισπανία, κατέκαψε περίπου 49.000 στρέμματα. 

Αν και δεν επεκτάθηκε στη διάρκεια της νύχτας, όπως ανέφερε στο Χ ο νομάρχης της περιοχής, η φωτιά δεν έχει τεθεί ακόμη πλήρως υπό έλεγχο, ενώ οι κάτοικοι 12 χωριών επέστρεψαν στα σπίτια τους.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Γαλλική σημαία Παρίσι
ΔΙΕΘΝΗ

Παρίσι: Τεχνικός διάλογος με Ταλιμπάν για απελάσεις Αφγανών

Η Γαλλία ξεκίνησε τεχνικό διάλογο με τους Ταλιμπάν για να διευκολύνει την απέλαση Αφγανών πολιτών που διαμένουν παράνομα στη χώρα, επικαλούμενη λόγους δημόσιας τάξης. Δεν υπάρχουν διπλωματικές σχέσεις με το καθεστώς από το 2021.
Νίκος Δένδιας πορτραίτο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ελλάδα-Γαλλία: Ενίσχυση αμυντικής συνεργασίας σε καινοτομία και τεχνολογία

Ο Νίκος Δένδιας συναντήθηκε με τον πρέσβη της Γαλλίας, Νικόλα Κασσιανίδη, για να συζητήσουν την ενίσχυση της στρατηγικής αμυντικής σχέσης Ελλάδας-Γαλλίας, με έμφαση σε καινοτομία και αμυντική τεχνολογία.
Σημαίες Ρωσίας και ΕΕ
ΔΙΕΘΝΗ

Στήριξη ΕΕ και Γαλλίας στην Εσθονία για τις κατηγορίες κατά Ρωσίας

Η ΕΕ και η Γαλλία εξέφρασαν πλήρη αλληλεγγύη στην Εσθονία για την επίθεση σε εργοστάσιο αμυντικού εξοπλισμού, για την οποία κατηγορείται η Ρωσία. Επισημαίνουν ότι η Μόσχα επιχειρεί να εκφοβίσει την Ευρώπη και να αποδυναμώσει τη στήριξη στην Ουκρανία.
Εμανουέλ Μακρόν πορτρέτο
ΔΙΕΘΝΗ

Η Γαλλία αρχίζει συνομιλίες για τη συμμετοχή της Λετονίας στην πυρηνική αποτροπή

Ο πρωθυπουργός Λετονίας ανέφερε ότι ο Μακρόν συμφώνησε να ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις για ένταξη στη γαλλική πυρηνική αποτροπή και ενίσχυση της γαλλικής παρουσίας, μετά τη στήριξη της Λετονίας στις κυρώσεις κατά της Ρωσίας.
Σημαίες Κίνας και Γαλλίας
ΔΙΕΘΝΗ

Η Γαλλία προσφέρει στήριξη για τις ενεργειακές υποδομές της Σαουδικής Αραβίας

Η Γαλλία δηλώνει έτοιμη να συνεισφέρει στην προστασία σαουδαραβικών πετρελαϊκών υποδομών με αυστηρά αμυντική προσέγγιση, χωρίς συμμετοχή σε σύγκρουση με τους Χούθι, σύμφωνα με διπλωματική πηγή.
ΟΗΕ σημαίες εξωτερικά
ΔΙΕΘΝΗ

Νέο σχέδιο απόφασης ΟΗΕ για Ορμούζ ετοιμάζει η Γαλλία

Η Γαλλία σχεδιάζει νέο ψήφισμα στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για την ελεύθερη ναυσιπλοΐα στο στενό του Ορμούζ, επιδιώκοντας συνεργασία με ΗΠΑ και εταίρους. Προηγούμενη πρόταση είχε μπλοκαριστεί από Ρωσία και Κίνα.