ΓΔ: 1440.89 -0.54% Τζίρος: 53.77 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 15:35:41 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: ΑΠΕ

Αποκαλύψεις για την «ειδική σχέση» του Ερντογάν με τον Τραμπ

Πώς ο Τούρκος πρόεδρος έστησε επιχείρηση για να ασκήσει επιρροή στον Τραμπ αμέσως μετά την εκλογή του. Η συνάντηση Τσαβούσογλου με έμπιστο άνθρωπο του προέδρου και οι αμοιβές εκατομμυρίων.

Νέες πτυχές της επιχείρησης που έστησε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για να αποκτήσει επιρροή στον Ντόναλντ Τραμπ πριν ακόμη την ορκωμοσία του Αμερικανού προέδρου αποκαλύπτει διεθνής δημοσιογραφική έρευνα με τον εύγλωττο τίτλο: «Πίσω από την ειδική σχέση του Τραμπ με την Τουρκία: Ολιγάρχες, απατεώνες και μια συμφωνία lobbying εκατομμυρίων δολαρίων».

Η έρευνα αποκαλύπτει, μεταξύ άλλων, συνάντηση του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, με τον κορυφαίο δωρητή της εκστρατείας του Τραμπ και έμπιστο συνεργάτη του, Μπράιαν Μπάλαρντ, λίγο πριν την ορκωμοσία του Τούρκου προέδρου, η οποία οδήγησε σε συμβόλαια εκατομμυρίων δολαρίων για lobbying υπέρ της Τουρκίας και της κρατικής τράπεζας Halkbank.

Σύμφωνα με το αποκαλυπτικό δημοσίευμα του διεθνούς δημοσιογραφικού δικτύου κατά της διαφθοράς και του οργανωμένου εγκλήματος OCCRP, της αμερικανικής ενημερωτικής ιστοσελίδας courthousenews.com και του τηλεοπτικού δικτύου NBC, ένα πρόσωπο – κλειδί και στη σκοτεινή υπόθεση της Ουκρανίας, για την οποία ο πρόεδρος Τραμπ δικάσθηκε από το Κογκρέσο, ο Λεβ Πάρνας, παραχώρησε συνέντευξη και σειρά στοιχείων στους δημοσιογράφους σχετικά με το δίκτυο επιρροής που έστησε στην Ουάσιγκτον η τουρκική κυβέρνηση αμέσως μετά την εκλογή του Τραμπ. Σε αυτό το δίκτυο συμμετείχαν ολιγάρχες από τη Ρωσία, την Ουκρανία και το Αζερμπαϊτζάν, οι περισσότεροι από τους οποίους σήμερα αντιμετωπίζουν ποινικές κατηγορίες στις ΗΠΑ.

Ο Πάρνας, επιχειρηματίας από την Φλόριντα, που εξασφάλισε πρόσβαση στον Λευκό Οίκο επειδή συγκέντρωσε δωρεές για την προεκλογική εκστρατεία του Τραμπ, ήταν ένας από τους στενούς συνεργάτες του νομικού συμβούλου του Τραμπ, Ρούντι Τζουλιάνι, που συμμετείχαν στην προσπάθεια ανεύρεσης δυσφημιστικών στοιχείων για τις δραστηριότητες του Τζο Μπάιντεν στην Ουκρανία. Κατηγορείται στις ΗΠΑ για παραβιάσεις της νομοθεσίας για τη χρηματοδότηση των κομμάτων και για εξαπάτηση επενδυτών.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η κρίσιμη συνάντηση για την ανάπτυξη της σχέσης της τουρκικής κυβέρνησης με το νέο ένοικο του Λευκού Οίκου έγινε στο ξενοδοχείο Watergate και σε αυτή συμμετείχαν ο Τσαβούσογλου και ο Μπάλαρντ, τους οποίους έφεραν σε επαφή ο Πάρνας και ο Αζέρος ολιγάρχης Μουμπαρίζ Μανσίμοφ, που είχε τότε πολύ στενή σχέση με τον Τούρκο πρόεδρο και υπερηφανευόταν, σύμφωνα με τον Πάρνας, ότι είχε δωρίσει στον Ερντογάν ένα τάνκερ αξίας 25 εκατ. δολ. Σήμερα, οι σχέσεις αυτές έχουν χαλάσει και ο Μανσίμοφ είναι κρατούμενος στην Τουρκία, αντιμετωπίζοντας κατηγορίες τρομοκρατίας λόγω της φερόμενης σχέσης του με τον ισλαμιστή κληρικό Γκιουλέν, στον οποίο ο Ερντογάν αποδίδει την ευθύνη για την οργάνωση του αποτυχημένου πραξικοπήματος του 2016.

Σε αυτή τη συνάντηση, σύμφωνα με όσα αναφέρει ο Πάρνας, τέθηκαν τα θεμέλια μιας πολύ σημαντικής οικονομικής σχέσης του Μπάλαρντ με την Άγκυρα. Ο έμπιστος συνεργάτης του Τραμπ έλαβε αμοιβές εκατομμυρίων δολαρίων για lobbying υπέρ της Τουρκίας και της τράπεζας Halkbank. Η Halkbank παραμένει υπό κατηγορία στις ΗΠΑ για ξέπλυμα χρήματος και παραβίαση των κυρώσεων κατά του Ιράν, παρά τις επανειλημμένες προσπάθειες προσωπικά του Ερντογάν να σταματήσουν οι δικαστικές διαδικασίες, αλλά και τις διαβεβαιώσεις του Τραμπ, σύμφωνα με όσα ανέφερε ο Τζον Μπόλτον στο τελευταίο βιβλίο του, ότι θα ενεργούσε για να αποσυρθούν οι κατηγορίες.

Σημειώνεται ότι ο Μπάλαρντ ήταν την περίοδο της προεδρίας Τραμπ ένας από τους ισχυρότερους άνδρες της Ουάσιγκτον. Το Politico τον έχει χαρακτηρίσει ως τον ισχυρότερο λομπίστα της εποχής Τραμπ. Εκτός του Μπάλαρντ, είναι γνωστό ότι ο στρατηγός Μ. Φλιν παραιτήθηκε στην αρχή της θητείας του ως σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας του Τραμπ επειδή αποκαλύφθηκε ότι λάμβανε αμοιβές για lobbying από την Άγκυρα χωρίς να έχει δηλώσει, όπως απαιτεί η νομοθεσία, ότι ενεργεί ως εκπρόσωπος ξένης κυβέρνησης.

Μηνύματα κειμένου και φωτογραφίες που ελήφθησαν από τον Πάρνας δείχνουν ότι ο Μπάλαρντ και η τουρκική διοίκηση επικοινωνούσαν στο πρώτο στάδιο της συνεργασίας τους χρησιμοποιώντας ως μεσάζοντες τους Πάρνας και Μανσίμοφ. Η σχέση αυτή εξελίχθηκε δυναμικά στα χρόνια της προεδρίας Τραμπ και είναι γνωστό ότι η εταιρεία συμβούλων του Μπάλαρντ έλαβε μεγάλου ύψους αμοιβές από την τουρκική κυβέρνηση (μόνο το 2018 έλαβε 7,3 εκατ. δολ.).

Οι νέες αποκαλύψεις φωτίζουν περισσότερο την «ειδική σχέση» Τραμπ – Ερντογάν, που έχει κατ’ επανάληψη προκαλέσει ερωτήματα διεθνώς, καθώς ο Αμερικανός πρόεδρος έδειξε σε πολλές περιπτώσεις ανεξήγητη εύνοια στον Τούρκο πρόεδρο και την εξωτερική πολιτική της χώρας του, με αποκορύφωμα την ξαφνική απόφαση απόσυρσης των αμερικανικών δυνάμεων από τη Συρία ύστερα από ένα τηλεφώνημα του Ερντογάν.

Στο βιβλίο του, ο Τζον Μπόλτον ανέφερε αρκετά περιστατικά όπου ο Τραμπ τάχθηκε απροσδόκητα με τον Ερντογάν και εμφανίστηκε πολύ δεκτικός στα αιτήματα του αυταρχικού ηγέτη της Τουρκίας. Ένα από αυτά τα αιτήματα ήταν να παρέμβει ο Τραμπ για να αποσυρθούν οι κατηγορίες κατά της Halkbank. Παρά τις υποσχέσεις του Τραμπ, η Halkbank παραπέμφθηκε τον Οκτώβριο του 2019 σε δίκη.

Επίσης, ο Ερντογάν έκανε μεγάλη προσπάθεια να βγάλει τον Ρετσά Ζάραμπ από την φυλακή. Ο Ζάραμπ ήταν ένας επιχειρηματίας που έκανε λαθρεμπόριο χρυσού από το Αζερμπαϊτζάν και την Τουρκία, ο οποίος βοήθησε στην παράκαμψη των αμερικανικών κυρώσεων κατά του Ιράν μέσω μιας σειράς σχημάτων, τα οποία είχαν σχεδιαστεί από την τουρκική κρατική τράπεζα Halkbank, σύμφωνα με στοιχεία και μαρτυρίες που παρείχε ο ο ίδιος ο Ζάραμπ στα τέλη του 2017 σε ομοσπονδιακό δικαστήριο στη Νότια Περιφέρεια της Νέας Υόρκης.

Από τα μηνύματα WhatsApp που παρέδωσε στους δημοσιογράφους ο Πάρνας, φαίνεται ότι ο Μανσίμοφ ζητούσε από τον Πάρνας από τον Ιανουάριο του 2017, να θέσει ως βασική προτεραιότητα στο lobbying που θα αναλάμβανε η εταιρεία του Μπάλαρντ την απελευθέρωση του Ζάραμπ, ώστε να μη συνεργασθεί αυτός με τις αμερικανικές αρχές και να «πέσει» το κατηγορητήριο για την Halkbank. Ο Πάρνας ανέφερε, μάλιστα, ότι ο Ρούντι Τζουλιάνι του είχε αναφέρει πως είχε συμφωνήσει με τον Ερντογάν να απελευθερωθεί ο Ζάραμπ από τις αμερικανικές φυλακές σε αντάλλαγμα για την απελευθέρωση του πάστορα Μπράνσον, αλλά τη συμφωνία μπλόκαρε ο τότε υπουργός Εξωτερικών, Ρεξ Τίλερσον, που αργότερα απολύθηκε από τον Τραμπ.

Οι δημοσιογράφοι σημειώνουν ότι το lobbying της Άγκυρας με εκατομμύρια δολάρια στην Ουάσιγκτον μπορεί να μην έφερε το αποτέλεσμα που επιθυμούσε ο Ερντογάν στην υπόθεση Halkabank, η οποία εξακολουθεί να αντιμετωπίζει βαρύτατες κυρώσεις αν καταδικασθεί στις ΗΠΑ, αλλά εξασφάλισε στον Ερντογάν, όπως το έχει θέσει ο βετεράνος δημοσιογράφος Καρλ Μπέρνστιν, που αποκάλυψε το σκάνδαλο Watergate, «ένα επίπεδο τηλεφωνικής πρόσβασης στον Τραμπ που δεν μπορεί να συναγωνισθεί οποιοσδήποτε άλλος ξένος ηγέτης». Σύμφωνα με την έρευνα του Μπερνστίν, ο Ερντογάν τηλεφωνούσε στον Τραμπ περισσότερο από κάθε άλλο ξένο ηγέτη, ακόμη και δύο φορές την εβδομάδα σε ορισμένους περιόδους, ενώ το προσωπικό του Λευκού Οίκου είχε λάβει οδηγίες από τον Τραμπ να διαβιβάζει αμέσως τις κλήσεις του Ερντογάν στο προσωπικό του τηλέφωνο.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΕΘΝΗ

Το μεγάλο κόλπο με την τουρκική λίρα: Πώς εκτοξεύθηκε κατά 65%

Ο Ερντογάν υποσχέθηκε εγγύηση στους καταθέτες για απώλειες λόγω πτώσης της λίρας, όμως αυτοί δεν έχουν προχωρήσει ακόμη σε πωλήσεις δολαρίων. Η εκρηκτική άνοδος των τελευταίων ημερών ήταν αποτέλεσμα παρεμβάσεων που οργάνωσε η κεντρική τράπεζα με κόστος άνω των 8 δισ. δολ.
Erdogan, Tourkia, Turkey
ΔΙΕΘΝΗ

Απίστευτο άλμα 25% για την τουρκική λίρα μετά την «εγγύηση» από Ερντογάν

Τη μεγαλύτερη ημερήσια άνοδο στην ιστορία του κατέγραψε το τουρκικό νόμισμα αργά χθες, μετά την ανακοίνωση Ερντογάν ότι το κράτος θα καλύπτει όλες τις ζημιές των Τούρκων καταθετών από ενδεχόμενη πτώση της λίρας.
halkbank
ΔΙΕΘΝΗ

Σκάνδαλο Halkbank: Αρχίζει η δίκη στις ΗΠΑ που τρομάζει τον Ερντογάν

Για ξέπλυμα χρήματος από το Ιράν κατηγορείται η κρατική τουρκική τράπεζα. Στις 3 Μαΐου αρχίζει η δίκη στη Ν. Υόρκη. Τις εντολές φέρεται ότι έδιναν ο Ερντογάν και ο γαμπρός του. Μεγάλη απειλή για την τουρκική οικονομία.
halkbank
ΔΙΕΘΝΗ

Η κρίσιμη δίκη στις ΗΠΑ για τη Halkbank απειλεί την τουρκική οικονομία

Αν η κρατική τουρκική τράπεζα καταδικαστεί για παραβίαση των κυρώσεων στο Ιράν, αντιμετωπίζει πρόστιμο έως 20 δισ. δολ. που θα ήταν «ταφόπλακα» στην οικονομία της Τουρκίας, σύμφωνα με το Spiegel.