ΓΔ: 2582.1 -0.83% Τζίρος: 343.39 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:15
Ντόναλντ Τραμπ εκδήλωση

DW: Στην τελική ευθεία ο προεκλογικός αγώνας στις ΗΠΑ

Δύο εκ διαμέτρου αντίθετες πολιτικές προσωπικότητες να διεκδικούν την προεδρία των ΗΠΑ. Ποιες οι διαφορές τους, δύο μήνες πριν τις εκλογές.

Σε ρυθμό προεδρικών εκλογών, δύο μήνες πριν την μεγάλη αναμέτρηση της 3ης Νοεμβρίου έχουν μπει οι ΗΠΑ, με τα «στρατόπεδα» των δύο υποψηφίων, Ντόναλντ Τραμπ και Τζο Μπάιντεν, να έχουν πάρει θέση και προσπαθούν να πείσουν τους αναποφάσιστους.

Σύμφωνα με την Deutsche Welle, ο Μπάιντεν εμφανίζεται ως υπέρμαχος της εθνικής ενότητας και στέλνει μηνύματα κατά του ρατσισμού, ενώ ο νυν πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ εμφανίζεται ως προασπιστής της εθνικής τάξης και ασφάλειας. Ο Μπάιντεν μιλά για τον κορονοϊό μπροστά στις κάμερες φορώντας μάσκα, ενώ ο Τραμπ εμφανίζεται πάντα χωρίς μάσκα και δηλώνει ότι ο κορονοϊός έχει ήδη νικηθεί.

Δύο μήνες πριν τις εκλογές, δύο εκ διαμέτρου αντίθετες πολιτικές προσωπικότητες διεκδικούν την προεδρία των ΗΠΑ. Πριν από λίγες μέρες, ο Μπάιντεν σε ομιλία του στην Κενόσα, όπου και πάλι αστυνομικός πυροβόλησε μαύρο πολίτη, έκανε έκκληση προς τους Αμερικανούς να μπει οριστικό τέλος στον ρατσισμό και τα απότοκα της δουλείας στη σύγχρονη Αμερική. 

Την ίδια ώρα ο Ντόναλντ Τραμπ επέλεξε την πόλη Λατρόμπ της Πενσυλβάνια για να υποσχεθεί άλλη μια θητεία με κεντρικό σύνθημα «America First». Στη συνέχεια μετέβη και αυτός στην Κενόσα, όπου όμως ανέφερε ότι «οι διαμαρτυρίες πρέπει να τελειώσουν». Ο Μπάιντεν από την άλλη ανέφερε ότι η Κενόσα «είναι μια πόλη που χρειάζεται θεραπεία». Άλλη μια βασική διαφορά των δύο υποψηφίων: Ο Τραμπ δεν έκανε καμία αναφορά στον Αφροαμερικανό Τζέικομπ Μπλέικ, που πυροβολήθηκε πολλές φορές στην πλάτη από λευκό αστυνομικό. Ο Τζο Μπάιντεν με τη σύζυγό του Τζιν συνομίλησαν για αρκετές ώρες με την οικογένεια του 29χρονου Μπλέικ.

Ο Ντόναλντ Τραμπ κατά την επίσκεψή του στην Κενόσα αναφέρθηκε μόνο στην ανάγκη για περισσότερη «ασφάλεια» και συναντήθηκε με εκπροσώπους των δυνάμεων ασφαλείας και κυρίως με επιχειρηματίες. Ο Τζο Μπάιντεν επέλεξε να βρεθεί σε μια εκκλησία και να μοιραστεί τις αγωνίες της τοπικής κοινωνίας. Ο Μπάιντεν παραδέχτηκε ότι ως λευκός δεν έχει γνωρίσει ο ίδιος τον ρατσισμό όπως τον βιώνουν οι μαύροι, τους «νιώθει» όμως απόλυτα. Υποσχέθηκε να δώσει μάχη για την καταπολέμηση του ρατσισμού μέχρι τέλους, εάν εκλεγεί.

Πριν λίγους μήνες οι ΗΠΑ και όλος ο πλανήτης συνταράχθηκαν από τον βίαιο θάνατο του Τζορτζ Φλόιντ. Οι τελευταίες του λέξεις «Δεν μπορώ να αναπνεύσω» και το κίνημα «Black Lives Matter» έχουν γίνει έκτοτε σύμβολα των αντιρατσιστικών διαδηλώσεων σε όλο τον κόσμο. Ο Τραμπ έχει μεν εκφράσει την λύπη για μεμονωμένα περιστατικά αστυνομικής βίας, όπως και στην υπόθεση Φλόιντ, ωστόσο δεν παραδέχεται ποτέ ότι στις ΗΠΑ υπάρχει «δομικός ρατσισμός» και καταδικάζει τους διαδηλωτές για «εγχώρια τρομοκρατία». Όπως λέει: «Στόχος μου είναι να τους κυνηγήσω και να τους πιάσω».

Εντούτοις, όπως φαίνεται, ο Τραμπ εξακολουθεί να κινητοποιεί τις μάζες, όπως φάνηκε στην Πενσυλβανία. Σύμφωνα με τους διοργανωτές της προεκλογικής του ομιλίας εκεί, οι πολίτες έπρεπε να φορούν μάσκες για τον κορονοϊό, ωστόσο πολλοί δεν το τήρησαν. Αλλά για τον Τραμπ αυτό δεν αποτελεί πρόβλημα. Άλλωστε συνεχώς χλευάζει τον Μπάιντεν, ο οποίος σε όλες του τις δημόσιες εμφανίσεις φορά μάσκα. 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ντόναλντ Τραμπ συνέντευξη
ΔΙΕΘΝΗ

ΗΠΑ: Ο υπουργός Άμυνας υπέρ της μη ζωντανής μετάδοσης εκτέλεσης δράστη

Ο Τραμπ ακύρωσε τη ζωντανή μετάδοση της εκτέλεσης του Νιντάλ Χασάν για τη δολοφονία 13 στρατιωτών, απόφαση που είχε προκαλέσει αίσθηση όταν την ανακοίνωσε ο υπουργός Άμυνας Χέγκσεθ. Το Πεντάγωνο στηρίζει την επιλογή του προέδρου.
Ντόναλντ Τραμπ κοντινό
ΔΙΕΘΝΗ

Τραμπ: Ζητά θανατική ποινή για τους δράστες φόνου πυροσβεστών

Ο Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε πως στηρίζει τη θανατική ποινή για όποιον σκοτώνει πυροσβέστη, ζητώντας από το υπουργείο Δικαιοσύνης να το επιδιώξει ειδικά σε τέτοιες περιπτώσεις, σε γεύμα προς τιμήν των πυροσβεστών στον Λευκό Οίκο.
Νικολάς Μαδούρο πορτρέτο
ΔΙΕΘΝΗ

Αθώοι για συνωμοσία βασανιστηρίων δήλωσαν ο Μαδούρο και η σύζυγός του

Ο Νικολάς Μαδούρο και η σύζυγός του Σίλια Φλόρες δήλωσαν αθώοι στις ΗΠΑ για νέες κατηγορίες συνωμοσίας βασανισμού πολιτικών αντιπάλων. Οι κατηγορίες αφορούν κατάχρηση εξουσίας και εντολές βασανιστηρίων κατά το 2014.
Ντόναλντ Τραμπ συνέντευξη Τύπου
ΔΙΕΘΝΗ

ΗΠΑ: Εκτέλεση του δράστη στη Φορτ Χουντ δεν θα μεταδοθεί ζωντανά

Ο Τραμπ ακύρωσε τη ζωντανή μετάδοση της εκτέλεσης του δράστη της επίθεσης στο Φορτ Χουντ, ανατρέποντας προηγούμενη απόφαση του υπουργού Άμυνας. Η απόφαση για δημόσια μετάδοση είχε προκαλέσει έντονες αντιδράσεις.
Ντόναλντ Τραμπ κοντινό
ΔΙΕΘΝΗ

ΗΠΑ: Χωρίς ζωντανή μετάδοση η εκτέλεση του δράστη στη Φορτ Χουντ

Ο Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε πως δεν θα μεταδοθεί ζωντανά η εκτέλεση του άνδρα που σκότωσε Αμερικανούς στρατιώτες. Η εκτέλεση θα γίνει όπως έχει προγραμματιστεί. Οι οικογένειες των θυμάτων μπορούν να παρευρεθούν αν το επιθυμούν.
Μασούντ Πεζεσκεγιάν πορτρέτο
ΔΙΕΘΝΗ

Ιράν: Η Τεχεράνη κατηγορεί τις ΗΠΑ για πρόκληση λαϊκής οργής μέσω αποκλεισμού

Ο Ιρανός πρόεδρος Πεζεσκιάν κατηγόρησε τις ΗΠΑ ότι επιδιώκουν διαδηλώσεις στο Ιράν μέσω του ναυτικού αποκλεισμού, τονίζοντας ότι η χώρα του ζει τη δυσκολότερη περίοδο από το 1979 λόγω πολέμου και οικονομικής πίεσης.