ΓΔ: 2297.59 -0.35% Τζίρος: 128.10 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 13:55:32
Φωτο: ΑΠΕ

ΗΠΑ: Τουλάχιστον 24 νεκροί, εντολή εκκένωσης για χιλιάδες κατοίκους σε Όρεγκον και Καλιφόρνια

Σχεδόν 100 πυρκαγιές έχουν κάψει μια έκταση 20.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων στις Δυτικές Πολιτείες, με το Όρεγκον να έχει πληγεί περισσότερο απ’ όλες.

Περίπου μισό εκατομμύριο άνθρωποι στο Όρεγκον έλαβαν εντολή να εκκενώσουν τις εστίες τους, ενώ και οι κάτοικοι της μεγαλύτερης πόλης, του Πόρτλαντ, διατάχθηκαν να είναι έτοιμοι να φύγουν ανά πάσα στιγμή, καθώς οι τεράστιες πυρκαγιές, ωθούμενες από τους ισχυρούς ανέμους, κατακαίνε τη Δυτική Ακτή των ΗΠΑ.

Τουλάχιστον 24 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους.

Σχεδόν 100 πυρκαγιές έχουν κάψει μια έκταση 20.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων στις Δυτικές Πολιτείες, με το Όρεγκον να έχει πληγεί περισσότερο απ’ όλες.

Η Μολάλα, μια κοινότητα που απέχει 40 χιλιόμετρα νότια του Πόρτλαντ μετατράπηκε σε πόλη φάντασμα, καλυμμένη με ένα στρώμα στάχτης. Πάνω από 9.000 κάτοικοι έφυγαν για να γλιτώσουν και μόνο 30 αρνήθηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους, σύμφωνα με την πυροσβεστική υπηρεσία.

Περίπου το 10% των κατοίκων της Πολιτείας έλαβαν εντολή να φύγουν αμέσως από τα σπίτια τους. Εκατοντάδες χιλιάδες άλλοι προειδοποιήθηκαν να «είναι έτοιμοι» να το κάνουν ανά πάσα στιγμή και οι υπόλοιποι να «προετοιμαστούν».

Οι πόλεις στα νοτιοανατολικά του Πόρτλαντ βρίσκονταν στο έλεος των ανέμων, αφού οι δύο από τις μεγαλύτερες πυρκαγιές στα όρη Κασκέιντ ενώθηκαν σε μία. Σήμερα, καθώς κόπασαν κάπως οι άνεμοι και ανέβηκε το επίπεδο υγρασίας, οι πυροσβέστες πέταξαν μη επανδρωμένα αεροσκάφη πάνω από το νέφος του κίτρινου καπνού για να δουν πόσο κοντά βρίσκονται οι φλόγες.

Στο νότιο Όρεγκον, ένα δυστοπικό τοπίο με καμένες κατοικίες και πάρκα τροχόσπιτων εκτείνεται για πολλά χιλιόμετρα κατά μήκος του Αυτοκινητόδρομου 99, στα νότια του Μέντφορντ, περνώντας από το Φοίνιξ και το Τάλεντ.

Στη γειτονική Πολιτεία Ουάσινγκτον, βίντεο που αναρτήθηκαν στο διαδίκτυο από την περιοχή Τακόμα δείχνουν τη φωτιά να κατακαίει σπίτια και τους κατοίκους να τρέχουν από το ένα στο άλλο για να ειδοποιήσουν τους γείτονες. 

Στην Καλιφόρνια, πάνω από 68.000 άνθρωποι έχουν λάβει εντολή εκκένωσης. Η μεγαλύτερη πυρκαγιά στη ιστορία της Πολιτείας αυτής έχει κάψει μέχρι τώρα σχεδόν 3 εκατομμύρια στρέμματα στον Εθνικό Δρυμό του Μεντοσίνο, στα βορειοδυτικά του Σακραμέντο.

Η αστυνομία έχει ξεκινήσει έρευνα για εμπρησμό στο Όρεγκον. Ωστόσο, τουλάχιστον τέσσερα αστυνομικά τμήματα της Πολιτείας αυτής προειδοποίησαν τους πολίτες να μην πιστεύουν τα «ψευδή» μηνύματα που έχουν αναρτηθεί στο διαδίκτυο, για παράδειγμα στο Facebook και το Twitter, από λογαριασμούς που υποτίθεται ότι ανήκουν στην αστυνομία, και κατηγορούν το αριστερό, αντιφασιστικό κίνημα Antifa ή τους ακροδεξιούς της ομάδας Proud Boy για τις πυρκαγιές.

«Οι φήμες εξαπλώθηκαν ακριβώς σαν την πυρκαγιά και τώρα το 911 (ο τηλεφωνικός αριθμός των επειγόντων) και οι επαγγελματίες μας κατακλύζονται με αιτήματα για πληροφορίες και ερωτήσεις για την αναληθή φήμη ότι 6 μέλη των Antifa συνελήφθησαν επειδή έβαζαν φωτιές στην κομητεία Ντάγκλας του Όρεγκον. Δεν είναι αλήθεια!», ανέφερε μια ανάρτηση του σερίφη της κομητείας Ντάγκλας.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Το Πεντάγωνο ΗΠΑ
ΔΙΕΘΝΗ

ΗΠΑ και Ιράν ανταλλάσσουν πυρά, απειλείται η εκεχειρία

Ο Τραμπ διαβεβαίωσε ότι η κατάπαυση πυρός με το Ιράν ισχύει, παρότι η Τεχεράνη κατηγορεί τις ΗΠΑ για παραβίαση μετά από αμερικανικά πλήγματα σε ιρανικές στρατιωτικές εγκαταστάσεις, ως απάντηση σε επίθεση κατά τριών αμερικανικών αντιτορπιλικών.
Ντόναλντ Τραμπ ομιλία
ΔΙΕΘΝΗ

Τραμπ: Η κατάπαυση του πυρός με το Ιράν παραμένει σε ισχύ

Ο Τραμπ τόνισε ότι η εκεχειρία με το Ιράν παραμένει, παρά τις επιθέσεις σε τρία αμερικανικά πλοία και τα αμερικανικά αντίποινα. Δήλωσε πως «τους εξολοθρεύσαμε» και χαρακτήρισε το συμβάν «ασήμαντο». Ανοιχτή η απάντηση της Τεχεράνης.
Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, Ντόναλντ Τραμπ
ΔΙΕΘΝΗ

Σε προθεσμία μέχρι 4 Ιουλίου την ΕΕ για εμπορική συμφωνία ο Τραμπ

Ο Τραμπ έδωσε προθεσμία ως τις 4 Ιουλίου στην ΕΕ για να τηρήσει τις δεσμεύσεις της στη συμφωνία με τις ΗΠΑ, απειλώντας με αύξηση δασμών. Συζήτησε με τη φον ντερ Λάιεν και το θέμα του Ιράν, τονίζοντας πως δεν πρέπει να αποκτήσει πυρηνικά.
Σημαία ΗΠΑ και Ιράν
ΔΙΕΘΝΗ

ΗΠΑ: Ζητούν από το Ιράν να απελευθερώσει τη Ναργκίς Μοχαμαντί

Οι ΗΠΑ ζητούν την άμεση απελευθέρωση της Νομπελίστριας Ναργκίς Μοχαμαντί, καθώς η υγεία της είναι σοβαρά επιβαρυμένη. Η Μοχαμαντί παραμένει στη φυλακή στο Ιράν για τον αγώνα της υπέρ των δικαιωμάτων των γυναικών.