ΓΔ: 2582.1 -0.83% Τζίρος: 343.39 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:15
Φωτο: ΑΠΕ

Ο Μπάιντεν καλεί τον Τραμπ «να καταδικάσει τη βία»

Έπειτα από τον θάνατο κατά τη διάρκεια διαδήλωσης και αντιδιαδήλωσης στην πόλη Πόρτλαντ. «Η σπουδαία εθνοφρουρά μας θα μπορούσε να επιλύσει αυτά τα προβλήματα μέσα σε λιγότερο από μία ώρα», είχε πει ο Τραμπ.

Να καταδικάσει τη βία από όπου κι αν προέρχεται, προέτρεψε ο υποψήφιος των Δημοκρατικών για την προεδρία των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, τον Ντόναλντ Τραμπ μετά τον θάνατο κατά τη διάρκεια διαδήλωσης και αντιδιαδήλωσης στην πόλη Πόρτλαντ, στην πολιτεία Όρεγκον.

«Δεν πρέπει να γίνουμε μια χώρα που βρίσκεται σε πόλεμο με τον εαυτό της», τόνισε ο Μπάιντεν. «Τα πυρά στους δρόμους μιας σπουδαίας αμερικανικής πόλης είναι απαράδεκτα. Καταδικάζω αυτή τη βία χωρίς καμία αμφιβολία. Καταδικάζω τη βία οποιουδήποτε είδους από οποιονδήποτε, είτε ανήκει στην αριστερά είτε στη δεξιά. Και προκαλώ τον πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ να κάνει το ίδιο», πρόσθεσε ο Μπάιντεν.

Ο Ρεπουμπλικάνος ένοικος του Λευκού Οίκου αντέδρασε στο θάνατο στο Πόρτλαντ με δεκάδες tweet και retweet, επικρίνοντας κυρίως τον «παλαβό αριστεριστή», κατ’ αυτόν, Δημοκρατικό δήμαρχο του Πόρτλαντ Τεντ Ουίλερ και επικρίνοντας την άρνησή του να καλέσει να επέμβει η Εθνοφρουρά, και γενικότερα επικρίνοντας την υπερβολική χαλαρότητα στις πόλεις όπου κυβερνούν οι Δημοκρατικοί.

«Η σπουδαία εθνοφρουρά μας θα μπορούσε να επιλύσει αυτά τα προβλήματα μέσα σε λιγότερο από μία ώρα», διαβεβαίωσε ο Τραμπ, αναφερόμενος στην εγκληματικότητα και στη βία.

Στο Πόρτλαντ, οι τοπικές αρχές «συνεχίζουν να αρνούνται» να δεχθούν οποιαδήποτε βοήθεια από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση για να τερματιστούν τα βίαια επεισόδια που εκτυλίσσονται «εδώ και σχεδόν 90 ημέρες», δήλωσε εξάλλου ο υπουργός Εσωτερικής Ασφαλείας Τσαντ Γουλφ στο τηλεοπτικό δίκτυο ABC.

Ο Τραμπ επανήλθε στην ομιλία του με την οποία αποδέχθηκε το χρίσμα του Ρεπουμπλικανικού κόμματος το μήνυμα που προβάλλει σταθερά τελευταία, αυτό της «αποκατάστασης» του νόμου και της τάξης. Αύριο Τρίτη θα πάει στην Κενόσα, όπου 17χρονος κατηγορείται για τον φόνο δύο ανθρώπων στις ταραχές που ακολούθησαν τον σοβαρό τραυματισμό του Τζέικομπ Μπλέικ από τα πυρά αστυνομικού.

Ο δήμαρχος του Πόρτλαντ απηύθυνε ανοικτή επιστολή στον Τραμπ την Παρασκευή, στηλιτεύοντας την «πολιτική του διχασμού και της δημαγωγίας» που ασκεί, κατ’ αυτόν, και τονίζοντας πως ο μεγιστάνας μοιάζει να έχει καταλήξει στο συμπέρασμα ότι οι εικόνες της βίας είναι «το μοναδικό διαβατήριό του για την επανεκλογή του».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ντόναλντ Τραμπ συνέντευξη
ΔΙΕΘΝΗ

ΗΠΑ: Ο υπουργός Άμυνας υπέρ της μη ζωντανής μετάδοσης εκτέλεσης δράστη

Ο Τραμπ ακύρωσε τη ζωντανή μετάδοση της εκτέλεσης του Νιντάλ Χασάν για τη δολοφονία 13 στρατιωτών, απόφαση που είχε προκαλέσει αίσθηση όταν την ανακοίνωσε ο υπουργός Άμυνας Χέγκσεθ. Το Πεντάγωνο στηρίζει την επιλογή του προέδρου.
Ντόναλντ Τραμπ κοντινό
ΔΙΕΘΝΗ

Τραμπ: Ζητά θανατική ποινή για τους δράστες φόνου πυροσβεστών

Ο Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε πως στηρίζει τη θανατική ποινή για όποιον σκοτώνει πυροσβέστη, ζητώντας από το υπουργείο Δικαιοσύνης να το επιδιώξει ειδικά σε τέτοιες περιπτώσεις, σε γεύμα προς τιμήν των πυροσβεστών στον Λευκό Οίκο.
Νικολάς Μαδούρο πορτρέτο
ΔΙΕΘΝΗ

Αθώοι για συνωμοσία βασανιστηρίων δήλωσαν ο Μαδούρο και η σύζυγός του

Ο Νικολάς Μαδούρο και η σύζυγός του Σίλια Φλόρες δήλωσαν αθώοι στις ΗΠΑ για νέες κατηγορίες συνωμοσίας βασανισμού πολιτικών αντιπάλων. Οι κατηγορίες αφορούν κατάχρηση εξουσίας και εντολές βασανιστηρίων κατά το 2014.
Ντόναλντ Τραμπ συνέντευξη Τύπου
ΔΙΕΘΝΗ

ΗΠΑ: Εκτέλεση του δράστη στη Φορτ Χουντ δεν θα μεταδοθεί ζωντανά

Ο Τραμπ ακύρωσε τη ζωντανή μετάδοση της εκτέλεσης του δράστη της επίθεσης στο Φορτ Χουντ, ανατρέποντας προηγούμενη απόφαση του υπουργού Άμυνας. Η απόφαση για δημόσια μετάδοση είχε προκαλέσει έντονες αντιδράσεις.
Ντόναλντ Τραμπ κοντινό
ΔΙΕΘΝΗ

ΗΠΑ: Χωρίς ζωντανή μετάδοση η εκτέλεση του δράστη στη Φορτ Χουντ

Ο Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε πως δεν θα μεταδοθεί ζωντανά η εκτέλεση του άνδρα που σκότωσε Αμερικανούς στρατιώτες. Η εκτέλεση θα γίνει όπως έχει προγραμματιστεί. Οι οικογένειες των θυμάτων μπορούν να παρευρεθούν αν το επιθυμούν.
Μασούντ Πεζεσκεγιάν πορτρέτο
ΔΙΕΘΝΗ

Ιράν: Η Τεχεράνη κατηγορεί τις ΗΠΑ για πρόκληση λαϊκής οργής μέσω αποκλεισμού

Ο Ιρανός πρόεδρος Πεζεσκιάν κατηγόρησε τις ΗΠΑ ότι επιδιώκουν διαδηλώσεις στο Ιράν μέσω του ναυτικού αποκλεισμού, τονίζοντας ότι η χώρα του ζει τη δυσκολότερη περίοδο από το 1979 λόγω πολέμου και οικονομικής πίεσης.