ΓΔ: 2618.1 0.30% Τζίρος: 6.18 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 10:33:39
Τζάρεντ Κούσνερ πορτρέτο
Φωτογραφία: Ο γαμπρός του Τραμπ Τζάρεντ Κούσνερ. Credit: Shutterstock

Ο Κούσνερ συναντήθηκε με τον Σίσι και συζήτησαν το σχέδιο Τραμπ για τη Γάζα

Ο Τζάρεντ Κούσνερ συναντήθηκε στο Ελ Αλαμέιν με τον πρόεδρο της Αιγύπτου αλ-Σίσι για την εφαρμογή της εκεχειρίας στη Γάζα, ενώ παράλληλα αντιπροσωπεία της Χαμάς συζήτησε το αμερικανικό ειρηνευτικό σχέδιο με Αιγύπτιους αξιωματούχους.

Σημαντικές διπλωματικές επαφές πραγματοποιήθηκαν σήμερα στο Ελ Αλαμέιν, καθώς ο Τζάρεντ Κούσνερ, απεσταλμένος και γαμπρός του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, συναντήθηκε με τον πρόεδρο της Αιγύπτου Αμπτνελφατάχ αλ-Σίσι. Σύμφωνα με ανακοίνωση εκπροσώπου της αιγυπτιακής προεδρίας, στο επίκεντρο των συνομιλιών βρέθηκε η «εφαρμογή της εκεχειρίας στη Λωρίδα της Γάζας».

Η συνάντηση ανέδειξε, όπως επισημάνθηκε στην ανακοίνωση, την ανάγκη «όλες οι πλευρές να σεβασθούν τις υποχρεώσεις τους απέναντι στη συμφωνία εκεχειρίας στη Λωρίδα της Γάζας».

Παράλληλα, το αιγυπτιακό πρακτορείο ειδήσεων Mena μετέδωσε ότι αντιπροσωπεία της Χαμάς είχε ξεχωριστή συνάντηση στο Ελ Αλαμέιν με τον επικεφαλής των αιγυπτιακών υπηρεσιών Πληροφοριών Χάσαν Ρασάντ, με αντικείμενο την προώθηση του αμερικανικού ειρηνευτικού σχεδίου για τη Γάζα.

Η αντιπροσωπεία της Χαμάς, υπό τον Χαλίλ αλ-Χάγια, «επανέλαβε την δέσμευση για την ευόδωση του σχεδίου του αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ».

Αξιωματούχος της Χαμάς ανέφερε ότι οι συνομιλίες επικεντρώθηκαν στις «προσπάθειες που καταβάλλονται για να πεισθεί το Ισραήλ να τηρήσει τη συμφωνία, που περιλαμβάνει οδικό χάρτη 15 σημείων και να ξεκινήσει η εφαρμογή του». Επιπλέον, σημείωσε ότι η αντιπροσωπεία θα ενημερώσει την αιγυπτιακή πλευρά για τις παραβιάσεις της εκεχειρίας από το Ισραήλ.

Σημειώνεται ότι στα τέλη Ιουλίου, η Χαμάς έδωσε την έγκρισή της στον αμερικανικό οδικό χάρτη των 15 σημείων, ο οποίος αποσκοπεί στην έναρξη «της δεύτερης φάσης του σχεδίου Τραμπ» για τη Γάζα. Το σχέδιο προβλέπει τον αφοπλισμό της Χαμάς και την αποχώρηση των ισραηλινών δυνάμεων από τον παλαιστινιακό θύλακα.

Ωστόσο, ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου απέρριψε το σχέδιο, ζητώντας «πραγματικό αφοπλισμό της Χαμάς».

Ο Τζάρεντ Κούσνερ αναμένεται να επισκεφθεί το Ισραήλ την επόμενη εβδομάδα, σε μια προσπάθεια άμβλυνσης των διαφορών.

Πηγή της Χαμάς επεσήμανε ότι υπάρχουν «επαφές και συνομιλίες» με αιγύπτιους, καταριανούς και τούρκους μεσολαβητές, με στόχο «να πεισθεί το Ισραήλ να τηρήσει τη συμφωνία».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Αμπντέλ Φατάχ αλ-Σίσι
ΔΙΕΘΝΗ

Αναβλήθηκε η κοινοβουλευτική ψηφοφορία Αιγύπτου για βοήθεια στη Σ. Αραβία

Το αιγυπτιακό κοινοβούλιο ανέβαλε για τις 26 Οκτωβρίου την ψηφοφορία για το αίτημα του προέδρου αλ Σίσι σχετικά με την παροχή αμυντικής βοήθειας στη Σαουδική Αραβία στον πόλεμο με τους Χούθι.
Αμπντέλ Φατάχ αλ-Σίσι
ΔΙΕΘΝΗ

Η Αίγυπτος προσφέρει στήριξη στη Σ. Αραβία στη σύγκρουση με τους Χούθι

Η Αίγυπτος δήλωσε ότι είναι έτοιμη να στηρίξει τη Σαουδική Αραβία για την ασφάλειά της, ενώ ο πρόεδρος αλ Σίσι ζήτησε σύγκληση επείγουσας συνεδρίασης για πιθανή συμμετοχή του αιγυπτιακού στρατού, λόγω των επιθέσεων των Χούθι.
Σημαίες Ελλάδας Αιγύπτου
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ο Θ. Δαβάκης στην Αίγυπτο για τα 84 χρόνια από τη Μάχη στο Ελ Αλαμέιν

Ο υφυπουργός Άμυνας Θανάσης Δαβάκης παρέστη στην 84η επέτειο της Μάχης του Ελ Αλαμέιν στην Αίγυπτο, τελώντας επιμνημόσυνη δέηση, εκφωνώντας λόγο και καταθέτοντας στεφάνι. Παρόντες και Έλληνες, Κύπριοι και άλλοι επίσημοι.
Ορίζοντας του Καΐρου Αίγυπτος
ΔΙΕΘΝΗ

Το κοινοβούλιο της Αιγύπτου θα αναλύσει πιθανή αμυντική στήριξη στο Ριάντ

Το αιγυπτιακό κοινοβούλιο συγκαλείται εκτάκτως αύριο, Κυριακή, μετά από αίτημα του προέδρου αλ Σίσι, για να εξετάσει πιθανή αμυντική βοήθεια στη Σαουδική Αραβία, εάν αυτή ζητηθεί, λόγω των επιθέσεων Χούθι από την Υεμένη.
Αμπντέλ Φατάχ αλ-Σίσι
ΔΙΕΘΝΗ

Σίσι: Το 2030 ολοκληρώνεται η θητεία μου στην προεδρία της Αιγύπτου

Ο Αιγύπτιος πρόεδρος αλ Σίσι ξεκαθάρισε ότι η θητεία του λήγει το 2030 και δεν θα υπάρξει αναθεώρηση του Συντάγματος. Υπογράμμισε πως το θέμα της αποχώρησής του έχει ήδη διευθετηθεί, μιλώντας σε τελετή της στρατιωτικής ακαδημίας.
Τοπίο στη Χαλκιδική
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Χαλκιδική: Ενισχυμένη η παρουσία της στις αγορές Αιγύπτου και Τουρκίας

Ο Τουριστικός Οργανισμός Χαλκιδικής φιλοξένησε τον Οκτώβριο δύο αποστολές τουριστικών πρακτόρων από Αίγυπτο και Τουρκία, προβάλλοντας τη Χαλκιδική και ενισχύοντας τις προοπτικές προσέλκυσης επισκεπτών και νέων συνεργασιών.