ΓΔ: 2449.91 0.11% Τζίρος: 261.15 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01
Γερμανικό Κοινοβούλιο

Γερμανία: Στις 29/7 η εκλογή νέου αρχηγού της Κ.Ο. CDU/CSU

Στις 29 Ιουλίου η κοινοβουλευτική ομάδα της CDU/CSU θα εκλέξει νέο επικεφαλής, μετά την παραίτηση του Γενς Σπαν λόγω αντιδράσεων για παρένθετη μητρότητα στις ΗΠΑ. Το θέμα κυριάρχησε σε δηλώσεις Μερτς και αναμένονται αλλαγές.

Η κοινοβουλευτική ομάδα της Χριστιανικής Ένωσης (CDU/CSU) θα εκλέξει στις 29 Ιουλίου τον νέο επικεφαλής της, μετά την παραίτηση του Γενς Σπαν. Η αποχώρησή του ήρθε έπειτα από τις έντονες αντιδράσεις που προκάλεσε η απόκτηση παιδιού μέσω παρένθετης μητέρας στις ΗΠΑ. Ο κ. Μερτς είχε δηλώσει ότι ενημερώθηκε «πάρα πολύ αργά» για τα σχέδια του συνεργάτη του, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο ανασχηματισμού στο κυβερνητικό σχήμα.

Το θέμα του κ. Σπαν κυριάρχησε στη συνέντευξη του κ. Μερτς στο δεύτερο κανάλι της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης ZDF. Ο καγκελάριος παραδέχθηκε ότι δεν περίμενε «η οργή να φτάσει σε τέτοιο βαθμό». Σύμφωνα με την εφημερίδα Tagesspiegel, στη συνεδρίαση της εκτελεστικής επιτροπής του CDU, ο Φρίντριχ Μερτς ανακοίνωσε, σε συντονισμό με τον αρχηγό της CSU Μάρκους Ζέντερ, ότι η εκλογή του νέου επικεφαλής θα γίνει στις 29 Ιουλίου, παρότι οι βουλευτές βρίσκονται στη θερινή ανάπαυλα της Bundestag.

Σε γραπτό μήνυμά τους προς τους βουλευτές, ο προσωρινός επικεφαλής Αλεξάντερ Χόφμαν και ο διευθυντής της ομάδας Στέφαν Μπίλγκερ σημείωσαν, σύμφωνα με το πρακτορείο dpa: «Οι πρόεδροι των κομμάτων μας από το CDU και το CSU εργάζονται επί του παρόντος για μια πρόταση σχετικά με το πρόσωπο που θα είναι υποψήφιο για την ηγεσία της κοινοβουλευτικής ομάδας. Σας καλούμε επομένως να προγραμματίσετε το ταξίδι σας στο Βερολίνο». Η BILD μετέδωσε ότι ο Γενς Σπαν δεν θα συμμετάσχει στη συνεδρίαση.

Ο κ. Μερτς, σύμφωνα με την Tagesspiegel, τόνισε στην εκτελεστική επιτροπή ότι επιθυμεί την ταχεία επίλυση του ζητήματος. Ανάλογα με το ποιος θα είναι ο υποψήφιος, δεν αποκλείεται το ενδεχόμενο περιορισμένων αλλαγών στο κυβερνητικό σχήμα. Όπως δήλωσε ο καγκελάριος: «Θα μπορούσε να είναι μια ευκαιρία να επανεξεταστεί η σύνθεση της ομοσπονδιακής κυβέρνησης. Μιλάμε ωστόσο πάντα υποθετικά». Μεταξύ των προσώπων που συζητούνται είναι και ο επικεφαλής του επιτελείου του καγκελάριου, Τόρστεν Φράι.

Η υπόθεση Σπαν και οι πολιτικές προεκτάσεις

Η υπόθεση του Γενς Σπαν έφερε ξανά στο προσκήνιο και την περίπτωση του βουλευτή του CDU και εντεταλμένου της κυβέρνησης για θέματα ναρκωτικών, Χέντρικ Στρέεκ, ο οποίος επίσης απέκτησε παιδί μέσω παρένθετης μητέρας. Ο κ. Στρέεκ, ωστόσο, δεν αντιμετώπισε ανάλογες συνέπειες.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφαν Κορνέλιους, απαντώντας σε ερώτηση περί «δύο μέτρων και δύο σταθμών», δήλωσε ότι ο Χέντρικ Στρέεκ «δεν είχε υποστηρίξει οτιδήποτε το οποίο έρχεται σε αντίθεση προς τον προσωπικό τρόπο ζωής του», σε αντίθεση με τον Γενς Σπαν, ο οποίος στο παρελθόν είχε ταχθεί δημοσίως κατά της παρένθετης μητρότητας, στηρίζοντας τη θέση του κόμματός του.

Η παρένθετη μητρότητα παραμένει απαγορευμένη στη Γερμανία και, όπως υπογράμμισε ο κ. Κορνέλιους, δεν προβλέπεται αλλαγή του νομικού πλαισίου στο άμεσο μέλλον. «Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση δεν εισηγείται επί του παρόντος αλλαγή της νομικής κατάστασης», ανέφερε χαρακτηριστικά, υπενθυμίζοντας ότι το ίδιο το CDU έχει ήδη απορρίψει σχετική πρόταση στο συνέδριό του.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Σημαίες G7
ΔΙΕΘΝΗ

Πρώτη συνάντηση Μερτς με τον νέο Βρετανό πρωθυπουργό Μπέρναμ

Ο Φρίντριχ Μερτς και ο Άντι Μπέρναμ συμφώνησαν να συνεχιστεί η στενή συνεργασία Γερμανίας-Βρετανίας και η υλοποίηση της συνθήκης Κένζιγκτον. Υπογράμμισαν τη στήριξη στην Ουκρανία και την ανάγκη σοβαρών συνομιλιών για ειρήνη.
Φωτοβολταϊκα σπιτιού
ΔΙΕΘΝΗ

Γερμανία: Ο κλάδος των φωτοβολταϊκών νιώθει απειλούμενος από το σχέδιο Μερτς

Γερμανικές οργανώσεις ηλιακής ενέργειας προειδοποιούν ότι η σταδιακή κατάργηση των ενισχύσεων από το 2027 απειλεί επενδύσεις δισεκατομμυρίων και χιλιάδες θέσεις εργασίας, πλήττοντας ιδιαίτερα τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις του κλάδου.
Γερμανικό κοινοβούλιο κτίριο
ΔΙΕΘΝΗ

Ο Γενς Σπαν παραιτήθηκε από επικεφαλής CDU/CSU μετά τις αντιδράσεις

Ο Γενς Σπαν παραιτήθηκε από επικεφαλής της ΚΟ της CDU/CSU λόγω αντιδράσεων για τη γέννηση παιδιού μέσω παρένθετης μητέρας στις ΗΠΑ, διαδικασία απαγορευμένη στη Γερμανία, προκαλώντας εσωτερικές πιέσεις και διαμάχη στο κόμμα.
Κτίριο CDU Γερμανία
ΔΙΕΘΝΗ

Αντιδράσεις για το παιδί με παρένθετη μητέρα στις ΗΠΑ από τον Γενς Σπαν

Έντονες αντιδράσεις προκάλεσε στη Γερμανία η είδηση ότι ο επικεφαλής της Κ.Ο. του CDU/CSU Γενς Σπαν και ο σύζυγός του απέκτησαν παιδί μέσω παρένθετης μητέρας στις ΗΠΑ, με πολλούς να ζητούν την παραίτησή του λόγω παραβίασης της νομοθεσίας.
Εμανουέλ Μακρόν πορτρέτο
ΔΙΕΘΝΗ

Μακρόν: Μην εμπιστεύεστε τις δημοσκοπήσεις για νίκη Λεπέν το 2027

Ο Εμανουέλ Μακρόν προέτρεψε τους Γάλλους να μην δίνουν βάση στις δημοσκοπήσεις που favoriζουν τη Μαρίν Λεπέν για τις εκλογές του 2027, τονίζοντας πως η λαϊκή βούληση συχνά διαψεύδει τις προβλέψεις.
Ευρωπαϊκή άμυνα βιομηχανία
ΔΙΕΘΝΗ

Μόναχο: Ένταλμα σύλληψης σε Μολδαβό για drone πάνω από εταιρεία όπλων

Ένταλμα σύλληψης εξέδωσαν οι εισαγγελείς Μονάχου για 37χρονο Μολδαβό, που κατηγορείται για κατασκοπεία με drone πάνω από εταιρεία όπλων. Συνελήφθη κοντά στις εγκαταστάσεις έπειτα από πληροφορία πολίτη και προφυλακίστηκε.