Φωτο: ΑΠΕ

Αμφιβολίες του Φάουτσι για τα κινεζικά και ρωσικά εμβόλια

Οι ΗΠΑ δεν θα χρειαστεί να εξαρτηθούν από άλλες χώρες για εμβόλια, επεσήμανε ο ο κορυφαίος λοιμωξιολόγος των ΗΠΑ.

Τις αμφιβολίες του για την ασφάλεια των εμβολίων κατά του covid-19 που αναπτύσσουν αυτή την περίοδο η Κίνα και η Ρωσία εξέφρασε ο κορυφαίος λοιμωξιολόγος των ΗΠΑ δρ Άντονι Φάουτσι. «Ελπίζω πραγματικά οι Κινέζοι και οι Ρώσοι να ελέγξουν τα εμβόλιά τους προτού τα χορηγήσουν σε οποιονδήποτε», δήλωσε.

«Το να λέει κάποιος ότι διαθέτει ένα εμβόλιο έτοιμο για διανομή πριν καν να το έχει ελέγξει είναι, κατά τη γνώμη μου, προβληματικό για να μην πω κάτι περισσότερο», εκτίμησε, επισημαίνοντας ότι οι ΗΠΑ δεν θα χρειαστεί να εξαρτηθούν από άλλες χώρες για εμβόλια.

Παράλληλα, στην κατάθεσή του ενώπιον υποεπιτροπής του Κογκρέσου για τον κορονοϊό, ο Φάουτσι αρνήθηκε να ασκήσει κριτική στις διαδηλώσεις κατά του ρατσισμού και της αστυνομικής βίας και συγκρούστηκε με τον Ρεπουμπλικάνο Τζιμ Τζόρνταν όταν αυτός τον ρώτησε αν εκτιμά πως πρέπει να περιοριστούν ή να απαγορευθούν οι διαδηλώσεις προκειμένου να ελεγχθεί η πανδημία στις ΗΠΑ.

Όταν ο λοιμωξιολόγος απάντησε ότι δεν μπορεί να κάνει συστάσεις για τις διαδηλώσεις, ο Τζόρνταν του απάντησε: «Κάνετε κάθε είδους συστάσεις. Κάνετε συστάσεις για τα ραντεβού, για το μπέιζμπολ και ό,τι μπορεί να φανταστεί κανείς». 

«Δεν θα εκφράσω γνώμη για τον περιορισμό οποιουδήποτε πράγματος», τόνισε ο Φάουτσι. «Απλώς σας ενημερώνω ποιος είναι ο κίνδυνος και μπορείτε να βγάλετε τα δικά σας συμπεράσματα για αυτό. Θα πρέπει να αποφεύγετε τα μεγάλα πλήθη, όπου και να είναι αυτά», πρόσθεσε.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΕΘΝΗ

Συμφωνία ΗΠΑ με Johnson & Johnson για 100 εκατ. δόσεις εμβολίου, έναντι 1 δισ. δολαρίων

Οι επενδύσεις της κυβέρνησης του Ντόναλντ Τραμπ σε προγράμματα εμβολίων έχουν φθάσει τουλάχιστον τα 9,4 δισ. δολάρια, περιλαμβανομένων των συμβολαίων εφοδιασμού που έχουν υπογραφεί με πέντε εταιρείες.