Στο μικροσκόπιο του Στέιτ Ντιπάρτμεντ βρίσκεται η Κίμπερλι Γκιλφόιλ, μετά τις καταγγελίες που οδήγησαν σε έρευνα για την πρέσβη των ΗΠΑ στην Αθήνα. Για την υπόθεση τοποθετήθηκε και ο Ντόναλντ Τραμπ, κρατώντας αποστάσεις και δηλώνοντας ότι γνωρίζει λίγα για όσα έχουν γίνει γνωστά.
Η πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα, Κίμπερλι Γκιλφόιλ, καθώς και η αμερικανική πρεσβεία στην Αθήνα βρίσκονται υπό διερεύνηση από το Γραφείο του Γενικού Επιθεωρητή του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, σύμφωνα με δύο πηγές που γνωρίζουν την απόφαση και μίλησαν στο NBC News.
Η έρευνα έρχεται στον απόηχο καταγγελιών του νομικού συμβούλου, υποστηρικτή και δωρητή του Ντόναλντ Τραμπ, Έρικ Ντίτερς, ο οποίος υποστηρίζει ότι η Γκιλφόιλ τού ζήτησε να καλύψει ανεξόφλητο λογαριασμό της American Express ύψους 100.000 δολαρίων, λίγες ημέρες πριν από την ακρόαση για την επικύρωση του διορισμού της το 2025.
Σύμφωνα με τον Ντίτερς, ως αντάλλαγμα φέρεται να του προσφέρθηκε πρόσβαση σε υψηλόβαθμα στελέχη της κυβέρνησης Τραμπ.
«Ήταν τόσο απελπισμένη για αυτά τα 100.000 δολάρια. Ήταν μια περίπτωση quid pro quo», δήλωσε ο ίδιος στο NBC News. Όπως υποστήριξε, η Γκιλφόιλ τού είχε πει ότι μπορούσε να της ζητήσει «οτιδήποτε και τα πάντα στον κόσμο του Τραμπ» και ότι «κανένα αίτημα δεν ήταν υπερβολικά μεγάλο».
Ο Ντίτερς παρέδωσε στο NBC News αρχείο PDF με γραπτά μηνύματα και συνομιλίες μέσω Signal που, όπως υποστηρίζει, αντάλλαξε με την πρέσβη των ΗΠΑ. Τα συγκεκριμένα μηνύματα είχαν δημοσιοποιηθεί αρχικά από τη Wall Street Journal.
Σε ένα από αυτά, σύμφωνα με τον Ντίτερς, η Γκιλφόιλ φέρεται να τον καθοδηγεί να μεταφέρει τα χρήματα απευθείας στην American Express, επειδή με αυτόν τον τρόπο «δεν θα φανεί πουθενά». Ο ίδιος υποστηρίζει ότι τελικά δεν κατέβαλε το ποσό.
Δικηγόρος της Γκιλφόιλ δεν απάντησε σε αίτημα του NBC News για σχόλιο, είχε ωστόσο δηλώσει στη Wall Street Journal ότι η ίδια αμφισβητεί τη γνησιότητα των μηνυμάτων, χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.
Τι είπε ο Ντόναλντ Τραμπ
Στα δημοσιεύματα της Wall Street Journal σχετικά με την πρέσβη των ΗΠΑ στην Αθήνα αναφέρθηκε και ο Αμερικανός πρόεδρος.
Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου έξω από τον Λευκό Οίκο, ο Τραμπ δήλωσε ότι μόλις είχε ενημερωθεί για την υπόθεση. «Μόλις το άκουσα. Κρίμα. Εννοώ, δεν ξέρω, είναι πρέσβειρα. Μόλις άκουσα λίγα πράγματα για το θέμα. Δεν ξέρω πολλά, αλλά πάντα ήταν πολύ ευγενική», ανέφερε.
Στο θέμα τοποθετήθηκε και ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Τζέι Ντι Βανς, τονίζοντας ότι προς το παρόν πρόκειται για κατηγορίες και ότι κανείς δεν πρέπει να δικάζεται «στο δικαστήριο της κοινής γνώμης».
Ο Βανς χαρακτήρισε τους ισχυρισμούς του Ντίτερς «την εκδοχή ενός ανθρώπου» και κάλεσε να αποσαφηνιστούν τα πραγματικά περιστατικά.
«Ας δούμε ποια είναι τα γεγονότα. Ας δούμε ποια είναι η αλήθεια και, προφανώς, εάν συνέβη κάτι κακό, τότε οι άνθρωποι θα πρέπει να υποστούν τις συνέπειες», ανέφερε.
Ο Λευκός Οίκος δεν προχώρησε σε περαιτέρω σχόλιο.
Την ίδια ώρα, ο Δημοκρατικός βουλευτής Γκρέγκορι Μικς, κορυφαίο στέλεχος της μειοψηφίας στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής των Αντιπροσώπων, απέστειλε επιστολή στον υπουργό Εξωτερικών Μάρκο Ρούμπιο ζητώντας περισσότερες πληροφορίες σχετικά με πρόσθετες καταγγελίες που είχαν δημοσιευτεί στη Wall Street Journal.
Η αντίδραση Ρούμπιο στην Αθήνα
Ο Μάρκο Ρούμπιο ρωτήθηκε για την υπόθεση ενώ βρισκόταν μαζί με την Κίμπερλι Γκιλφόιλ στην Αθήνα και αντέδρασε επικριτικά στην ερώτηση δημοσιογράφου.
«Δεν διεξάγουμε τέτοιες διαδικασίες σε συνέντευξη Τύπου, σε έναν διάδρομο αεροδρομίου σε ξένη χώρα, επειδή εσείς γράψατε ένα δημοσίευμα ή κάποιος άλλος έγραψε ένα δημοσίευμα επειδή κάποια πηγή τού έδωσε πληροφορίες», είπε.
«Δεν γνωρίζω καν εάν αυτά που μεταδίδετε είναι αληθινά», πρόσθεσε.
Ανώτερος διπλωματικός αξιωματούχος δήλωσε, σύμφωνα με το NBC News, ότι η είδηση της έρευνας προκάλεσε έντονη ανησυχία στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ, χαρακτηρίζοντας την εξέλιξη ασυνήθιστη. Όπως επισήμανε, το Γραφείο του Γενικού Επιθεωρητή είναι περισσότερο γνωστό για τις τακτικές επιθεωρήσεις πρεσβειών παρά για τέτοιου είδους έρευνες.
Εκπρόσωπος του Γραφείου του Γενικού Επιθεωρητή περιορίστηκε να δηλώσει ότι η υπηρεσία δεν επιβεβαιώνει, δεν διαψεύδει ούτε σχολιάζει ενδεχόμενες έρευνες.
Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ επίσης αρνήθηκε να σχολιάσει είτε τις καταγγελίες σε βάρος της Γκιλφόιλ είτε την ύπαρξη έρευνας. Οι έρευνες για πιθανές παραβιάσεις δεοντολογίας από Αμερικανούς πρέσβεις είναι σπάνιες, όχι όμως πρωτοφανείς.
Κατά την πρώτη προεδρική θητεία του Ντόναλντ Τραμπ, ο τότε πρέσβης των ΗΠΑ στο Ηνωμένο Βασίλειο Γούντι Τζόνσον είχε ερευνηθεί από το Γραφείο του Γενικού Επιθεωρητή για «ανάρμοστα» σχόλια σχετικά με τη φυλή, το φύλο και τη θρησκεία προς εργαζομένους της πρεσβείας.
Αντίστοιχα, το 2024, επί προεδρίας Τζο Μπάιντεν, διερευνήθηκε ο τότε πρέσβης των ΗΠΑ στη Σιγκαπούρη Τζόναθαν Κάπλαν. Η έρευνα είχε διαπιστώσει, μεταξύ άλλων, ότι είχε απειλήσει μέλη του προσωπικού του και δεν είχε υποβάλει εγκαίρως ή με τα κατάλληλα δικαιολογητικά ταξιδιωτικές δαπάνες ύψους περίπου 48.000 δολαρίων.