ΓΔ: 2492.2 0.18% Τζίρος: 260.95 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03
Φώτο: Shutterstock

ΠΟΥ: Η δυτική Ευρώπη πρέπει να αντιδράσει με ταχύτητα στις αναζωπυρώσεις

Περισσότερα από 19,92 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν προβληθεί από τον νέο κορονοϊό σε ολόκληρο τον κόσμο και 729.883 έχουν πεθάνει, σύμφωνα με απολογισμό του Reuters.

Υπάρχει τεράστιο χάσμα ανάμεσα στους αναγκαίους πόρους για την καταπολέμηση του κορονοϊού και τους πόρους που είναι διαθέσιμοι παγκοσμίως, δήλωσε ο γενικός διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους, προσθέτοντας ωστόσο ότι υπάρχουν κάποια ελπιδοφόρα σημάδια.

«Τους επόμενους τρεις μήνες παρουσιάζεται ένα κρίσιμης σημασίας παράθυρο ευκαιρίας για την ενίσχυση της παγκόσμιας εμβέλειας του ACT Accelerator», δήλωσε ο Τέντρος αναφερόμενος στην πρωτοβουλία Access to COVID-19 Tools.

«Ομως, για να εκμεταλλευθούμε αυτό το παράθυρο, θα πρέπει να αυξήσουμε δραστικά τον τρόπο με τον οποίο χρηματοδοτούμε το ACT Accelerator και να δώσουμε προτεραιότητα στην χρησιμοποίηση νέων εργαλείων. Υπάρχει ένα τεράστιο χάσμα ανάμεσα στις φιλοδοξίες μας για το ACT Accelerator και το ποσόν που έχει διατεθεί» πρόσθεσε διευκρινίζοντας ότι ο ΠΟΥ διαθέτει μόνο το 10% του συνολικού ποσού που ανέρχεται σε δισεκατομμύρια δολάρια.

«Μόνο για τα εμβόλια χρειάζονται περισσότερα από 100 δισεκατομμύρια δολάρια», είπε. «Ακούγεται μεγάλο ποσόν και είναι...αλλά είναι μικρό μπροστά στα 10 τρισεκατομμύρια που έχουν ήδη επενδύσει οι χώρες της G20 για την σταθεροποίηση των οικονομιών τους στο πλαίσιο της αντιμετώπισης των μέχρι στιγμής επιπτώσεων της πανδημίας».

«Δεν είναι ποτέ πολύ αργά για την αναχαίτιση» της επιδημίας δήλωσε ο επικεφαλής του ΠΟΥ κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου. Το μήνυμα είναι «καταστολή, καταστολή, καταστολή».

Περισσότερα από 19,92 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν προβληθεί από τον νέο κορονοϊό σε ολόκληρο τον κόσμο και 729.883 έχουν πεθάνει, σύμφωνα με απολογισμό του Reuters.

Η επιδημία δεν έχει δείξει εποχική ανάπαυλα και, εάν οι υγειονομικές αρχές αμβλύνουν την πίεση στην καταπολέμησή της, θα επιστρέψει, προειδοποίησε ο επικεφαλής των προγραμμάτων αντιμετώπισης επειγουσών καταστάσεων Μάικ Ράιαν, τονίζοντας ότι η δυτική Ευρώπη και άλλες περιοχές θα πρέπει να αντιδράσουν με ταχύτητα στις αναζωπυρώσεις.

Ο ΠΟΥ θεωρεί ότι οι ισχυρές χώρες, όπως αυτές της Ομάδας των 7 (G7), θα επιτύχουν συναίνεση ως προς την προσέγγιση των υγειονομικών κρίσεων όπως η επιδημία του κορονοϊού, πρόσθεσε ο Μάικ Ράιαν.

«Είμαστε όλοι ευάλωτοι απέναντι στους κινδύνους, χρειάζεται να βρούμε παγκόσμιες λύσεις...Πιστεύουμε ότι η G7 θα διαδραματίσει σημαντικό ρόλο σε αυτό τους επόμενους μήνες ή χρόνια».

Ο Μάικ Ράιαν δήλωσε ότι ο κορονοϊός είναι απλός, σκληρός και στυγνός. «Είναι σκληρός στην απλοϊκότητά του, είναι σκληρός στην στυγνότητά τους , αλλά δεν έχει μυαλό. Εμείς έχουμε τα μυαλά...μπορούμε να υπερισχύσουμε κάποιου που δεν έχει μυαλό, αλλά δεν κάνουμε και πολλά πράγματα αυτήν την στιγμή».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Κτίριο ΠΟΥ
ΔΙΕΘΝΗ

Έμπολα στο Κονγκό: 600 νεκροί σε 1.759 κρούσματα σύμφωνα με τον ΠΟΥ

Στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό τουλάχιστον 600 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους λόγω της επιδημίας Έμπολα, σύμφωνα με τον ΠΟΥ. Από τα μέσα Μαΐου έχουν καταγραφεί 1.759 κρούσματα, ενώ στην Ουγκάντα υπάρχουν 2 θάνατοι και 20 κρούσματα.
Θερμόμετρο καύσωνα
ΔΙΕΘΝΗ

ΠΟΥ: Νέος καύσωνας ίσως φέρει ξανά φονικές εβδομάδες στην Ευρώπη

Ο ΠΟΥ προειδοποιεί για νέο ισχυρό κύμα καύσωνα στην Ευρώπη, με θερμοκρασίες έως 43°C σε Πορτογαλία και νότια Ισπανία. Έκτακτη επικοινωνία έγινε για τη λήψη μέτρων και ανταλλαγή εμπειριών από το πρόσφατο κύμα.
Σημαία Λαϊκής Δημοκρατίας Κονγκό
ΔΙΕΘΝΗ

ΛΔ Κονγκό: Ο ΠΟΥ προειδοποιεί για συνεχιζόμενη εξάπλωση του Έμπολα

Το ξέσπασμα του Έμπολα στο Κονγκό συνεχίζει να εξαπλώνεται λόγω μετακινήσεων του πληθυσμού. Μέχρι στιγμής έχουν καταγραφεί 1.561 κρούσματα και 506 θάνατοι, με τον ΠΟΥ να δηλώνει πως δεν υπάρχει ακόμη σταθεροποίηση.
Σημαία Λαϊκής Δημοκρατίας Κονγκό
ΔΙΕΘΝΗ

Έμπολα στη ΛΔ Κονγκό: 506 νεκροί σε 1.561 επιβεβαιωμένα κρούσματα

Περισσότεροι από 500 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από την επιδημία Έμπολα στη ΛΔ Κονγκό, σύμφωνα με τον ΠΟΥ. Συνολικά έχουν καταγραφεί 1.561 κρούσματα, ενώ το στέλεχος Bundibugyo δεν έχει ακόμα εμβόλιο ή θεραπεία.
ΠΟΥ λογότυπο στον ουρανό
ΔΙΕΘΝΗ

ΠΟΥ: Τέλος του επεισοδίου χανταϊού σε κρουαζιερόπλοιο ανακοινώνει ο επικεφαλής

Ο ΠΟΥ ανακοίνωσε το τέλος του επεισοδίου χανταϊού στο κρουαζιερόπλοιο MV Hondius, αφού το τελευταίο άτομο ολοκλήρωσε καραντίνα με αρνητικό τεστ. Συνολικά υπήρξαν 13 κρούσματα και 3 θάνατοι, χωρίς νέα περιστατικά από τις 25 Μαΐου.