ΓΔ: 0 0.00% Τζίρος: 0.00 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 09:41:25
Λατινική Αμερική υδρόγειος

Στρατιωτική συνεργασία Ισημερινού, Κολομβίας και ΗΠΑ κατά ναρκωτικών

Ο Ισημερινός ανακοίνωσε κοινές στρατιωτικές επιχειρήσεις με Κολομβία και ΗΠΑ στα σύνορα για την αντιμετώπιση της διακίνησης ναρκωτικών, καθώς οι σχέσεις Κίτο-Μπογοτά βελτιώνονται υπό δεξιά ηγεσία και στις δύο χώρες.

Η κυβέρνηση του Ισημερινού ανακοίνωσε την έναρξη στρατιωτικών επιχειρήσεων σε συνεργασία με την Κολομβία και τις ΗΠΑ, με στόχο την καταπολέμηση της διακίνησης ναρκωτικών κατά μήκος των συνόρων των δύο χωρών της Λατινικής Αμερικής. Οι επιχειρήσεις αυτές εστιάζουν στην αντιμετώπιση ένοπλων οργανώσεων που δραστηριοποιούνται στην περιοχή.

Οι διπλωματικές σχέσεις μεταξύ Κίτο και Μπογοτά έχουν βελτιωθεί αφότου ανέλαβε την εξουσία στην Κολομβία ο Αμπελάρδο δε λα Εσπριέγια, ο οποίος ανήκει στη λεγόμενη σκληρή δεξιά. Στο παρελθόν, ο πρόεδρος του Ισημερινού, Ντανιέλ Νομπόα, είχε κατηγορήσει τον σοσιαλδημοκράτη τέως πρόεδρο της Κολομβίας, Γουστάβο Πέτρο, για ανεπαρκή αντιμετώπιση του οργανωμένου εγκλήματος στα σύνορα των δύο κρατών.

Ο υπουργός Άμυνας του Ισημερινού, Τζαν Κάρλο Λοφρέδο, ανακοίνωσε την κοινή ανάπτυξη στρατιωτικών μονάδων των δύο χωρών στα σύνορα. Σύμφωνα με δηλώσεις του στο Radio Sucesos, οι ένοπλες δυνάμεις του Ισημερινού και της Κολομβίας θα πραγματοποιήσουν επιχειρήσεις παρακολούθησης και δράσεις κατά ένοπλων ομάδων ατάκτων που επιχειρούν στην περιοχή.

Επιπλέον, ο υπουργός ανέφερε ότι οι ΗΠΑ θα συμμετάσχουν στις στρατηγικές που θα εφαρμοστούν, με ιδιαίτερη έμφαση σε επιχειρήσεις στα σύνορα με την Κολομβία. Ο Ντανιέλ Νομπόα, σύμμαχος του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, έχει ξεκινήσει «πόλεμο» κατά των συμμοριών διακίνησης ναρκωτικών με τη στρατιωτική υποστήριξη των ΗΠΑ.

Ο Ισημερινός και πλέον και η Κολομβία έχουν ενταχθεί στη «Συμμαχία της Αμερικής», μια συμμαχία που στοχεύει στην αντιμετώπιση των καρτέλ, στην οποία συμμετέχουν περίπου είκοσι χώρες της Λατινικής Αμερικής και της Καραϊβικής, πρωτοβουλία του αμερικανού προέδρου Τραμπ.

Ο Τζαν Κάρλο Λοφρέδο υπογράμμισε ότι «οι επιχειρήσεις θα είναι κοινές (...) όχι μόνο με την Κολομβία, αλλά επίσης και με τις ΗΠΑ». Όπως ανέφερε, «είχαμε προηγουμένως αντιμετωπίσει ορισμένη παθητικότητα από πλευράς της κολομβιανής κυβέρνησης. Πλέον έχουμε χρυσή ευκαιρία, καθώς έχουμε δυο κυβερνήσεις (σ.σ. στο Κίτο και στην Μπογοτά) αποφασισμένες να επιτεθούν σε αυτές τις οργανώσεις (εκτός νόμου) και θα επωφεληθούμε από την υποστήριξη των ΗΠΑ».

Η Κολομβία παραμένει η χώρα με τη μεγαλύτερη παραγωγή κοκαΐνης στον κόσμο, με αυξανόμενες ποσότητες να διακινούνται μέσω λιμανιών του Ισημερινού προς τις αγορές των ΗΠΑ και της Ευρώπης.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ομάδα αστυνομικών Εκουαδόρ
ΔΙΕΘΝΗ

Ισημερινός: Συμμετοχή αμερικανικών δυνάμεων σε δράσεις κατά ναρκοτρομοκρατών

Οι Ένοπλες Δυνάμεις του Ισημερινού, με τη στήριξη των ΗΠΑ, έπληξαν καταυλισμό διαφωνούντων πρώην FARC στα σύνορα με Κολομβία, στοχεύοντας εγκληματική οργάνωση ναρκωτικών, σύμφωνα με το Υπουργείο Άμυνας και τον πρόεδρο Νομπόα.
Ομάδα αστυνομικών Εκουαδόρ
ΔΙΕΘΝΗ

Ο Ισημερινός αυξάνει τριπλά τους ελέγχους στα σύνορα με Κολομβία και Περού

Ο Ισημερινός αφήνει ανοιχτά μόνο τα φυλάκια Ρουμιτσάκα με Κολομβία και Ουακίγιας με Περού, για λόγους εθνικής ασφάλειας, λόγω αυξημένης βίας και διακίνησης ναρκωτικών από οργανωμένο έγκλημα και διεθνή καρτέλ.
Σκιά όπλου Κολομβίας
ΔΙΕΘΝΗ

Κολομβία: Κυβέρνηση προτίθεται να χαρακτηρίσει ένοπλες ομάδες τρομοκρατικές

Η κυβέρνηση της Κολομβίας ετοιμάζει μεταρρύθμιση ώστε αντάρτες και διακινητές ναρκωτικών να χαρακτηριστούν ως τρομοκρατικές οργανώσεις, δίνοντας έμφαση στην καταστολή των ένοπλων ομάδων αντί για διαπραγματεύσεις.
Πυρκαγιά φλόγες φωτιά
ΔΙΕΘΝΗ

Κολομβία: Καταγγελίες για εμπρησμούς, ο στρατός κατά των πυρκαγιών

Ο στρατός αναπτύχθηκε στη δυτική Κολομβία για να αντιμετωπίσει μεγάλες πυρκαγιές που αποδίδονται σε εμπρησμούς. Ο πρόεδρος ζήτησε διεθνή βοήθεια, ενώ έχουν καταστραφεί πάνω από 200.000 στρέμματα, κυρίως στον νομό Τολίμα.
Το Πεντάγωνο ΗΠΑ
ΔΙΕΘΝΗ

Ισημερινός και ΗΠΑ: Στρατιωτικές επιχειρήσεις στα σύνορα με Κολομβία

Ένοπλες δυνάμεις του Ισημερινού και των ΗΠΑ πραγματοποιούν εδώ και μήνες κοινές επιχειρήσεις κατά διακινητών ναρκωτικών στα βόρεια σύνορα με Κολομβία, όπως δήλωσε ο κυβερνήτης της επαρχίας Εσμεράλδας, Χουάν Χαραμίγιο.