Φώτο: Shutterstock

Οι ΗΠΑ μειώνουν τη στρατιωτική τους παρουσία στο Αφγανιστάν

Οι ΗΠΑ διατηρούν 8.600 στρατιωτικούς στο Αφγανιστάν, με τον Αμερικανό πρόεδρο να θέλει να επιστρέψουν περίπου οι μισοί μέχρι τον Νοέμβριο.

Οι ΗΠΑ σχεδιάζουν να μειώσουν το επίπεδο των δυνάμεών τους στο Αφγανιστάν «σε αριθμό κάτω των 5.000» στρατιωτικών περί τα τέλη Νοεμβρίου, δήλωσε ο υπουργός Άμυνας Μαρκ Έσπερ σε συνέντευξη που μεταδόθηκε χθες Σάββατο (τοπική ώρα), δίνοντας λεπτομέρειες για τα σχέδιο που ανακοίνωσε νωρίτερα αυτή την εβδομάδα ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ.

Οι ΗΠΑ διατηρούν επί του παρόντος περίπου 8.600 στρατιωτικούς ανεπτυγμένους στο Αφγανιστάν. Σε συνέντευξή του που δημοσίευσε τη Δευτέρα ο ειδησεογραφικός ιστότοπος Axios, ο Τραμπ εξήγγειλε ότι οι ΗΠΑ θα μειώσουν τον αριθμό τους σε περίπου 4.000. Ο Έσπερ έκανε τη δήλωση αυτή στο πλαίσιο συνέντευξής που παραχώρησε στο τηλεοπτικό δίκτυο Fox News.

Υπενθυμίζουμε πως τον Φεβρουάριο στην Ντόχα του Κατάρ οι ΗΠΑ υπέγραψαν συμφωνία με τους Ταλιμπάν και περιελάμβανε την πλήρη αποχώρηση των αμερικανικών και των νατοϊκών δυνάμεων από το Αφγανιστάν μέσα σε διάστημα 14 μηνών. Οι ΗΠΑ θα μείωναν τη δύναμη που διατηρούν στο Αφγανιστάν στους 8.600 στρατιώτες. Η αποχώρηση των στρατιωτών ωστόσο, θα εξαρτηθεί από το αν οι Ταλιμπάν θα τηρήσουν τις δεσμεύσεις που αναλαμβάνουν.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ