Φώτο: Pixabay

Η Συρία οδηγεί την τουρκική λίρα σε νέα υποχώρηση

Με τους φόβους των επενδυτών να αυξάνονται για διεθνείς αντιδράσεις απέναντι στη Τουρκία μετά τις επιθέσεις που δέχθηκαν οι Κούρδοι στα σύνορα με την Συρία, η τουρκική λίρα συνεχίζει να καταρρέει έναντι του δολαρίου.

Η τουρκική λίρα υποχώρησε σήμερα έναντι του δολαρίου καθώς οι επενδυτές φοβούνται για αρνητικές διεθνείς αντιδράσεις στη χερσαία φάση της στρατιωτικής επιχείρησης που εξαπέλυσαν κατά τη διάρκεια της νύχτας τουρκικά στρατεύματα εναντίον κουρδικών πολιτοφυλακών στη βορειοανατολική Συρία.

Η ισοτιμία της λίρας υποχώρησε νωρίτερα στις 5,88 λίρες έναντι του δολαρίου από τις 5,8740 που έκλεισε χθες. Το τουρκικό νόμισμα υφίσταται πιέσεις από τότε που ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε την αποχώρηση κάποιων αμερικανικών στρατευμάτων από συριακές περιοχές κοντά στα σύνορα με την Τουρκία. Η στρατιωτική επιχείρηση που ακολούθησε έχει προκαλέσει σχεδόν καθολική διεθνή καταδίκη.Οι επενδυτές ανησυχούν για τις προτεινόμενες αμερικανικές κυρώσεις σε βάρος της Τουρκίας ύστερα από την έναρξη της στρατιωτικής επιχείρησης.

Τα κρατικά τουρκικά ομόλογα με νόμισμα αναφοράς το δολάριο δέχθηκαν πιέσεις για τέταρτη συνεχή ημέρα, με τους μακροπρόθεσμους τίτλους να υφίστανται τη μεγαλύτερη πτώση. Ο γενικός δείκτης του τουρκικού χρηματιστηρίου BIST100 υποχώρησε νωρίτερα κατά 0,64%, με τον τραπεζικό δείκτη να σημειώνει πτώση 0,77%.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΕΘΝΗ

Οι Τούρκοι μπαίνουν στην Συρία, η λίρα στην... εντατική

Μεγάλες παρεμβάσεις στην αγορά συναλλάγματος από κρατικές τράπεζες για να αποφευχθεί νέα «βουτιά» του νομίσματος με αφορμή την αναμενόμενη εισβολή στην Συρία. Χαμηλά τα αποθεματικά της κεντρικής τράπεζας.
ΔΙΕΘΝΗ

Τουρκία: Πρωτοφανής φυγή κεφαλαίων, στερεύουν τα τραπεζικά δάνεια

Η μεγαλύτερη έξοδος διεθνών κεφαλαίων από τα τουρκικά ομόλογα σημειώθηκε το α' εξάμηνο του 2020, ενώ οι τουρκικές τράπεζες δυσκολεύονται να υπακούσουν τις εντολές Ερντογάν για αύξηση δανείων.