ΓΔ: 808.08 1.98% Τζίρος: 43.35 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 15:05:00 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Shutterstock

Σαουδική Αραβία: Μεγάλη μείωση στην παραγωγή πετρελαίου μετά τις επιθέσεις

Η Σαουδική Αραβία ανακοίνωσε ότι η πετρελαϊκή της παραγωγή μειώθηκε κατά 660.000 βαρέλια την ημέρα τον Σεπτέμβριο ύστερα από τις επιθέσεις.

Η Σαουδική Αραβία, ο μεγαλύτερος στον κόσμο εξαγωγός πετρελαίου, ανακοίνωσε στον ΟΠΕΚ ότι η πετρελαϊκή παραγωγή της χώρας τον Σεπτέμβριο μειώθηκε κατά 660.000 βαρέλια την ημέρα συγκριτικά με τον Αύγουστο στα 9,13 εκατ. βαρέλια την ημέρα ύστερα από τις επιθέσεις στις ενεργειακές της εγκαταστάσεις.

Σύμφωνα με δευτερογενείς πηγές που επικαλείται ο ΟΠΕΚ στη μηνιαία του έκθεση, η πετρελαϊκή παραγωγή της Σαουδικής Αραβίας ήταν ακόμα χαμηλότερη, καταγράφοντας μείωση σε μηνιαία βάση τον Σεπτέμβριο κατά 1,28 εκατ. βαρέλια στα 8,56 εκατ. βαρέλια την ημέρα.

Οι επιθέσεις της 14ης Σεπτεμβρίου είχαν ως στόχο δύο μονάδες του κρατικού πετρελαϊκού κολοσσού Saudi Aramco και είχαν ως αποτέλεσμα να μειωθεί αρχικά στο ήμισυ η πετρελαϊκή παραγωγής της χώρας – σταμάτησε δηλαδή η άντληση ποσότητας πετρελαίου ίσης με το 5% της παγκόσμιας παραγωγής αργού.

Ο Οργανισμός Πετρελαιοεξαγωγικών Κρατών ανακοίνωσε ότι τον Σεπτέμβριο η συνολική παραγωγή του ΟΠΕΚ ήταν κατά 1,32 εκατ. βαρέλια την ημέρα χαμηλότερη σε μηνιαία βάση στα 28,49 εκατ. βαρέλια την ημέρα.

Στην έκθεσή του ο ΟΠΕΚ αναθεώρησε πτωτικά την πρόβλεψη για την αύξηση της προσφοράς από χώρες εκτός του Οργανισμού το 2020 κατά 50.000 βαρέλια την ημέρα στα 2,2 εκατ. βαρέλια την ημέρα, λόγω των πτωτικών αναθεωρήσεων για το Καζακστάν και τη Ρωσία. Ωστόσο άφησε αμετάβλητη την πρόβλεψή του για την αύξηση της παγκόσμιας ζήτησης πετρελαίου το 2020 στο 1,08 εκατ. βαρέλια την ημέρα.

Παράλληλα, αναθεώρησε πτωτικά την πρόβλεψή του για τον ρυθμό ανάπτυξης της παγκόσμιας οικονομίας το 2020 στο 3% από το 3,1%, σημειώνοντας ότι «φαίνεται ολοένα και πιο πιθανό ότι η δυναμική επιβράδυνσης της ανάπτυξης στις ΗΠΑ θα συνεχιστεί και το 2020».

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

USA-flag-Irak
ΔΙΕΘΝΗ

Αναστέλλεται η βίζα στις ΗΠΑ σε 76 Σαουδάραβες για την υπόθεση Κασόγκι

Το μέτρο της αναστολής χορήγησης βίζας ανακοινώθηκε αφότου οι ΗΠΑ δημοσίευσαν την αποχαρακτηρισμένη έκθεση των μυστικών υπηρεσιών για τη δολοφονία του Σαουδάραβα Τζαμάλ Κασόγκι, το 2018, μέσα στο προξενείο της χώρας του στην Κωνσταντινούπολη.
katar-qatar-kolpos-aravia
ΔΙΕΘΝΗ

Νέα σελίδα ανοίγει στις σχέσεις του Κατάρ με τις χώρες του Κόλπου

Η Σαουδική Αραβία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το Μπαχρέιν και η Αίγυπτος, είχαν διέκοψαν από τον Ιούνιο του 2017 τις σχέσεις τους με το Κατάρ λόγω της συνεργασίας του με το Ιράν και την Τουρκία.