Φώτο: Shutterstock

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας προβλέπει μια «πολύ μακρά» επιδημία

Η επιτροπή επειγουσών καταστάσεων του ΠΟΥ ζητά ρεαλιστικές οδηγίες για τον τρόπο απόκρισης στην πανδημία, «για να μειωθεί ο κίνδυνος οι αποκρίσεις να εξασθενίσουν, σε ένα πλαίσιο κοινωνικοοικονομικών πιέσεων».

Η πανδημία θα είναι πιθανόν «πολύ μακρά» προειδοποίησε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, την ώρα που ο κορονοϊός έχει μολύνει πάνω από 17,85 εκατ. ανθρώπους σε όλο τον κόσμο και έχει προκαλέσει 683.767 θανάτους. 

«Ο ΠΟΥ εξακολουθεί να εκτιμά πως ο κίνδυνος που θέτει η Covid-19 είναι πολύ αυξημένος», αναφέρεται σε ανακοίνωση του ΠΟΥ. «Η επιτροπή επειγουσών καταστάσεων» (που αποτελείται από 18 μέλη και 12 συμβούλους) «υπογράμμισε τη σημασία μιας απόκρισης που πρέπει να είναι εθνική, περιφερειακή και παγκόσμια» απέναντι στην πανδημία.

Η επιτροπή ζήτησε από τον ΠΟΥ να δώσει σε όλες τις χώρες ρεαλιστικές οδηγίες για τον τρόπο απόκρισης στην πανδημία, «προκειμένου να μειωθεί ο κίνδυνος οι αποκρίσεις στην επιδημία να εξασθενίσουν, σε ένα πλαίσιο κοινωνικοοικονομικών πιέσεων», ενώ συνέστησε την επιτάχυνση των ερευνών για τα σημεία που παραμένουν άγνωστα για τον ιό, κυρίως για τη ζωική προέλευσή του και τους πιθανούς τρόπους εξάπλωσής του μέσω των ζώων. Παράλληλα, ζήτησε να διευκρινιστούν σημεία όπως «οι τρόποι μετάδοσης (του ιού), οι ενδεχόμενες μεταλλάξεις του, η ανοσία και οι συσχετίσεις προστασίας».

«Αυτή η πανδημία είναι μια υγειονομική κρίση που βλέπουμε μια φορά στα εκατό χρόνια και τα αποτελέσματά της θα είναι αισθητά τις επόμενες δεκαετίες», δήλωσε χθες ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ, Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους.

«Πολλές επιστημονικές ερωτήσεις απαντήθηκαν, πολλές είναι εκείνες που περιμένουν ακόμη να απαντηθούν», πρόσθεσε. «Η πλειονότητα των κατοίκων της Γης μπορούν να μολυνθούν, ακόμη κι εκείνοι που δεν κατοικούν στις ζώνες που έχουν πληγεί σκληρά». 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΕΘΝΗ

ΠΟΥ: Μην περιμένετε τα πρώτα εμβόλια πριν από τις αρχές του 2021

«Ρεαλιστικά θα είναι το πρώτο μέρος της επόμενης χρονιάς προτού αρχίσουμε να βλέπουμε ανθρώπους να εμβολιάζονται», τόνισε ο επικεφαλής του προγράμματος εκτάκτων υγειονομικών καταστάσεων στον ΠΟΥ.