ΓΔ: 2541.45 -1.80% Τζίρος: 73.69 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 11:41:40
Έντι Ράμα ομιλία

Αναβρασμός στα Τίρανα: Διάλογο ζητά ο Ράμα, πιέσεις στην αντιπολίτευση

Ο Έντι Ράμα, εν μέσω κορύφωσης της κρίσης στην Αλβανία, καλεί για τέταρτη φορά τους διαδηλωτές σε διάλογο, ενώ η Βουλή εξετάζει την αποβολή 20 βουλευτών της αντιπολίτευσης, προκαλώντας έντονες αντιδράσεις από τους Δημοκρατικούς.

Σε μια περίοδο αυξημένης πολιτικής έντασης στην Αλβανία, ο πρωθυπουργός Έντι Ράμα απηύθυνε για τέταρτη φορά κάλεσμα σε διάλογο προς τους διαδηλωτές, επιχειρώντας να εκτονώσει την κρίση που παραμένει σε εξέλιξη. Ενδεικτικό της συμβολικής προσέγγισης ήταν η τοποθέτηση κόκκινων μαξιλαριών με προσκλήσεις για διάλογο στα πέτρινα παγκάκια μπροστά από το γραφείο του, μετατρέποντας τον δημόσιο χώρο σε σκηνικό επικοινωνιακής διαχείρισης. Παρά τις κινήσεις αυτές, μέχρι στιγμής δεν έχει υπάρξει ανταπόκριση από την πλευρά των διαδηλωτών.

Στο σημερινό βιντεοσκοπημένο μήνυμά του, ο πρωθυπουργός επανέλαβε την ετοιμότητά του να ξεκινήσει διάλογο, υπογραμμίζοντας πως «το παρελθόν δεν έχει καμία πιθανότητα να επιστρέψει». Παράλληλα, προειδοποίησε όσους συμμετέχουν στις κινητοποιήσεις ότι θα κληθούν να λογοδοτήσουν ενώπιον του νόμου.

Καθοριστική για τις πολιτικές εξελίξεις θεωρείται η σημερινή απόφαση της Γραμματείας Διαδικασιών, Ψηφοφορίας και Δεοντολογίας της Βουλής, η οποία θα εξετάσει στις 10:00 τοπική ώρα το αίτημα βουλευτών του Σοσιαλιστικού Κόμματος για την αποβολή 20 βουλευτών του Δημοκρατικού Κόμματος, μετά τα επεισόδια στη χθεσινή συνεδρίαση της ολομέλειας.

Απαντώντας στο αίτημα των Σοσιαλιστών, ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας των Δημοκρατικών, Γκάζμεντ Μπάρντι, χαρακτήρισε την ενέργεια αυτή ως σοβαρή πράξη πολιτικής επιθετικότητας και προσπάθεια φίμωσης της αντιπολίτευσης.

Μετά από παρατεταμένες διαμαρτυρίες φοιτητών και της ομάδας «Φλαμίνγκο», ο πρωθυπουργός Έντι Ράμα ζήτησε από τους υπουργούς να προχωρήσουν στην απομάκρυνση διευθυντών υπηρεσιών και ιδρυμάτων που υπάγονται στα χαρτοφυλάκιά τους, ως μέτρο για την ενίσχυση της αξιοκρατίας και την καταπολέμηση της διαφθοράς στη δημόσια διοίκηση. Από την εν λόγω διαδικασία εξαιρούνται τα υπουργεία Υγείας, Παιδείας και Δημόσιας Τάξης. Η επικοινωνία του πρωθυπουργού με τους υπουργούς έγινε ενώ βρισκόταν στη Μπούντα του Μαυροβουνίου, στο πλαίσιο της Διάσκεψης του Βερολίνου και μετά από συνάντηση με τον Γερμανό Καγκελάριο Μέρτς.

Την ίδια στιγμή, φοιτητές και αντιπολίτευση καλούν τους πολίτες της Αλβανίας σε μεγάλη διαδήλωση το Σάββατο στα Τίρανα, αναδεικνύοντας τη συνεχιζόμενη ένταση στο πολιτικό σκηνικό της χώρας.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Έντι Ράμα ομιλία
ΔΙΕΘΝΗ

Ο Ράμα προτείνει διάλογο ενόψει ανησυχιών διεθνών για την Αλβανία

Ο Έντι Ράμα απηύθυνε ξανά πρόσκληση για διάλογο προς τους διαδηλωτές, τοποθετώντας καρέκλες έξω από το πρωθυπουργικό γραφείο. Τόνισε πως η βία θα τιμωρείται νομικά και οικονομικά και κάλεσε τους πολίτες να απόσχουν.
Έντι Ράμα ομιλία
ΔΙΕΘΝΗ

Διαδηλώσεις πανεπιστημιακών και φοιτητών στα Τίρανα – Κάλεσμα διαλόγου από Ράμα

Μετά από μια εβδομάδα βίαιων διαδηλώσεων, ο πρωθυπουργός Έντι Ράμα κάλεσε ξανά σε διάλογο, τοποθετώντας κυκλικά καρέκλες έξω από το κυβερνητικό κτίριο. Οι διαδηλωτές απάντησαν με μήνυμα πάνω σε καρέκλα: «Παραιτηθείτε».
Φλόγες σε δρόμο πόλης
ΔΙΕΘΝΗ

Συγκρούσεις αστυνομίας με διαδηλωτές τη νύχτα στα Τίρανα

Ένταση επικράτησε έξω από τον Καθεδρικό Ναό στα Τίρανα, με αστυνομικούς να συγκρούονται με διαδηλωτές που εισέβαλαν για να αποφύγουν συλλήψεις. Η Ορθόδοξη Εκκλησία αντέδρασε, ζητώντας σεβασμό στους ιερούς χώρους.
Κτίριο Ευρωπαϊκής Επιτροπής
ΔΙΕΘΝΗ

Η Κομισιόν καταδικάζει τα βίαια επεισόδια στις διαδηλώσεις στην Αλβανία

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή καταδίκασε τη βία στα Τίρανα και αλλού μετά τις φοιτητικές διαδηλώσεις κατά Ράμα και χαιρέτισε τη δέσμευση των αλβανικών αρχών για την προστασία του δικαιώματος στη διαμαρτυρία. Οι κινητοποιήσεις επεκτάθηκαν παντού.
Έντι Ράμα ομιλία
ΔΙΕΘΝΗ

Ράμα: Οι βίαιες ταραχές στη χώρα μας απειλούν την ευρωπαϊκή της πορεία

Για έκτη μέρα συνεχίζεται η φοιτητική διαμαρτυρία στα Τίρανα με τραγούδια και χορούς. Επεισόδια ξέσπασαν μετά από πετροβολισμούς, ενώ βίαιες συγκρούσεις με την αστυνομία σημειώνονται λόγω αιτημάτων για καλύτερη παιδεία και παραίτηση Ράμα.
Φλόγες σε δρόμο πόλης
ΔΙΕΘΝΗ

Αλβανία: Ένταση στα Τίρανα και άλλες πόλεις μετά τις βίαιες διαδηλώσεις

Τεταμένη παραμένει η κατάσταση στα Τίρανα μετά από πέντε μέρες βίαιων διαδηλώσεων, με καταστροφές και συγκρούσεις. Ο πρωθυπουργός Ράμα κάλεσε σε διάλογο και τόνισε ότι δεν θα υποκύψει στη βία, συνδέοντας τα επεισόδια με τον ευρωπαϊκό στόχο.