ΓΔ: 2604.6 -0.34% Τζίρος: 47.61 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 13:03:39
Πορτογαλική Βουλή κτήριο

Σκηνές διαμαρτυρίας σε Λισαβόνα και Πόρτο για τη στεγαστική κρίση

Δεκάδες διαδηλωτές στη Λισαβόνα και το Πόρτο διατηρούν στημένες σκηνές, απαιτώντας μέτρα για φθηνότερη στέγαση, αψηφώντας τις αρχές που προειδοποιούν για διώξεις λόγω κατάληψης δημόσιου χώρου.

Δεκάδες σκηνές παραμένουν στημένες στο κέντρο της Λισαβόνας και του Πόρτο, καθώς διαδηλωτές συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις τους για το δικαίωμα στη στέγαση στην Πορτογαλία. Το αίτημά τους επικεντρώνεται στη λήψη μέτρων για τον περιορισμό του κόστους στέγασης, ενώ η παρουσία τους στους δρόμους των δύο μεγαλύτερων πόλεων της χώρας παραμένει έντονη.

Η νύχτα στη Λισαβόνα και το Πόρτο κύλησε ειρηνικά, ωστόσο οι διαδηλωτές δηλώνουν αποφασισμένοι να παραμείνουν και να εντείνουν τις πιέσεις τους προς τις αρχές. Εκατοντάδες ακτιβιστές αρνούνται να απομακρύνουν τις σκηνές τους, παρά τις προειδοποιήσεις των αρχών ότι η κατάληψη δημόσιου χώρου υπόκειται σε κανονισμούς και μπορεί να οδηγήσει σε διώξεις για ανυπακοή.

Στο Πόρτο, όπου το κίνημα ξεκίνησε πριν από περίπου δέκα ημέρες, η Μαρία Ζοάο Καλίστο, εκπρόσωπος του κινήματος, δήλωσε στην εφημερίδα Publico ότι έχει κατατεθεί γνωστοποίηση διαδηλώσεων για την περίοδο από 21 Οκτωβρίου έως 31 Δεκεμβρίου. Αναμένεται ενδεχόμενη συνάντηση μεταξύ των διαδηλωτών και του δημάρχου Πέδρο Ντουάρτε, χωρίς να έχουν καθοριστεί ακόμα οι λεπτομέρειες.

Οι διαδηλωτές καλούν σε ευρύτερες κινητοποιήσεις σε όλη την Ιβηρική Χερσόνησο και προτρέπουν τα συνδικάτα να κηρύξουν γενική απεργία στις 11 Νοεμβρίου, αναμένοντας τη συμμετοχή και σε αντίστοιχο κίνημα που προετοιμάζεται στην Ισπανία.

Κατηγορούν την κυβέρνηση ότι δεν λαμβάνει επαρκή μέτρα για την αντιμετώπιση της κρίσης στέγασης και ότι σχεδιάζει να διευκολύνει τις εξώσεις μέσω μεταρρύθμισης της αγοράς ενοικίων. Στα τέλη Σεπτεμβρίου, το κοινοβούλιο ενέκρινε σε πρώτη ανάγνωση μεταρρύθμιση που επιταχύνει τις εξώσεις ενοικιαστών που δεν πληρώνουν ενοίκιο, στο πλαίσιο της απελευθέρωσης της αγοράς ενοικίων.

Το πορτογαλικό κίνημα αναδύεται σε μια περίοδο που η Ισπανία βιώνει διαμαρτυρίες για τη στέγαση, οι οποίες συνεχίζονται για τέταρτη εβδομάδα και έχουν οδηγήσει στην προκήρυξη πρόωρων βουλευτικών εκλογών για τις 29 Νοεμβρίου.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πλήθος διαδηλωτών Ισπανίας
ΔΙΕΘΝΗ

Χιλιάδες διαδήλωσαν στη Λισαβόνα κατά του αυξημένου κόστους ζωής

Η Πορτογαλία συγκαταλέγεται στις φτωχότερες χώρες της δυτικής Ευρώπης. Κατά τα επίσημα δεδομένα, πάνω από το 50% των εργαζομένων είχε εισοδήματα χαμηλότερα από το επίπεδο των 1.000 ευρώ τον μήνα την περασμένη χρονιά.
Σεμπαστιέν Λεκορνί πορτρέτο
ΔΙΕΘΝΗ

Γαλλία: Νέες διαδηλώσεις «κίτρινων γιλέκων» το Σάββατο εν μέσω κρίσης

Ο πρωθυπουργός Λεκορνί συγκάλεσε διυπουργική σύσκεψη για την κρίση, ενώ τα «κίτρινα γιλέκα» ετοιμάζουν νέα διαδήλωση. Ο υπουργός Νουνιέζ παραιτήθηκε, αλλά ο Μακρόν δεν έκανε δεκτή την παραίτησή του. Απαγόρευση συγκεντρώσεων στη Μασσαλία.
Εμανουέλ Μακρόν πορτρέτο
ΔΙΕΘΝΗ

Η κυβέρνηση Μακρόν υπό πίεση μετά τις ταραχές στη Γαλλία

Η γαλλική κυβέρνηση αντιμετωπίζει πολιτική κρίση λόγω των έντονων διαδηλώσεων για το κόστος ζωής και μαθητικές κινητοποιήσεις, ενώ το δημόσιο χρέος αυξάνεται, λίγους μήνες πριν τις προεδρικές εκλογές και υπό τη σκιά βίαιων ταραχών.
Μιλάνο, διαδηλώσεις, επεισόδια
ΔΙΕΘΝΗ

Μιλάνο: 160 προσαγωγές, οι 8 στους 10 ανήλικοι στην Ιταλία

Ένταση σημειώθηκε στο Μιλάνο, με 160 προσαγωγές βίαιων διαδηλωτών, εκ των οποίων το 80% ήταν ανήλικοι. Καταστράφηκαν καταστήματα και η στάση του μετρό Ντουόμο παραμένει κλειστή. Οι αρχές εξετάζουν ποινικές διώξεις.
Εμανουέλ Μακρόν πορτρέτο
ΔΙΕΘΝΗ

Μακρόν: Καταδίκη επεισοδίων – Ευθύνη σε ακροαριστερές και εγκληματίες

Ο Εμανουέλ Μακρόν καταδίκασε τα βίαια επεισόδια σε Παρίσι και άλλες πόλεις, τα αποδίδει σε ακροαριστερές ομάδες και εγκληματίες. Τονίζει πως τίποτα δεν τα δικαιολογεί και υπόσχεται στήριξη στους πληγέντες και τιμωρία στους υπαίτιους.