ΓΔ: 879.23 0.27% Τζίρος: 48.21 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: ΑΠΕ

Νέα Ζηλανδία: Αναβολή των εκλογών για τέσσερις εβδομάδες λόγω κορονοϊού

Οι εκλογές, οι οποίες ήταν προγραμματισμένο να λάβουν χώρα τη 19η Σεπτεμβρίου, αναβάλλονται για τη 17η Οκτωβρίου, καθώς υπάρχει έξαρση των κρουσμάτων του κορονοϊού.

Οι βουλευτικές εκλογές στη Νέα Ζηλανδία αναβάλλονται για τέσσερις εβδομάδες διότι ενέσκηψε ξανά η πανδημία του κορονοϊού, ανακοίνωσε σήμερα η πρωθυπουργός της χώρας Τζασίντα Αρντέρν.

Οι εκλογές, οι οποίες ήταν προγραμματισμένο να λάβουν χώρα τη 19η Σεπτεμβρίου, αναβάλλονται για τη 17η Οκτωβρίου.

«Αυτή η απόφαση δίνει σε όλες τις πολιτικές παρατάξεις χρόνο να κάνουν εκστρατεία τις επόμενες εννέα εβδομάδες και αρκετό χρόνο στην Εκλογική Επιτροπή ώστε να εγγυηθεί ότι θα μπορέσει να διεξαχθεί η εκλογική διαδικασία», εξήγησε η κυρία Αρντέρν.

Η κεντροαριστερή πρωθυπουργός υφίστατο πίεση να αναβάλλει τη διεξαγωγή των εκλογών μετά την αναστολή από όλα τα κόμματα των εκστρατειών τους εξαιτίας του ότι επέστρεψε η πανδημία την περασμένη εβδομάδα, χωρίς να είναι ακόμη γνωστό το πώς.
Η Νέα Ζηλανδία είναι αντιμέτωπη τις τελευταίες ημέρες με αύξηση των μολύνσεων από τον SARS-CoV-2, που ώθησε τις αρχές να θέσουν εκ νέου υπό περιορισμό το Όκλαντ, τη μεγαλύτερη πόλη της χώρας.

Η κυρία Αρντέρν έδωσε εντολή την Παρασκευή ο περιορισμός του Όκλαντ να παραταθεί ως την 26η Αυγούστου, ώστε να προληφθεί ο κίνδυνος δεύτερου κύματος της πανδημίας.

Η πρωθυπουργός αναγνώρισε το ότι κυριαρχεί η ανησυχία στη χώρα η επάνοδος του κορονοϊού, μετά τον εντοπισμό τεσσάρων νέων κρουσμάτων, μελών της ίδιας οικογένειας, στο Όκλαντ την περασμένη Τρίτη. Χθες Κυριακή, η εστία στην πόλη είχε φθάσει τα 49 επιβεβαιωμένα κρούσματα. Η κυρία Αρντέρν εξήγησε ότι πέρασε το Σαββατοκύριακο κάνοντας διαβουλεύσεις με τους πολιτικούς αρχηγούς και την Εκλογική Επιτροπή για την ημερομηνία των εκλογών.

Τόνισε ότι η αναβολή δίνει τη δυνατότητα σε όλα τα κόμματα να κάνουν εκστρατεία ισότιμα και ότι δεν σκοπεύει να μεταβάλλει τη νέα ημερομηνία όποια κι αν είναι η κατάσταση. «Δεν έχω καμία πρόθεση να την αλλάξω», επέμεινε. Η κυρία Αρντέρν είναι σε πολύ καλή θέση, με βάση τις δημοσκοπήσεις· απολαύει δημοτικότητα-ρεκόρ, περίπου 60%, χάρη στον τρόπο που διαχειρίστηκε την πανδημία του κορονοϊού, το μακελειό στα τεμένη της Κράιστσερτς την περασμένη χρονιά, αλλά και την έκρηξη του ηφαιστείου στο νησί Γουάιτ.

Το Εργατικό Κόμμα, του οποίου ηγείται, αναμένεται να εξασφαλίσει αυτοδυναμία και να σχηματίσει κυβέρνηση χωρίς τη στήριξη των μικρών κομμάτων με τα οποία συμμάχησε στο απερχόμενο κοινοβούλιο.

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΕΘΝΗ

'Ετοιμη για τις μεταρρυθμίσεις για τις οποίες έχει δεσμευτεί η Άρντερν

Μετά τις επικρίσεις που δέχθηκε ότι δεν τήρησε τις υποσχέσεις της κατά την πρώτη της θητεία στην πρωθυπουργία, κυρίως όσον αφορά την προστασία του περιβάλλοντος και την κοινωνία, η Άρντερν δήλωσε ότι πλέον είναι σε θέση να κάνει μεταρρυθμίσεις.
ΔΙΕΘΝΗ

Σαρωτική νίκη της Άρντερν στη Ν. Ζηλανδία, η αντιπολίτευση παραδέχθηκε την ήττα της

Η ισχυρή εντολή που λαμβάνει η Άρντερν σημαίνει ότι μπορεί να σχηματίσει την πρώτη μονοκομματική κυβέρνηση της Νέας Ζηλανδίας εδώ και δεκαετίες και να φέρει εις πέρας την προοδευτική μεταμόρφωση που είχε υποσχεθεί στους πολίτες της χώρας της.
ΔΙΕΘΝΗ

Εκλογές τη 19η Σεπτεμβρίου προκήρυξε η πρωθυπουργός της Νέας Ζηλανδίας

«Θα ζητήσω από τους πολίτες να συνεχίσουν να υποστηρίζουν τη σημερινή κατεύθυνση της κυβέρνησης, που βασίζεται στη σταθερότητα και την ισχυρή οικονομία τόνισε η πρωθυπουργός της Νέας Ζηλανδίας Τζασίντα Αρντέρν.
ΔΙΕΘΝΗ

Καφέ βάφτηκαν οι παγετώνες στη Νέα Ζηλανδία από τις πυρκαγιές στην Αυστραλία

Ο καπνός από τις πυρκαγιές στην Αυστραλία έκανε την εμφάνισή του για πρώτη φορά χθες, Τετάρτη στη Νέα Ζηλανδία. Σε ορισμένες περιοχές, ο ήλιος εμφανίσθηκε σαν μια κόκκινη ή χρυσή σφαίρα, ανάλογα με το πάχος του τοξικού νέφους.