ΓΔ: 2327.44 3.30% Τζίρος: 320.52 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02
Σημαία Σαουδικής Αραβίας
Η σημαία της Σαουδικής Αραβίας κυματίζει με φόντο το ηλιοβασίλεμα και τα βουνά.

Σαουδική Αραβία: Μεγάλη μείωση στην παραγωγή πετρελαίου μετά τις επιθέσεις

Η Σαουδική Αραβία ανακοίνωσε ότι η πετρελαϊκή της παραγωγή μειώθηκε κατά 660.000 βαρέλια την ημέρα τον Σεπτέμβριο ύστερα από τις επιθέσεις.

Η Σαουδική Αραβία, ο μεγαλύτερος στον κόσμο εξαγωγός πετρελαίου, ανακοίνωσε στον ΟΠΕΚ ότι η πετρελαϊκή παραγωγή της χώρας τον Σεπτέμβριο μειώθηκε κατά 660.000 βαρέλια την ημέρα συγκριτικά με τον Αύγουστο στα 9,13 εκατ. βαρέλια την ημέρα ύστερα από τις επιθέσεις στις ενεργειακές της εγκαταστάσεις.

Σύμφωνα με δευτερογενείς πηγές που επικαλείται ο ΟΠΕΚ στη μηνιαία του έκθεση, η πετρελαϊκή παραγωγή της Σαουδικής Αραβίας ήταν ακόμα χαμηλότερη, καταγράφοντας μείωση σε μηνιαία βάση τον Σεπτέμβριο κατά 1,28 εκατ. βαρέλια στα 8,56 εκατ. βαρέλια την ημέρα.

Οι επιθέσεις της 14ης Σεπτεμβρίου είχαν ως στόχο δύο μονάδες του κρατικού πετρελαϊκού κολοσσού Saudi Aramco και είχαν ως αποτέλεσμα να μειωθεί αρχικά στο ήμισυ η πετρελαϊκή παραγωγής της χώρας – σταμάτησε δηλαδή η άντληση ποσότητας πετρελαίου ίσης με το 5% της παγκόσμιας παραγωγής αργού.

Ο Οργανισμός Πετρελαιοεξαγωγικών Κρατών ανακοίνωσε ότι τον Σεπτέμβριο η συνολική παραγωγή του ΟΠΕΚ ήταν κατά 1,32 εκατ. βαρέλια την ημέρα χαμηλότερη σε μηνιαία βάση στα 28,49 εκατ. βαρέλια την ημέρα.

Στην έκθεσή του ο ΟΠΕΚ αναθεώρησε πτωτικά την πρόβλεψη για την αύξηση της προσφοράς από χώρες εκτός του Οργανισμού το 2020 κατά 50.000 βαρέλια την ημέρα στα 2,2 εκατ. βαρέλια την ημέρα, λόγω των πτωτικών αναθεωρήσεων για το Καζακστάν και τη Ρωσία. Ωστόσο άφησε αμετάβλητη την πρόβλεψή του για την αύξηση της παγκόσμιας ζήτησης πετρελαίου το 2020 στο 1,08 εκατ. βαρέλια την ημέρα.

Παράλληλα, αναθεώρησε πτωτικά την πρόβλεψή του για τον ρυθμό ανάπτυξης της παγκόσμιας οικονομίας το 2020 στο 3% από το 3,1%, σημειώνοντας ότι «φαίνεται ολοένα και πιο πιθανό ότι η δυναμική επιβράδυνσης της ανάπτυξης στις ΗΠΑ θα συνεχιστεί και το 2020».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

στρατιωτικό drone Altus Atlas
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ισχυρή ελληνική παρουσία στη World Defense Show 2026 με τεχνολογική υπεροχή

Η ελληνική αμυντική βιομηχανία παρουσίασε καινοτομία και τεχνολογική υπεροχή στη World Defense Show 2026 στο Ριάντ, με συμμετοχή κορυφαίων εταιρειών υπό την αιγίδα του ΥΠΕΘΑ, ενισχύοντας τη διεθνή της εικόνα.
Σημαίες Αφγανιστάν Πακιστάν
ΔΙΕΘΝΗ

Αφγανιστάν: Οι Ταλιμπάν απελευθέρωσαν τρεις Πακιστανούς στρατιώτες

Η κυβέρνηση των Ταλιμπάν απελευθέρωσε τρεις Πακιστανούς στρατιώτες, αιχμαλώτους από τις συγκρούσεις του Οκτωβρίου, και τους παρέδωσε στη Σαουδική Αραβία, η οποία μεσολάβησε για την απελευθέρωσή τους.
Πρίγκιπας Ουίλιαμ χαμογελαστός
ΔΙΕΘΝΗ

Ο πρίγκιπας Ουίλιαμ σε επίσκεψη στην όαση Αλ Ούλα, Σαουδική Αραβία

Ο πρίγκιπας Ουίλιαμ επισκέφθηκε την όαση Αλ Ούλα στη Σαουδική Αραβία, κλείνοντας την επίσκεψή του για την ενίσχυση των σχέσεων Λονδίνου-Ριάντ. Η Αλ Ούλα, με την αρχαία Έγρα, είναι μέρος σχεδίων για τουριστική ανάπτυξη.
Σύγκρουση Παλαιστίνης Ισραήλ
ΔΙΕΘΝΗ

Οκτώ μουσουλμανικές χώρες καταδικάζουν τα μέτρα του Ισραήλ στη Δυτική Όχθη

Οκτώ μουσουλμανικές χώρες, μεταξύ τους η Σαουδική Αραβία, καταδίκασαν τις πρόσφατες ισραηλινές αποφάσεις που ενισχύουν τον έλεγχο στη Δυτική Όχθη, κάνοντας λόγο για παράνομες ενέργειες κατά των Παλαιστινίων.