ΓΔ: 2588.28 0.72% Τζίρος: 86.65 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 13:29:37
Εκλογές στο Ισραήλ
Φωτογραφία: Εκλογές στο Ισραήλ. Credit: Shutterstock

Ισραήλ: Η μεγάλη συμμετοχή στις εκλογές δείχνει κρίσιμη καμπή για τη χώρα

Ισραηλινοί προσέρχονται μαζικά στις κάλπες στις πρώτες εκλογές μετά την 7η Οκτωβρίου, με τη συμμετοχή να φθάνει το 16,68% στις 10:00, το υψηλότερο από το 1981, σε μια κρίσιμη ψηφοφορία για το μέλλον του Νετανιάχου.

Μεγάλη προσέλευση παρατηρείται στις κάλπες του Ισραήλ, καθώς οι πολίτες συμμετέχουν στις πρώτες βουλευτικές εκλογές μετά την 7η Οκτωβρίου, σε μια διαδικασία που αναμένεται να κρίνει το μέλλον του Μπενιαμίν Νετανιάχου και να καθορίσει την πορεία της χώρας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Εκλογικής Επιτροπής, στις 10:00 το πρωί –τρεις ώρες μετά την έναρξη της ψηφοφορίας– η συμμετοχή είχε ήδη φθάσει το 16,68%, το υψηλότερο ποσοστό από το 1981.

Η αυξημένη συμμετοχή καταδεικνύει τη βαρύτητα που αποδίδουν οι Ισραηλινοί στην εκλογική διαδικασία, με πολλούς να επιστρέφουν από το εξωτερικό για να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα.

Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα της Εϊλάνα Ζίσμπλιτ, η οποία ζει στον Καναδά τα τελευταία 30 χρόνια και για πρώτη φορά επέστρεψε στο Ισραήλ για να ψηφίσει, δηλώνοντας: «Η χώρα βαδίζει προς μία κακή, πολύ κακή κατεύθυνση. Εχω την αίσθηση ότι είναι τώρα ή ποτέ, αλλιώς η χώρα δεν θα επιβιώσει».

Αντίστοιχα, άλλη ψηφοφόρος που έφτασε από τις Ηνωμένες Πολιτείες τόνισε ότι ταξίδεψε αυθημερόν για να συμμετάσχει στην κρίσιμη ψηφοφορία.

Η αίσθηση πως το Ισραήλ βρίσκεται σε κομβικό σημείο είναι διάχυτη, ενώ η εκλογική διαδικασία πραγματοποιείται εν μέσω εντεινόμενης διεθνούς κριτικής για τη διαχείριση του πολέμου στη Γάζα, τις εξελίξεις στη Δυτική Όχθη και την επέκταση των εβραϊκών οικισμών στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη.

Παράλληλα, ο Μπενιαμίν Νετανιάχου, ο οποίος αντιμετωπίζει κατηγορίες για διαφθορά, εντείνει τις απειλές προς το Ιράν, δημιουργώντας ανησυχίες για ενδεχόμενη κλιμάκωση της σύγκρουσης με διεθνείς επιπτώσεις.

Σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις, το μπλοκ της δεξιάς/ακροδεξιάς υπό τον Νετανιάχου και το κεντρώο μπλοκ υπό τον Γκάντι Άιζενκοτ βρίσκονται σε ισορροπία, χωρίς να διαφαίνεται σαφής πλειοψηφία για σχηματισμό κυβέρνησης.

Τα μεγάλα τηλεοπτικά δίκτυα αναμένεται να μεταδώσουν τις πρώτες εκτιμήσεις για το εκλογικό αποτέλεσμα αμέσως μετά τη λήξη της ψηφοφορίας στις 22:00.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Χέρι σε κάλπη
ΔΙΕΘΝΗ

Ισραήλ: Μειώνεται η δημοτικότητα Νετανιάχου στο βορρά μετά τον πόλεμο

Κάτοικοι του βόρειου Ισραήλ, κουρασμένοι από τον πόλεμο, εμφανίζονται διστακτικοί να στηρίξουν ξανά τον Νετανιάχου, εκφράζοντας απογοήτευση ενόψει των εκλογών, παρά το γεγονός ότι η περιοχή υπήρξε προπύργιό του.
Σημαία Ιράν στην Τεχεράνη
ΔΙΕΘΝΗ

Το Ιράν: Χωρίς διαφορά για μας το αποτέλεσμα των ισραηλινών εκλογών

Το Ιράν δηλώνει πως το αποτέλεσμα των ισραηλινών εκλογών δεν έχει σημασία για την Ισλαμική Δημοκρατία, καθώς δεν αλλάζει τη στάση του απέναντι σε ένα καθεστώς που κατηγορεί για βία, ενώ οι διαπραγματεύσεις παραμένουν σε αδιέξοδο.
Ισραέλ Κατζ πορτρέτο
ΔΙΕΘΝΗ

Ισραήλ: Ο Κατς διαψεύδει εντάσεις κυβέρνησης-στρατού για τον πόλεμο στο Ιράν

Ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας διαψεύδει εντάσεις κυβέρνησης και στρατού για το Ιράν, ύστερα από δημοσίευμα που ανέφερε ανησυχίες των ενόπλων δυνάμεων για ενδεχόμενη εργαλειοποίηση της κρίσης ενόψει εκλογών.
Μπενιαμίν Νετανιάχου ομιλία
ΔΙΕΘΝΗ

Στις κάλπες το Ισραήλ: Ενότητα υπόσχεται ο Άιζενκοτ, απειλή Ιράν ο Νετανιάχου

Δυο ημέρες πριν από τις εκλογές στο Ισραήλ, ο Γκάντι Άιζενκοτ υποσχέθηκε να ενώσει τη χώρα, ενώ ο Νετανιάχου ενέτεινε τις επιθέσεις του κατά της αντιπολίτευσης για τη στάση της απέναντι σε Ιράν και Παλαιστινίους.
Μπενιαμίν Νετανιάχου
ΔΙΕΘΝΗ

Νετανιάχου προς Ιράν: Μην παρέμβετε στις εκλογές, θα υπάρξουν αντίποινα

Ο Μπενιαμίν Νετανιάχου προειδοποίησε ότι Ιράν και σύμμαχοί του ίσως προσπαθήσουν να διαταράξουν τις αυριανές εκλογές στο Ισραήλ, απειλώντας με αντίποινα αν υπάρξει επίθεση και καλώντας την Τεχεράνη να μην δοκιμάσει κάτι τέτοιο.
Μαχητικά της Ισραηλινής Αεροπορίας
ΔΙΕΘΝΗ

Ισραήλ: Ενισχύεται ο στρατός λόγω φόβων κλιμάκωσης πριν τις εκλογές

Ο αρχηγός του ισραηλινού στρατού δήλωσε ότι ενισχύθηκαν οι δυνάμεις και η ετοιμότητα λόγω αυξημένων προειδοποιήσεων και της ευαίσθητης περιόδου ενόψει εκλογών, τονίζοντας τον αυξημένο κίνδυνο κλιμάκωσης.