Φωτο: ΑΠΕ

Η ΕΕ απειλεί την Λευκορωσία με κυρώσεις

Να θέσει άμεσα τέλος στη βία και να απελευθερώσει όσου συνελήφθησαν και κρατούνται κάλεσε τον Αλεξαντρ Λουκασένκο, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Νταβίντ Σασόλι μέσω Twitter σημείωσε πως ο λαός της Λευκορωσίας έχει το δικαίωμα να διαμαρτυρηθεί και ότι «η χρήση βάναυσης βίας εκ μέρους των κρατικών αρχών θα πρέπει να έχει συνέπειες, βάσει του διεθνούς δικαίου» και καλεί «τον Πρόεδρο Λουκασένκο να θέσει άμεσα τέλος στη βία και να απελευθερώσει αυτούς που συνελήφθησαν και κρατούνται».

Η Γερμανία, η Λιθουανία, η Λετονία και η Σουηδία έχουν ταχθεί δημοσίως υπέρ των κυρώσεων και η Αυστρία τηρεί επίσης αυστηρή στάση. σύμφωνα με τις πηγές που μίλησαν υπό τον όρο της ανωνυμίας πριν από το αυριανό έκτακτο συμβούλιο των υπουργών Εξωτερικών.

Με οποιαδήποτε απόφαση της ΕΕ για κυρώσεις να απαιτεί ομοφωνία των 27 κρατών μελών, η Ουγγαρία είναι κυρίως η χώρα που εμφανίζεται σκεπτική ως προς το ενδεχόμενο αυτό, σύμφωνα με τις πηγές. Η Ουγγαρία κάλεσε σήμερα την Ένωση «να επιδιώξει τον διάλογο με τη Λευκορωσία και να αποφύγει την περιθωριοποίησή της».

Αφήνοντας να εννοηθεί ότι θα μπορούσε να συμφωνήσει με ορισμένους περιορισμούς, ωστόσο, η Βουδαπέστη δεν θέλησε να μπλοκάρει μια δήλωση που εκδόθηκε νωρίτερα αυτή την εβδομάδα εκ μέρους όλων των χωρών της ΕΕ η οποία έκανε αναφορά ως επιλογή σε κυρώσεις «εναντίον εκείνων που είναι υπεύθυνοι για την παρατηρηθείσα βία, τις αδικαιολόγητες συλλήψεις, και την πλαστογράφηση των εκλογικών αποτελεσμάτων».

«Η κατεύθυνση της διαδρομής μοιάζει σαφής. Πόσοι θα μπουν στη μαύρη λίστα, πόσο βαθιά θα πάμε θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από την Ουγγαρία», δήλωσε διπλωμάτης της ΕΕ στις Βρυξέλλες.

Καμία οριστική απόφαση δεν αναμένεται αύριο, όμως η απάντηση θα μπορούσε να οριστικοποιηθεί μέσα σε μερικές ημέρες έπειτα από μία ακόμη συζήτηση μεταξύ των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ στο Βερολίνο στις 27-28 Αυγούστου, δήλωσαν οι πηγές αυτές.

Τα υφιστάμενα περιοριστικά μέτρα της ΕΕ σε βάρος της Λευκορωσίας περιλαμβάνουν ένα εμπάργκο όπλων καθώς και απαγόρευση εξαγωγής εξοπλισμού που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για καταστολή στο εσωτερικό.

Βία χωρίς τέλος στη Λευκορωσία

Ο ρωσικός κολοσσός του διαδικτύου Yandex δήλωσε σήμερα πως ένοπλοι εισήλθαν στα γραφεία του στην πρωτεύουσα της Λευκορωσίας Μινσκ. Η εταιρία δήλωσε πως προσπαθεί να λάβει περισσότερες πληροφορίες για το συμβάν και πως οι ένοπλοι εμπόδισαν υπαλλήλους να βγουν από το κτίριο.

Οι δυνάμεις ασφαλείας συγκρούστηκαν με διαδηλωτές στο Μινσκ και σε άλλες πόλεις τις τελευταίες ημέρες έπειτα από την αμφιλεγόμενη επανεκλογή του προέδρου Αλεξάντρ Λουκασένκο.

Τις προηγούμενες τρεις νύχτες διαδηλώσεων οι δυνάμεις ασφαλείας συνέλαβαν περίπου 6.000 ανθρώπους σε όλη τη χώρα, είναι όμως ακόμη άγνωστο πόσοι παραμένουν υπό κράτηση.

Από το βράδυ της Κυριακής, η αστυνομία κάνει χρήση χειροβομβίδων κρότου-λάμψης και σφαιρών με περίβλημα από καουτσούκ και τουλάχιστον 250 άνθρωποι έχουν εισαχθεί σε νοσοκομεία. Η πρόσβαση στο Διαδίκτυο έχει πολλά προβλήματα. Βίντεο που καταγράφουν ξυλοδαρμούς διαδηλωτών έχουν μεταδοθεί από μέσα ενημέρωσης, ενώ ο πρόεδρος Λουκασένκο χαρακτηρίζει τους διαδηλωτές «άνεργους με ποινικό μητρώο».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ