ΓΔ: 2628.51 0.70% Τζίρος: 184.70 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 16:13:39
Τίτζα Κάλας Εσθονία

Στο επίκεντρο το τουρκολιβυκό Μνημόνιο στη συνάντηση Κάλας-Φιντάν

Στις Βρυξέλλες συναντώνται η Ύπατη Εκπρόσωπος της ΕΕ Κάγια Κάλλας με τον Τούρκο ΥΠΕΞ Χακάν Φιντάν, με θέματα το τουρκολιβυκό μνημόνιο, το Κυπριακό και υβριδικές απειλές. Η ΕΕ τονίζει προτεραιότητα στον διάλογο και τη σταθερότητα.

Οι διπλωματικές εξελίξεις στη Μεσόγειο παραμένουν στο επίκεντρο, καθώς το τουρκολιβυκό Μνημόνιο για την οριοθέτηση θαλάσσιων δικαιοδοσιών, το Κυπριακό, οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή και οι υβριδικές απειλές στη Μαύρη Θάλασσα συζητούνται στη συνάντηση της Ύπατης εκπροσώπου της ΕΕ για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφαλείας, Κάγιας Κάλλας, με τον υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας, Χακάν Φιντάν, στις Βρυξέλλες.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Κρίστιαν Βίγκαντ, η συνάντηση επιβεβαιώθηκε και περιλαμβάνει στην ατζέντα της τα συγκεκριμένα ζητήματα. Απαντώντας σε ερώτηση για το αν θα τεθεί το θέμα της επικύρωσης του τουρκολιβυκού μνημονίου από το λιβυκό κοινοβούλιο, μετά την κοινή δήλωση της προέδρου της Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, και του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Αντόνιο Κόστα, ο Κ. Βίγκαντ τόνισε ότι η ΕΕ αξιολογεί τις επιπτώσεις της εξέλιξης σε στενή συνεργασία με τα κράτη-μέλη.

«Η προτεραιότητά μας παραμένει ο διάλογος, η αποκλιμάκωση και η διατήρηση της περιφερειακής σταθερότητας», επισήμανε ο Κρίστιαν Βίγκαντ. Παράλληλα, υπογράμμισε πως η ΕΕ είναι έτοιμη να υπερασπιστεί τα συμφέροντά της και των κρατών-μελών της.

Επιπλέον, ο εκπρόσωπος επανέλαβε τη θέση της Ένωσης πως συμφωνίες ή συνεννοήσεις που δεν συνάδουν με το διεθνές δίκαιο δεν μπορούν να παράγουν έννομα αποτελέσματα για τρίτα κράτη ή για κράτη-μέλη της ΕΕ.

Σε κοινή δήλωσή τους, η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και ο Αντόνιο Κόστα εξέφρασαν τη λύπη τους για την επικύρωση του λεγόμενου τουρκολιβυκού μνημονίου από το λιβυκό κοινοβούλιο, επαναλαμβάνοντας ότι το μνημόνιο δεν συνάδει με το Δίκαιο της Θάλασσας και δεν μπορεί να παράγει έννομα αποτελέσματα για τρίτα κράτη.

Η σημερινή συνάντηση εντάσσεται στο πλαίσιο της επίσκεψης του Χακάν Φιντάν στις Βρυξέλλες, όπου είχε επιπλέον επαφές με τον Βέλγο υπουργό Εξωτερικών Μαξίμ Πρεβό και τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ, Μαρκ Ρούτε.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ρομπέρτα Μέτσολα ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η Μέτσολα στηρίζει Ελλάδα και Κύπρο για το τουρκολυβικό μνημόνιο

Η Ρομπέρτα Μέτσολα στη συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για το τουρκολιβυκό μνημόνιο εξέφρασε τη στήριξη και αλληλεγγύη της σε Ελλάδα και Κύπρο, αναγνωρίζοντας τις ανησυχίες τους για το ζήτημα.
Σημαίες Λιβύης Τουρκίας
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κύπρος: Καταδίκη της έγκρισης του τουρκολιβυκού μνημονίου από τη Λιβύη

Το ΥΠΕΞ Κύπρου καταδικάζει την έγκριση του παράνομου τουρκολιβυκού «μνημονίου» από τη Βουλή της Λιβύης, τονίζοντας ότι παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα τρίτων και δεν παράγει έννομα αποτελέσματα σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο.
Γιώργος Γεραπετρίτης πορτρέτο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Συνομιλία Γεραπετρίτη-Κόμπου για το τουρκολιβυκό μνημόνιο

Ο Γιώργος Γεραπετρίτης είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Κωνσταντίνο Κόμπο, με κύριο θέμα το τουρκολιβυκό μνημόνιο και τους κινδύνους για ασφάλεια και σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο, όπως γνωστοποίησε το ΥΠΕΞ.
Αμπάς Αραγτσί, Ιρανός διπλωμάτης
ΔΙΕΘΝΗ

Ιράν-Ρωσία: Πρωτοφανής στενή συνεργασία, λέει ο ΥΠΕΞ Αραγτσί

Ο Ιρανός ΥΠΕΞ, Αμπάς Αραγτσί, τόνισε ότι η συνεργασία Ιράν-Ρωσίας είναι πιο στενή από ποτέ, με αφορμή την πρώτη επίσκεψη του Ρώσου ομολόγου του, Σεργκέι Λαβρόφ, στο Ιράν μετά την έναρξη του πολέμου στη Μέση Ανατολή.
Σεργκέι Λαβρόφ έξοδος
ΔΙΕΘΝΗ

Ο Ρώσος ΥΠΕΞ Λαβρόφ επισκέπτεται το Ιράν μετά την έναρξη του πολέμου

Ο Σεργκέι Λαβρόφ επισκέπτεται το Ιράν για πρώτη φορά μετά το ξέσπασμα του πολέμου, με στόχο τη μεσολάβηση. Η Ρωσία δηλώνει πρόθυμη να συμβάλει στην ειρήνευση στη Μέση Ανατολή, εν μέσω αδιεξόδου στις επαφές Τεχεράνης-Ουάσινγκτον.
Μπενιαμίν Νετανιάχου ομιλία
ΔΙΕΘΝΗ

Ο Νετανιάχου ευχαρίστησε τον Τραμπ για τη στήριξη πριν τις εκλογές

Ο Μπενιαμίν Νετανιάχου ευχαρίστησε δημόσια τον Ντόναλντ Τραμπ για τη μεγάλη στήριξή του ενόψει των εκλογών της 27ης Οκτωβρίου, σημειώνοντας ότι με τη συνεργασία τους θα φέρουν εις πέρας την αποστολή τους.