Σχέδιο νόμου για την απαγόρευση της χρήσης των μέσων κοινωνικής δικτύωσης από παιδιά κάτω των 16 ετών ετοιμάζεται να καταθέσει στο κοινοβούλιο το κυβερνών κόμμα της Νέας Ζηλανδίας, σύμφωνα με δηλώσεις του πρωθυπουργού Κρίστοφερ Λάξον. Το νομοσχέδιο προβλέπει αυστηρά πρόστιμα που μπορεί να φτάσουν έως και το 10% των συνολικών εσόδων των πλατφορμών που δεν θα συμμορφώνονται με τη νέα ρύθμιση.
Στο πλαίσιο του νομοσχεδίου, οι πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης θα υποχρεούνται να λαμβάνουν αποτελεσματικά μέτρα για την επιβεβαίωση της ηλικίας των χρηστών τους. Προβλέπεται η αξιοποίηση των υπαρχουσών πληροφοριών λογαριασμού, η χρήση τεχνολογίας αναγνώρισης προσώπων καθώς και ψηφιακών εγγράφων ταυτότητας.
Ο Λάξον τόνισε σε ανακοίνωσή του ότι «απλώς δεν μπορούμε να αποδεχθούμε τις βλάβες που υφίσταται μια γενιά παιδιών στη Νέα Ζηλανδία». Όπως σημείωσε, «τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης τα εκθέτουν σε επικίνδυνο περιεχόμενο, εθιστική τεχνολογία και πιέσεις που δεν είναι σε θέση να αντιμετωπίσουν και αυτό επηρεάζει την οικογενειακή τους ζωή, την ψυχική υγεία, τον ύπνο και την εκπαίδευσή τους».
Ωστόσο, παραμένει αβέβαιο αν η πρόταση θα συγκεντρώσει επαρκή κοινοβουλευτική στήριξη. Το New Zealand First, ένα από τα κόμματα που συμμετέχουν στον κυβερνητικό συνασπισμό υπό τον Λάξον, έχει ήδη δηλώσει ότι δεν θα υπερψηφίσει το νομοσχέδιο.
Ο επικεφαλής του New Zealand First και υπουργός Εξωτερικών, Γουίνστον Πίτερς, εξέφρασε μέσω X την ανησυχία του για το προτεινόμενο μέτρο, αναφέροντας πως «ανησυχούμε με το προτεινόμενο νομοσχέδιο και την κατεύθυνση και την ολισθηρή κατηφόρα στην οποία μια νομοθεσία όπως αυτή θα οδηγήσει αναπόφευκτα τη χώρα μας».
Τον Δεκέμβριο, η Αυστραλία έγινε η πρώτη χώρα που απαγόρευσε την πρόσβαση των νέων κάτω των 16 ετών σε πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης όπως το TikTok, το YouTube, το Instagram και το Facebook.
Ο Πίτερς χαρακτήρισε τη νομοθεσία αυτή «μια κολοσσιαία αποτυχία» και υπογράμμισε πως η ευθύνη για την προστασία των παιδιών από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ανήκει στους γονείς.
Από την πλευρά του, ο Λάξον αναγνώρισε τις δυσκολίες εφαρμογής, δηλώνοντας: «Δεν θα υποκριθώ ότι θα είναι εύκολο ή ότι θα είναι τέλειο. Δεν θα απομακρύνουμε όλα τα παιδιά από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Κάποια θα βρίσκουν πάντα τρόπους να παρακάμπτουν (την απαγόρευση), αλλά ειλικρινά είναι ένα πάρα πολύ σημαντικό θέμα για να μην προσπαθήσουμε τουλάχιστον».