ΓΔ: 2701.38 0.37% Τζίρος: 263.96 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01
Γερμανική κάλπη εκλογών

Σαξονία-Άνχαλτ: Ιστορικό εκλογικό στοίχημα για τη γερμανική ακροδεξιά

Η AfD προηγείται στις δημοσκοπήσεις για τις εκλογές στη Σαξονία-Άνχαλτ, απειλώντας με ιστορική νίκη που θα αποδυναμώσει τον καγκελάριο Μερτς. 1,7 εκατ. πολίτες καλούνται στις κάλπες για να καθορίσουν το μέλλον του κρατιδίου.

Η ακροδεξιά φαίνεται να βρίσκεται ένα βήμα πριν από μια ιστορική νίκη στις εκλογές που διεξάγονται σήμερα στο κρατίδιο της Σαξονίας-Άνχαλτ, στην ανατολική Γερμανία. Η εξέλιξη αυτή θα μπορούσε να αποτελέσει πρωτοφανές γεγονός στη Γερμανία μετά το 1945 και να αποδυναμώσει περαιτέρω τον καγκελάριο Φρίντριχ Μερτς, σύμφωνα με σχετικές αναφορές.

Η Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD), κόμμα με ξεκάθαρη στάση κατά των μεταναστών και υπέρ της Ρωσίας και του Ντόναλντ Τραμπ, προηγείται σχεδόν κατά 20 ποσοστιαίες μονάδες των συντηρητικών του Μερτς στις δημοσκοπήσεις. Ωστόσο, παραμένει αβέβαιο αν θα εξασφαλίσει την απόλυτη πλειοψηφία που απαιτείται για να αναλάβει τη διοίκηση της περιοχής των 2,1 εκατ. κατοίκων, καθώς καθοριστικό ρόλο θα παίξει ο αριθμός των κομμάτων που θα εισέλθουν στο περιφερειακό κοινοβούλιο.

Περίπου 1,7 εκατομμύρια ψηφοφόροι έχουν δικαίωμα ψήφου, με τις κάλπες να παραμένουν ανοιχτές έως τις 19:00. Οι πρώτες εκτιμήσεις των αποτελεσμάτων αναμένονται λίγο μετά το κλείσιμο της κάλπης, σε ένα κλίμα έντονης πόλωσης και αυξανόμενης ανησυχίας για τον πληθυσμό των ξένων.

Στη Μαγδεμβούργο, την περιφερειακή πρωτεύουσα, περίπου 6.000 άνθρωποι διαδήλωσαν ειρηνικά υπέρ μιας "Σαξονίας-Άνχαλτ ανοικτής στον κόσμο", κρατώντας πανό με συνθήματα για "μια καλύτερη ζωή χωρίς Ναζί". Η ανησυχία για τις κοινωνικές εντάσεις είναι έκδηλη, καθώς όπως ανέφερε η Λόρα Ζάαλφελντ, "η ατμόσφαιρα μεταξύ των ανθρώπων θα αλλάξει" ανεξαρτήτως αποτελέσματος, προβλέποντας "περισσότερες συγκρούσεις μεταξύ πολιτών".

Οι αρχές έχουν ενισχύσει τα αστυνομικά μέτρα για όλο το Σαββατοκύριακο, ανησυχώντας για πιθανά επεισόδια τόσο από την ακροδεξιά όσο και από την ακροαριστερά, ειδικά μετά το τέλος της ψηφοφορίας.

Σύμφωνα με τον πολιτειολόγο Βόλγκανγκ Σρέντερ, "αν η AfD κερδίσει τις εκλογές, οι επικρίσεις εναντίον του Μερτς θα ενταθούν" στους συντηρητικούς κύκλους. Η τελευταία δημοσκόπηση του δημόσιου δικτύου ZDF δίνει στην AfD, υπό τον 35χρονο Ούλριχ Ζίγκμουντ, ποσοστό 41%, σχεδόν διπλάσιο σε σχέση με το 2021.

Το πρόγραμμα της AfD περιλαμβάνει αυστηροποίηση της μεταναστευτικής πολιτικής, κατάργηση της υποχρεωτικής σχολικής εκπαίδευσης και αλλαγές στη διδασκαλία της Ιστορίας. Το κόμμα υπολογίζει στη νοσταλγία για την πρώην Λαϊκή Δημοκρατία της Γερμανίας και σε ψηφοφόρους που αισθάνονται παραμελημένοι σε σχέση με τους Δυτικογερμανούς ή τους μετανάστες.

Οι συντηρητικοί υπό τον Σβεν Σούλτσε συγκεντρώνουν ποσοστό 23%. Το Die Linke εκτιμάται ότι θα λάβει 11,5%, οι Σοσιαλδημοκράτες (SPD) 8,5% και οι Πράσινοι 6%. Το κόμμα "Συμμαχία Ζάρα Βάγκενκνεχτ" (BSW) και οι Φιλελεύθεροι δεν αναμένεται να περάσουν το όριο του 5% για είσοδο στο κοινοβούλιο.

Όλα τα κόμματα, εκτός από το BSW, έχουν αποκλείσει το ενδεχόμενο συνεργασίας με την ακροδεξιά. Αυτό το πολιτικό τείχος μπορεί να επιτρέψει στον Σβεν Σούλτσε να διατηρήσει την εξουσία, σχηματίζοντας συνασπισμό με άλλες παρατάξεις που θα εκπροσωπηθούν στο κοινοβούλιο.

Ένα πιθανό σενάριο είναι ο σχηματισμός κυβέρνησης μειοψηφίας με τη στήριξη των Σοσιαλδημοκρατών και των Πρασίνων, εξαρτώμενη από την υποστήριξη της Die Linke, παρά το γεγονός ότι οι συντηρητικοί έχουν αποκλείσει τέτοια συνεργασία από το 2018. Παράλληλα, αυξάνονται οι φωνές στους συντηρητικούς που ζητούν πιο ρεαλιστική προσέγγιση έναντι της AfD, με τον αποκλεισμό της από την εξουσία να προκαλεί ήδη εντάσεις στο κόμμα του Φρίντριχ Μερτς.

Λίγες ημέρες πριν τις εκλογές, βίντεο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης προκάλεσε ανησυχία για πιθανή νοθεία στην επιστολική ψήφο, με κατηγορίες για χειραγώγηση σε οίκο ευγηρίας, τις οποίες οι περιφερειακές αρχές διέψευσαν.

Σε συνέντευξή της στο Der Spiegel, η πρόεδρος της Μπούντεσταγκ Γιούλια Κλέκνερ απέρριψε τις κατηγορίες της AfD για ενδεχόμενη χειραγώγηση, επισημαίνοντας πως "το να τίθενται εν αμφιβόλω οι εκλογές χωρίς απτές αποδείξεις φαίνεται να έχει έναν στόχο: να σπείρει τη δυσπιστία απέναντι στους κανόνες μας και τα αποτελέσματα να μην γίνουν αποδεκτά αν δεν βολεύουν".

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Φρίντριχ Μερτς ομιλία
ΔΙΕΘΝΗ

Μερτς: Η επίθεση με drone φανερώνει άνευ προηγουμένου ρήξη με τη Μόσχα

Ο καγκελάριος της Γερμανίας, Φρίντριχ Μερτς, τόνισε ότι η απόπειρα επίθεσης με drone σε αεροδρόμιο δείχνει μια πρωτόγνωρη κρίση και κατηγόρησε ευθέως τη Ρωσία, προειδοποιώντας τη να μη συνεχίσει υβριδικές επιθέσεις.
Εμανουέλ Μακρόν πορτρέτο
ΔΙΕΘΝΗ

Ο Μερτς δεν θα παρευρεθεί στη σύνοδο με Μακρόν στη Γαλλία την επόμενη εβδομάδα

Μετά την αποχώρηση SpaceX και Blue Origin, νέο πλήγμα για τη διαστημική σύνοδο στο Παρίσι: ο καγκελάριος Φρίντριχ Μερτς δεν θα παραστεί λόγω πολιτικών υποχρεώσεων. Η Γερμανία θα εκπροσωπηθεί από δύο υπουργούς.
Βολοντίμιρ Ζελένσκι ομιλία
ΔΙΕΘΝΗ

Ουκρανία: Ολοκληρώθηκε η συμφωνία παραγωγής drones με τη Γερμανία

Η Ουκρανία και η Γερμανία ολοκληρώνουν συμφωνία για κοινή ανάπτυξη drones και πυραύλων, όπως ανακοίνωσε ο Ζελένσκι μετά από συνομιλία με τον Γερμανό Καγκελάριο, προσδίδοντας ενισχυμένες αμυντικές δυνατότητες και στις δύο χώρες.
Βολοντίμιρ Ζελένσκι ομιλία
ΔΙΕΘΝΗ

Η Ουκρανία ολοκληρώνει συμφωνία για drones με τη Γερμανία, λέει ο Ζελένσκι

Η Ουκρανία και η Γερμανία βρίσκονται στο τελικό στάδιο συμφωνίας για την από κοινού ανάπτυξη drones, πυραύλων και λογισμικού, σύμφωνα με τον πρόεδρο Ζελένσκι, που τόνισε τα οφέλη για την άμυνα και των δύο χωρών.
Γερμανικό Κοινοβούλιο
ΔΙΕΘΝΗ

Μερτς: Προειδοποιεί για «ζημιά» αν κυβερνήσει η AfD στη Σαξονία-Άνχαλτ

Ο Μερτς προειδοποιεί για σοβαρή οικονομική ζημιά στη Σαξονία-Άνχαλτ αν η κυβέρνηση περάσει στην AfD, ενώ ασκεί κριτική στις πολιτικές Μέρκελ για την άνοδο της ακροδεξιάς και τονίζει πως η κυβέρνησή του κινείται διορθωτικά.
Εμανουέλ Μακρόν πορτρέτο
ΔΙΕΘΝΗ

Γαλλία: Κοινή προεδρία Γαλλίας, Βρετανίας, Γερμανίας στη συνάντηση για Ουκρανία

Μακρόν, Μπέρναμ και Μερτς συμπροεδρεύουν στη συνάντηση της Συμμαχίας των Προθύμων για στήριξη της Ουκρανίας τη Δευτέρα. Ο Ζελένσκι θα παραστεί, ενώ η συμμετοχή θα είναι δια ζώσης και μέσω τηλεδιάσκεψης.