ΓΔ: 1483.54 -0.86% Τζίρος: 77.25 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 13:30:30 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ

Επιτάχυνση πληθωρισμού στις ΗΠΑ, εμπόδια στη μείωση επιτοκίων

O δείκτης τιμών καταναλωτή αυξήθηκε 0,3% τον περασμένο μήνα, μετά από μια ώθηση 0,1% τον Νοέμβριο. Το κόστος στέγασης αντιπροσώπευσε περισσότερο από το ήμισυ της αύξησης.

Αμερικανοί πλήρωσαν περισσότερα για στέγη και υγειονομική περίθαλψη τον Δεκέμβριο, με αποτέλεσμα να αυξηθεί κατά 0,3% ο πληθωρισμός σε μηνιαία βάση, γεγονός που υποδηλώνει ότι είναι μάλλον πολύ νωρίς για να αρχίσει η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ να μειώνει τα επιτόκια.

Οι προσδοκίες για μείωση των επιτοκίων τον Μάρτιο μετριάστηκαν επίσης από άλλα στοιχεία που έδειξαν ότι η αγορά εργασίας παραμένει σε στενότητα, με τον αριθμό των ατόμων που υπέβαλαν νέες αιτήσεις για επιδόματα ανεργίας να μειώνεται απροσδόκητα την περασμένη εβδομάδα. Οι αναφορές ακολούθησαν την είδηση της περασμένης Παρασκευής ότι η οικονομία πρόσθεσε 216.000 θέσεις εργασίας τον Νοέμβριο και ότι η ετήσια αύξηση των μισθών επιταχύνεται.

«Συνολικά, τα σημερινά στοιχεία για τον πληθωρισμό κάνουν μια μείωση των επιτοκίων τον Μάρτιο να φαίνεται λιγότερο πιθανό σενάριο», δήλωσε ο Τσάρλι Ρίπλεϊ ανώτερος στρατηγικός αναλυτής επενδύσεων στην Allianz Investment Management στη Μινεάπολη.

Σύμφωνα με το Reuters, ο δείκτης τιμών καταναλωτή αυξήθηκε 0,3% τον περασμένο μήνα, μετά από μια ώθηση 0,1% τον Νοέμβριο. Το κόστος στέγασης, το οποίο περιλαμβάνει τα ενοίκια, τις διαμονές σε ξενοδοχεία και μοτέλ καθώς και τη στέγαση σε σχολεία, αντιπροσώπευσε περισσότερο από το ήμισυ της αύξησης του ΔΤΚ.

Ο επίμονα υψηλός πληθωρισμός αποτελεί πολιτικό κίνδυνο για τον πρόεδρο Τζο Μπάιντεν, ο οποίος επιδιώκει μια δεύτερη θητεία στον Λευκό Οίκο.

Οι τιμές της βενζίνης ανέκαμψαν κατά 0,2% μετά από πτώση 6,0% τον Νοέμβριο. Οι τιμές των τροφίμων αυξήθηκαν κατά 0,2% για δεύτερο συνεχόμενο μήνα. Οι τιμές των τροφίμων του παντοπωλείου σημείωσαν άνοδο 0,1%, ισοφαρίζοντας την αύξηση του προηγούμενου μήνα. Οι τιμές των αυγών αυξήθηκαν κατά 8,9%. Αυξήσεις σημειώθηκαν επίσης στο κόστος του κρέατος και των γαλακτοκομικών προϊόντων.

Ωστόσο, τα δημητριακά μειώθηκαν κατά 2,4%, η μεγαλύτερη μείωση από τον Ιανουάριο του 2007. Τα λαχανικά ήταν επίσης λίγο φθηνότερα.

Από τότε που επιβραδύνθηκε σε ετήσια αύξηση 3,0% τον περασμένο Ιούνιο, η περαιτέρω πρόοδος προς τη μείωση του πληθωρισμού των καταναλωτών περιορίζεται από τα επίμονα υψηλά ενοίκια. 

Οι χρηματοπιστωτικές αγορές περιόρισαν τις πιθανότητες μείωσης των επιτοκίων στη συνεδρίαση πολιτικής της Fed στις 19-20 Μαρτίου σε περίπου 63% από 69% πριν από την ανακοίνωση των στοιχείων, σύμφωνα με το εργαλείο FedWatch Tool της CME Group. Η Fed έχει αυξήσει το επιτόκιο πολιτικής της κατά 525 μονάδες βάσης στο σημερινό εύρος 5,25%-5,50% από τον Μάρτιο του 2022.

Εξαιρουμένων των ευμετάβλητων συνιστωσών των τροφίμων και της ενέργειας, ο ΔΤΚ αυξήθηκε κατά 0,3% τον περασμένο μήνα, μετά από αύξηση κατά το ίδιο ποσοστό τον Νοέμβριο. Ο λεγόμενος βασικός ΔΤΚ οδηγήθηκε από τα υψηλότερα ενοίκια.

Το κόστος στέγασης αυξήθηκε κατά 0,5% μετά από άνοδο 0,4% τον προηγούμενο μήνα.

Ο πληθωρισμός των ενοικίων παρέμεινε αυξημένος παρά τα ανεπίσημα στοιχεία που υποδηλώνουν ότι η ζήτηση για ενοικιαζόμενες κατοικίες είχε υποχωρήσει. 

Ο αποπληθωρισμός των τιμών των αγαθών ανακόπηκε τον περασμένο μήνα εν μέσω της δεύτερης συνεχούς μηνιαίας αύξησης του κόστους των μεταχειρισμένων αυτοκινήτων και φορτηγών. Οι τιμές των αγαθών αυξήθηκαν κατά 0,1% μετά από πτώση 0,7% τον Νοέμβριο.

Ο βασικός δείκτης τιμών καταναλωτή αυξήθηκε κατά 3,9% σε ετήσια βάση τον Δεκέμβριο, η μικρότερη αύξηση από τον Μάιο του 2021, μετά από αύξηση 4,0% τον Νοέμβριο. Με την ανθεκτική αγορά εργασίας να διατηρεί την αύξηση των μισθών σε υψηλά επίπεδα, ορισμένοι οικονομολόγοι αναμένουν μείωση των επιτοκίων τον Μάιο ή τον Ιούνιο.

Η αγορά εργασίας χαλαρώνει, αλλά μόνο σταδιακά, καθώς οι απολύσεις παραμένουν χαμηλές με βάση τα ιστορικά δεδομένα. Οι εργοδότες συσσωρεύουν εργαζόμενους μετά τις δυσκολίες εξεύρεσης εργατικού δυναμικού μετά την πανδημία COVID-19, κρατώντας την ύφεση μακριά.

Ο αριθμός των ατόμων που λαμβάνουν επιδόματα μετά από μια πρώτη εβδομάδα βοήθειας, που αποτελεί υποκατάστατο των προσλήψεων, μειώθηκε κατά 34.000 σε 1,834 εκατομμύρια κατά τη διάρκεια της εβδομάδας που έληξε στις 30 Δεκεμβρίου.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΕΘΝΗ

Πάουελ: H Fed θα διατηρήσει τα επιτόκια υψηλότερα για περισσότερο χρόνο

«Δεν περιμέναμε ότι το μονοπάτι για τον πληθωρισμό δεν θα έχει σκαμπανεβάσματα. Πρέπει να είμαστε υπομονετικοί και να αφήσουμε τη νομισματική πολιτική να επενεργήσει στην οικονομία» τόνισε.
ΔΙΕΘΝΗ

Τζ. Πάουελ: Είμαστε έτοιμοι για νέες αυξήσεις στα επιτόκια

Ο πρόεδρος της Fed προειδοποίησε ότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ δεν έχει ακόμη ολοκληρώσει τη δουλειά της ως προς την καταπολέμηση του πληθωρισμού, αυξάνοντας την προοπτική πρόσθετων αυξήσεων των επιτοκίων.
Fed, HPA, USA
ΔΙΕΘΝΗ

Κόλινς (Fed): Τα επιτόκια θα διατηρηθούν κι' άλλο σε υψηλό επίπεδο

Τα σχόλια της Κόλινς απηχούν εκείνα του προέδρου της Fed Τζέρομ Πάουελ, ο οποίος δήλωσε ότι η κεντρική τράπεζα έχει περισσότερη δουλειά να κάνει όσον αφορά την επιστροφή του πληθωρισμού στο στόχο του 2%.