Μεγάλες διαδηλώσεις αναμένονται και πάλι σήμερα στη Γαλλία, καθώς οι αρχές λαμβάνουν αυστηρά μέτρα με απαγορεύσεις κυκλοφορίας και περιορισμούς στις συγκεντρώσεις. Τα μέτρα αυτά έρχονται ως απάντηση στα πρόσφατα επεισόδια και τις καταστροφές που σημειώθηκαν σε διάφορες πόλεις της χώρας νωρίτερα μέσα στον μήνα.
Στο Παρίσι, εξαιτίας των φόβων για νέες ταραχές, οι διαδηλώσεις απαγορεύθηκαν στο κέντρο της πρωτεύουσας και επιτρέπονται μόνο σε περιφερειακές περιοχές. Παράλληλα, τοπικές νυκτερινές απαγορεύσεις κυκλοφορίας θα εφαρμοστούν εκ νέου σε κομβικές τοποθεσίες της πόλης.
Ωστόσο, το Διοικητικό Δικαστήριο του Παρισιού αποφάνθηκε ότι μια πορεία ανάμεσα στην Πλατεία της Βαστίλης και την Πλας ντε λα Νασιόν (Πλατεία του Έθνους) μπορεί να πραγματοποιηθεί, σύμφωνα με γαλλικά μέσα ενημέρωσης. Ο υπουργός Εσωτερικών Λοράν Νουνιέζ δήλωσε ότι θα ασκηθεί έφεση κατά της σχετικής απόφασης.
Ο Νουνιέζ ανακοίνωσε εκτεταμένη αστυνομική παρουσία στους δρόμους, επικαλούμενος κινδύνους για τη δημόσια τάξη και τον κίνδυνο πρόκλησης ζημιών σε καταστήματα. Οι αρχές εκτιμούν ότι εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι θα συμμετάσχουν στις διαδηλώσεις, ενώ το περασμένο σαββατοκύριακο είχαν αναπτυχθεί 70.000 αστυνομικοί για την αντιμετώπιση διαδηλωτών και πλιατσικολόγων.
Οι νέοι στη Γαλλία διαδηλώνουν εδώ και εβδομάδες, διεκδικώντας καλύτερη στελέχωση και εξοπλισμό των σχολείων, ενώ από τα μέσα Οκτωβρίου έχουν ενωθεί μαζί τους και άλλες ομάδες που διαμαρτύρονται κυρίως για το υψηλό κόστος ζωής.
Έπειτα από μεγάλες ταραχές που σημειώθηκαν στο περιθώριο συγκεντρώσεων στις 17 Οκτωβρίου, το περασμένο Σάββατο η αστυνομία κατάφερε σε μεγάλο βαθμό να αποτρέψει νέες βιαιότητες.