Φώτο: Shutterstock

ΠΟΥ: Οι επιπτώσεις του κορονοϊού θα είναι αισθητές για δεκαετίες

Ο Οργανισμός ανακοίνωσε αύξηση - ρεκόρ στα κρούσματα κορονοϊού παγκοσμίως, με το σύνολό τους να αυξάνεται κατά 292.527. Οι θάνατοι αυξήθηκαν κατά 6.812.

Η έξαρση του κορονοϊού παγκοσμίως είναι το είδος εκείνο της καταστροφής τα αποτελέσματα της οποίας θα διαρκέσουν για πολύ καιρό στο μέλλον, δήλωσε ο γενικός διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους.

«Η πανδημία είναι μια υγειονομική κρίση που συμβαίνει μια φορά στα εκατό χρόνια, τα αποτελέσματα της οποίας θα είναι αισθητά για δεκαετίες», δήλωσε ο Τέντρος σε συνάντηση της επιτροπής έκτακτης ανάγκης του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.

Αν και η γνώση για τον νέο κορονοϊό έχει προχωρήσει, πολλά ερωτήματα παραμένουν αναπάντητα και οι πληθυσμοί παραμένουν ευάλωτοι, δήλωσε σήμερα ο Τέντρος.

«Τα πρώτα αποτελέσματα από ορολογικές έρευνες (έρευνες αντισωμάτων) σχηματίζουν μια σταθερή εικόνα: οι περισσότεροι άνθρωποι στον κόσμο παραμένουν ευάλωτοι σε αυτόν τον ιό, ακόμα και σε περιοχές που έχουν βιώσει σοβαρές εξάρσεις», είπε.

«Πολλές χώρες που πίστεψαν πως είχαν περάσει τα χειρότερα παλεύουν τώρα με νέες εξάρσεις. Ορισμένες που είχαν επηρεαστεί λιγότερο τις πρώτες εβδομάδες βλέπουν τώρα αυξανόμενους αριθμούς κρουσμάτων και θανάτων», δήλωσε επίσης.

Πάνω από 150 φαρμακευτικές εταιρείες εργάζονται για την ανακάλυψη εμβολίων, αν και η πρώτη χρήση τέτοιων εμβολίων δεν μπορεί να αναμένεται πριν από τις αρχές του 2021, ανέφερε την περασμένη εβδομάδα ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.

Ημερήσια αύξηση ρεκόρ των κρουσμάτων κορονοϊού παγκοσμίως

Παράλληλα, ο Οργανισμός ανακοίνωσε αύξηση - ρεκόρ στα κρούσματα κορονοϊού παγκοσμίως, με το σύνολό τους να αυξάνεται κατά 292.527. Οι μεγαλύτερες αυξήσεις καταγράφηκαν στις ΗΠΑ, τη Βραζιλία, την Ινδία και τη Νότια Αφρική. Οι θάνατοι αυξήθηκαν κατά 6.812. Η προηγούμενη αύξηση ρεκόρ νέων κρουσμάτων που ανακοίνωσε ο ΠΟΥ ήταν 284.196 στις 24 Ιουλίου. 

Σχεδόν 40 χώρες ανέφεραν ημερήσια αύξηση - ρεκόρ στα κρούσματα την περασμένη εβδομάδα, σχεδόν διπλάσια από τον αριθμό που είχε καταγραφεί την προηγούμενη εβδομάδα, σύμφωνα με καταμέτρηση του Reuters που δείχνει μια συγκεντρωτική εικόνα της πανδημίας σε κάθε περιφέρεια του κόσμου.

Συνολικά υπάρχουν περισσότερα από 17,4 εκατομμύρια κρούσματα και σχεδόν 675.000 θάνατοι παγκοσμίως, σύμφωνα με καταμέτρηση του Reuters.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΕΘΝΗ

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας προβλέπει μια «πολύ μακρά» επιδημία

Η επιτροπή επειγουσών καταστάσεων του ΠΟΥ ζητά ρεαλιστικές οδηγίες για τον τρόπο απόκρισης στην πανδημία, «για να μειωθεί ο κίνδυνος οι αποκρίσεις να εξασθενίσουν, σε ένα πλαίσιο κοινωνικοοικονομικών πιέσεων».
ΔΙΕΘΝΗ

ΠΟΥ: Μην περιμένετε τα πρώτα εμβόλια πριν από τις αρχές του 2021

«Ρεαλιστικά θα είναι το πρώτο μέρος της επόμενης χρονιάς προτού αρχίσουμε να βλέπουμε ανθρώπους να εμβολιάζονται», τόνισε ο επικεφαλής του προγράμματος εκτάκτων υγειονομικών καταστάσεων στον ΠΟΥ.