Φωτο: ΑΠΕ

Bloomberg: Νέα φάση πανδημίας στην Ευρώπη, απειλούνται οι ηλικιωμένοι

Ο ιός έχει αρχίσει να εξαπλώνεται σε ηλικιωμένους πληθυσμούς και πάλι, σύμφωνα με στοιχεία από τη Γαλλία, την Ιταλία, τη Γερμανία, τις Κάτω Χώρες και το Ηνωμένο Βασίλειο

Όσο οι διακοπές και τα πάρτι τροφοδοτούσαν ένα κύμα του Covid-19 στα τέλη του καλοκαιριού στην Ευρώπη, υπήρχε μια καθησυχαστική σταθερά: ένας χαμηλότερος αριθμός θανάτων. Οι τελευταίοι αριθμοί από τις χώρες της Ευρώπης που επλήγησαν περισσότερο δείχνουν ότι η ανακούφιση μπορεί να είναι μόνο προσωρινή.

Ο ιός έχει αρχίσει να εξαπλώνεται σε ηλικιωμένους πληθυσμούς και πάλι, σύμφωνα με στοιχεία από τη Γαλλία, την Ιταλία, τη Γερμανία, τις Κάτω Χώρες και το Ηνωμένο Βασίλειο. Στη Γαλλία, ο μετάδοσή του σε άτομα ηλικίας 75 ετών και άνω υπερδιπλασιάστηκε τις τελευταίες τρεις εβδομάδες.

Η αλλαγή θα μπορούσε να αποτελέσει σημείο καμπής καθώς η Ευρώπη αντιμετωπίζει ένα άλλο κύμα του ιού. Οι αυξανόμενες περιπτώσεις μεταξύ των ηλικιωμένων, περισσότερες αναφορές για συστάδες γηροκομείων και ο αριθμός των θανάτων που αυξάνονται είναι «σημαντικά προειδοποιητικά σημάδια», ανέφερε η υπηρεσία δημόσιας υγείας της Γαλλίας σε έκθεσή της την Πέμπτη.

«Έχουμε μια πολύ σοβαρή κατάσταση που ξετυλίγεται», δήλωσε ο Χανς Κλούγκε, περιφερειακός διευθυντής της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας για την Ευρώπη. Για πρώτη φορά, φόρεσε μάσκα στη συνέντευξη Τύπου την Πέμπτη. «Οι αριθμοί κρουσμάτων του Σεπτεμβρίου πρέπει να χρησιμεύσουν ως κλήση αφύπνισης για όλους μας».

Ένας 75χρονος είναι 220 φορές πιο πιθανό να πεθάνει από λοίμωξη από την 27χρονη εγγονή του, σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών των ΗΠΑ.

Στη Γαλλία, ο υπουργός Υγείας Ολιβιέ Βεράν επεσήμανε αυτό που αποκάλεσε την ανησυχητική αύξηση του αριθμού των ασθενών covid-19 στην εντατική. Περισσότερες λοιμώξεις μεταξύ των ηλικιωμένων σημαίνουν ότι πιθανότατα θα υπάρξουν ακόμα περισσότερες νοσηλείες και θάνατοι τις επόμενες εβδομάδες, ανέφεραν οι γαλλικές αρχές. Επειδή οι άνθρωποι που είναι άρρωστοι συνήθως χρειάζονται μερικές εβδομάδες για να χειροτερέψουν, υπάρχει μια χρονική υστέρηση πριν από τις νέες λοιμώξεις αρχίζουν να προκαλούν μια μετατόπιση στα ποσοστά θνησιμότητας.

Ο Βεράν απηύθυνε έκκληση απευθείας στους Γάλλους ηλικιωμένους, ζητώντας τους να προστατεύσουν καλύτερα τους εαυτούς τους μειώνοντας τον αριθμό των ανθρώπων που βλέπουν καθημερινά επειδή είναι «οι πιο ευάλωτοι στον Covid».

Τα δεδομένα από την Ιταλία δείχνουν με τον ίδιο τρόπο. Η διάμεση ηλικία των διαγνωσμένων περιπτώσεων αυξήθηκε σε 41 κατά την εβδομάδα που έληξε 13 Σεπτεμβρίου, από 30 πριν από λίγες εβδομάδες. Η έκθεση σημείωσε ότι ο ιός κυκλοφορεί τώρα «ακόμη και μεταξύ των ανθρώπων μιας πιο προχωρημένης ηλικίας».

Ακόμη και στη Γερμανία, η οποία έχει καταφέρει να διατηρήσει το επταήμερο ποσοστό λοιμώξεων σε χαμηλό επίπεδο περίπου 11,5 κρουσμάτων ανά 100.000 κατοίκους -- περίπου το ένα έβδομο του ποσοστού της Γαλλίας -- οι εστίες που σπέρνονται από ταξιδιώτες έχουν αρχίσει να εξαπλώνονται σε οίκους ευγηρίας.

Το Καουφμπέρεν, μια μικρή πόλη στη Βαυαρία, είναι ένα παράδειγμα. Ο ιός εμφανίστηκε για πρώτη φορά μόνο σποραδικά σε ανθρώπους που είχαν μόλις επιστρέψει από ταξίδια, είπε ο δήμαρχος Στέφαν Μπος νωρίτερα αυτό το μήνα. «Αυτό έχει πλέον δυστυχώς αλλάξει», είπε ο Μπος.  Αρχικά, ένας εργαζόμενος σε ένα τοπικό σπίτι ηλικιωμένων ήταν θετικός. Μέχρι αυτή την εβδομάδα, ο ιός εξαπλώθηκε σε περίπου 30 κατοίκους και προσωπικό, σύμφωνα με το Ινστιτούτο Ρόμπερτ Κοχ.

Οι αρχές πρέπει να βρουν έναν τρόπο να προστατεύσουν τους ηλικιωμένους χωρίς να τους περιορίσουν στο σπίτι, δήλωσε την Παρασκευή ο Γάλλος πρόεδρος Εμμανουέλ Μακρόν. «Ενισχύουμε τους κανόνες», δήλωσε ο Μακρόν, συμπεριλαμβανομένης της διασφάλισης ότι το προσωπικό του γηροκομείου θα ελεγχθεί για τον ιό. «Γνωρίζουμε ότι η απομόνωση και η μοναξιά είναι κακές για τους ηλικιωμένους», πρόσθεσε.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΕΘΝΗ

Πώς η πανδημία ανέδειξε τις φυλετικές ανισότητες στις ΗΠΑ

Δεκαετίες ρατσισμού και επίμονων συστημικών ανισοτήτων όχι μόνο κάνουν τους Μαύρους Αμερικανούς πιο ευάλωτους στις επιπτώσεις του ιού, αλλά καθιστούν ακόμη πιο δύσκολο για αυτούς να πολεμήσουν ενάντια στον αντίκτυπο του ιού.
ΔΙΕΘΝΗ

Κοινωνίες με μεγαλύτερη ισότητα φύλων τα πήγαν καλύτερα στην πανδημία

Χώρες με γυναίκες ηγέτες ανταποκρίθηκαν καλύτερα στις προκλήσεις της πανδημίας COVID-19 επειδή στις κοινωνίες τους υπάρχει μεγαλύτερη παρουσία γυναικών σε πολλές θέσεις εξουσίας σε όλους τους τομείς.