ΓΔ: 2657.05 -0.75% Τζίρος: 258.85 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03
Σφύρα δικαστηρίου

Τέλος στη δίκη του πρώην προέδρου Ονδούρας για διαφθορά

Η δικαιοσύνη της Ονδούρας κατάργησε τη δίκη του πρώην προέδρου Χουάν Ορλάντο Ερνάντες, ο οποίος είχε καταδικαστεί για διακίνηση ναρκωτικών και έλαβε χάρη από τον Τραμπ, κρίνοντας πως δεν διαχειρίστηκε τα κεφάλαια που κατηγορούνταν.

Η δικαιοσύνη της Ονδούρας ανακοίνωσε την Τρίτη την κατάργηση της δίκης του πρώην προέδρου της δεξιάς, Χουάν Ορλάντο Ερνάντες. Ο Ερνάντες είχε λάβει χάρη στα τέλη της περασμένης χρονιάς από τον αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, μετά την καταδίκη του στις ΗΠΑ για υπόθεση διακίνησης ναρκωτικών.

Ο πρώην αρχηγός του κράτους, που διετέλεσε πρόεδρος από το 2014 έως το 2022, κατηγορείτο για κατάχρηση 2 εκατομμυρίων δολαρίων από τα δημόσια ταμεία, προκειμένου να χρηματοδοτήσει την προεκλογική του εκστρατεία το 2013.

Σύμφωνα με δηλώσεις του εκπροσώπου της δικαστικής εξουσίας, Κάρλος Σίλβα, δικαστής έκρινε ότι ο πρώην πρόεδρος «δεν ενέκρινε» ούτε «διαχειρίστηκε» τα συγκεκριμένα κεφάλαια. Ο κ. Ερνάντες «δεν κατέγραψε αύξηση της περιουσίας του» και για αυτόν τον λόγο η δικαιοσύνη αποφάσισε την «οριστική κατάργηση» της δίκης του.

«Σήμερα, έκλεισε αυτό το κεφάλαιο του πολιτικού διωγμού» του οποίου δήλωνε θύμα, έπειτα από εκείνο στις ΗΠΑ, δήλωσε ο πρώην πρόεδρος μπροστά στο δικαστήριο στην Τεγκουσιγκάλπα μετά την ανακοίνωση της απόφασης.

Ο Ερνάντες είχε καταδικαστεί το 2024 από τη δικαιοσύνη των ΗΠΑ σε 45 χρόνια κάθειρξη για διακίνηση ναρκωτικών, ωστόσο του απένειμε χάρη ο Ντόναλντ Τραμπ τον Νοέμβριο του 2025 και αφέθηκε ελεύθερος τον Δεκέμβριο της ίδιας χρονιάς.

Η αμερικανική δικαιοσύνη τον είχε κρίνει ένοχο για προστασία και συμμετοχή σε κύκλωμα που διακίνησε πάνω από 500 τόνους κοκαΐνης προς τις ΗΠΑ. Ο πρώην πρόεδρος επέστρεψε στην πατρίδα του στις 26 Ιουλίου, εκφράζοντας δημόσια τις ευχαριστίες του στον αμερικανό πρόεδρο Τραμπ.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ισαάκ Χέρτζογκ ομιλία
ΔΙΕΘΝΗ

Χέρτσογκ: Η απονομή χάριτος στον Νετανιάχου είναι εσωτερικό πολιτικό ζήτημα

Ο Ισραηλινός πρόεδρος Ισαάκ Χέρτσογκ απέρριψε την προτροπή του Ντόναλντ Τραμπ για χάρη στον υπό δίωξη για διαφθορά Μπενιαμίν Νετανιάχου, τονίζοντας τον σεβασμό στην ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης του Ισραήλ.
Σφύρα δικαιοσύνης ΗΠΑ
ΔΙΕΘΝΗ

ΗΠΑ: Αποφυλακίστηκε o πρώην πρόεδρος Ονδούρας μετά από χάρη Τραμπ

Ο πρώην πρόεδρος της Ονδούρας, Χουάν Ορλάντο Ερνάντες, αποφυλακίστηκε στις ΗΠΑ, ύστερα από προεδρική χάρη του Ντόναλντ Τραμπ, σύμφωνα με δήλωση της συζύγου του Άνα Γκαρσία σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
Ντόναλντ Τραμπ πορτρέτο
ΔΙΕΘΝΗ

Ο Τραμπ ζήτησε με επιστολή χάρη για τον Νετανιάχου από τον πρόεδρο Ισραήλ

Ο Τραμπ ζήτησε με επιστολή από τον Ισραηλινό πρόεδρο Χέρτσογκ να εξετάσει το ενδεχόμενο χάριτος στον Νετανιάχου, που δικάζεται για διαφθορά. Ανακοινώθηκε πως απαιτείται επίσημη αίτηση για προεδρική χάρη.
Ντόναλντ Τραμπ ομιλία
ΔΙΕΘΝΗ

Ο Τραμπ ζητά προεδρική χάρη για Νετανιάχου με επιστολή προς τον Χέρτσογκ

Ο Ντόναλντ Τραμπ ζήτησε με επιστολή από τον πρόεδρο του Ισραήλ, Ισαάκ Χέρτσογκ, να εξετάσει τη χορήγηση χάρης στον Μπενιαμίν Νετανιάχου, χαρακτηρίζοντας τη δίωξή του πολιτική και αδικαιολόγητη.