bd-sprite
Φώτο: Shutterstock

Fed: Σε κίνδυνο οι μεσοπρόθεσμες προοπτικές της αμερικανικής οικονομίας

Λόγω της πανδημίας η Fed δεσμεύτηκε ότι θα κρατήσει τα επιτόκια μεταξύ 0%-0,25% έως ότου η οικονομία να ξεπεράσει τις δυσκολίες και να βρίσκεται σε τροχιά για να επιτύχει τους στόχους σε απασχόλησης και πληθωρισμό.

Βαρύ αντίκτυπο στην οικονομική δραστηριότητα, στην απασχόληση και βραχυπρόθεσμα στον πληθωρισμό θα έχει η πανδημία σύμφωνα με τα πρακτικά της τελευταίας συνεδρίασης της Fed στις 28 και 29 Ιουλίου.

Στα πρακτικά της συνεδρίασης της Fed τον Ιούλιο, οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής αναγνώρισαν μια ισχυρή ανάκαμψη στις καταναλωτικές δαπάνες, αν και σηματοδότησαν τη συνεχιζόμενη αβεβαιότητα μεταξύ των επιχειρήσεων, η οποία θα μπορούσε πιθανώς να πιέσει την ισχυρή ανάκαμψη που παρατηρείται στην αγορά εργασίας.

«Σε αντίθεση με την αξιοσημείωτη ανάκαμψη των καταναλωτικών δαπανών, υπήρξε μικρότερη βελτίωση στον επιχειρηματικό τομέα τους τελευταίους μήνες», αναφέρεται στα πρακτικά της συνεδρίασης όπου επισημαίνεται ότι η πανδημία ενδέχεται να θέσει σε κίνδυνο τις μεσοπρόθεσμες προοπτικές της αμερικανικής οικονομίας.

Παράλληλα, λόγω της κατάστασης, οι αξιωματούχοι δεσμεύτηκαν ότι θα κρατήσουν τα επιτόκια μεταξύ 0%-0,25% έως ότου η οικονομία να ξεπεράσει τις δυσκολίες και να βρίσκεται σε τροχιά για να επιτύχει τους στόχους σε απασχόλησης και πληθωρισμό.

Με τη γνωστοποίηση των πρακτικών, η Wall Street γύρισε σε μεικτά πρόσημα, ενώ ενδοσυνεδριακά ο S&P 500 ετοιμαζόταν για νέο ιστορικό υψηλό. Στις 21.55 ώρα Ελλάδος, ο Dow Jones κατέγραφε άνοδο 0,14%, ο S&P 500 σημείωνε οριακή πτώση 0,01% και ο Nasdaq υποχωρούσε κατά 0,07%.

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΕΘΝΗ

Την ανεξαρτησία της κεντρικής τράπεζας υπερασπίζεται η Τζάνετ Γέλεν

Η ίδια επισημαίνει ότι τα σχόλια της μπορεί να φαίνονται ασυνήθιστα για μια υπουργό Οικονομικών αλλά προσθέτει ότι «πιστεύει πως η δημοκρατία είναι κρίσιμη για την οικοδόμηση και συντήρηση μιας ισχυρής οικονομίας».
ΔΙΕΘΝΗ

Oι μεγάλες κεντρικές τράπεζες διατηρούν αμετάβλητα τα επιτόκια

Μετά την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, η οποία άφησε αμετάβλητα τα επιτόκια στις 26 Οκτωβρίου ύστερα από δέκα συνεχόμενες αυξήσεις, αντίστοιχες ήταν οι αποφάσεις της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ (Fed) και της Τράπεζας της Αγγλίας (ΒοΕ).