ΓΔ: 2373.01 1.12% Τζίρος: 212.25 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 14:57:40
Φώτο: ΑΠΕ

Να παραδώσει τις φορολογικές δηλώσεις του ο Τραμπ στον εισαγγελέα αποφάσισε δικαστής

Η απόφαση του Μαρέρο δεν σημαίνει ότι η δικαστική μάχη έχει τελειώσει: ο Τραμπ μπορεί να ασκήσει έφεση και ορισμένοι δεν αποκλείουν να φτάσει η υπόθεση μέχρι και το Ανώτατο Δικαστήριο.

Ο Ντόναλντ Τραμπ θα πρέπει να παραδώσει τις φορολογικές δηλώσεις οκτώ προηγούμενων ετών σε έναν εισαγγελέα της Νέας Υόρκης, έκρινε σήμερα ένας ομοσπονδιακός δικαστής, σε μια νέα ανατροπή αυτής της μακροχρόνιας δικαστικής διαμάχης.

Στην απόφασή του, έκτασης 103 σελίδων, ο δικαστής Βίκτορ Μαρέρο χαρακτηρίζει δικαιολογημένο το αίτημα του Δημοκρατικού εισαγγελέα Σάιρους Βανς, ο οποίος ζητά από το λογιστικό γραφείο Mazars να παραδώσει τα αρχεία του της περιόδου 2011-18 για τις επιχειρήσεις του Ντόναλντ Τραμπ. Ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος, σε αντίθεση με τους προκατόχους του, αρνείται μέχρι και σήμερα να δώσει στη δημοσιότητα τις φορολογικές δηλώσεις του.

Ο δικαστής συγκρίνει τα επιχειρήματα των δικηγόρων του προέδρου (ότι ο αίτημα ήταν «υπερβολικά ευρύ» και ότι ο εισαγγελέας Βανς ενεργεί «κακόπιστα») με προσπάθεια να επικυρώσουν πλαγίως ότι ο πρόεδρος χαίρει «απόλυτης ασυλίας». Το επιχείρημα αυτό ωστόσο έχει απορριφθεί από το Ανώτατο Δικαστήριο, με μια απόφαση που ανάγεται στις 9 Ιουλίου.

Η απόφαση του Μαρέρο δεν σημαίνει ότι η δικαστική μάχη έχει τελειώσει: ο Τραμπ μπορεί να ασκήσει έφεση και ορισμένοι δεν αποκλείουν να φτάσει η υπόθεση μέχρι και το Ανώτατο Δικαστήριο.

Η έρευνα διεξάγεται με απόλυτη μυστικότητα ενώπιον Δικαστικού Συμβουλίου Ενόρκων και κανείς δεν ξέρει τι ακριβώς αναζητά ο Βαν στα λογιστικά αρχεία της Mazars. Αρχικά, είχε λεχθεί ότι η έρευνα αφορούσε μια πληρωμή που φέρεται να έγινε για λογαριασμό του Τραμπ κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας του 2016 προκειμένου να εξαγοραστεί η σιωπή της Στόρμι Ντάνιελς, της πορνοστάρ που υποστήριζε ότι είχε ερωτικές επαφές με τον Ρεπουμπλικάνο μεγιστάνα, πολλά χρόνια πριν να γίνει πρόεδρος. Η καταβολή χρημάτων στην Ντάνιελς θα παραβίαζε την αμερικανική νομοθεσία περί χρηματοδότησης των προεκλογικών εκστρατειών.

Ωστόσο, το γραφείο του εισαγγελέα άφησε πρόσφατα να εννοηθεί ότι η έρευνα είναι ευρύτερη και αφορά ενδεχόμενα αδικήματα που διαπράχθηκαν από τον Οργανισμό Τραμπ, την εταιρεία του προέδρου.

Όποιο και αν είναι το αποτέλεσμα της δικαστικής διαμάχης, είναι απίθανο να δημοσιοποιηθούν οι φορολογικές δηλώσεις του Τραμπ πριν από τις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΕΘΝΗ

Από την άμυνα στο LNG: Πώς η Ευρώπη μειώνει την εξάρτηση από τις ΗΠΑ

Οι απειλές του Ντόναλντ Τραμπ για τη Γροιλανδία αφύπνισαν την ΕΕ, επιταχύνοντας τη στροφή στη μείωση της εξάρτησης από τις ΗΠΑ σε πολλούς τομείς, ιδιαίτερα σε άμυνα, τεχνολογία και ενέργεια.
ΗΠΑ Κίνα σημαίες σκάκι
ΔΙΕΘΝΗ

Αμερικανικές εταιρίες αναζητούν ειδικούς στην Κίνα και στην AI της

Όλο και περισσότερες διεθνείς εταιρείες ενσωματώνουν τεχνητή νοημοσύνη στις επενδυτικές τους δραστηριότητες στην Κίνα. Η Bridgewater Associates αναζητά ειδικό AI με γνώση της κινεζικής αγοράς και της πολιτικής για έρευνα στη Νέα Υόρκη.
Σημαία ΗΠΑ και Ιράν
ΔΙΕΘΝΗ

Εμιράτα: Η Τεχεράνη πρέπει να συμφωνήσει με ΗΠΑ, λέει αξιωματούχος

Ο διπλωματικός σύμβουλος των ΗΑΕ Ανουάρ Γκάργκας δήλωσε πως η Μέση Ανατολή δεν αντέχει άλλη αντιπαράθεση ΗΠΑ-Ιράν, καλώντας την Τεχεράνη να προχωρήσει σε συμφωνία για το πυρηνικό της πρόγραμμα και να βελτιώσει τις σχέσεις με τις ΗΠΑ.
Ντόναλντ Τραμπ πορτρέτο
ΔΙΕΘΝΗ

Ο Τραμπ ζητά 1 δισ. δολάρια αποζημίωση από το Χάρβαρντ

Ο Τραμπ ζήτησε 1 δισ. δολάρια αποζημίωση από το Χάρβαρντ, κατηγορώντας το για αντισημιτισμό και «woke» ιδεολογία, μετά από δημοσίευμα που ανέφερε ότι η κυβέρνηση του σχεδίαζε να αποσύρει αξιώσεις κατά του πανεπιστημίου.
Νίκος Δένδιας πορτραίτο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Συνάντηση Δένδια με Πιτ Χέγκσεθ στο Πεντάγωνο των ΗΠΑ

Ο Νίκος Δένδιας θα συναντηθεί την Τρίτη με τον Πιτ Χέγκσεθ στο αμερικανικό Πεντάγωνο, κατά την επίσκεψή του στην Ουάσιγκτον, ενώ θα ακολουθήσει συνάντηση και με τον υφυπουργό Πολέμου Ελμπριτζ Κόλμπι για διμερή θέματα.