ΓΔ: 2206.3 -0.21% Τζίρος: 281.33 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03
Φωτο: ΑΠΕ

Λευκορωσία: Συνεχίζονται οι κινητοποιήσεις κατά του Λουκασένκο

Η οργάνωση ανθρωπίνων δικαιωμάτων Viasna ανέφερε πως τουλάχιστον 10 άνθρωποι συνελήφθησαν, μεταξύ αυτών δημοσιογράφοι.

Εκατοντάδες γυναίκες, φωνάζοντας «ντροπή», έδωσαν το "παρών" σε ένα ακόμη Σαββατοκύριακο κινητοποιήσεων που οργανώνουν υποστηρικτές της αντιπολίτευσης, οι οποίοι υποστηρίζουν ότι ο πρόεδρος της Λευκορωσίας Αλεξάντερ Λουκασένκο «έκλεψε» τις εκλογές του Αυγούστου, προκειμένου να εκτίσει μια έκτη θητεία στον προεδρικό θώκο.

Καθώς το πλήθος των συμμετεχόντων συγκεντρωνόταν στο Μινσκ, τα βαν της αστυνομίας είχαν πάρει ήδη τη θέση τους στους δρόμους.

Η οργάνωση ανθρωπίνων δικαιωμάτων Viasna ανέφερε πως τουλάχιστον 10 άνθρωποι συνελήφθησαν, μεταξύ αυτών δημοσιογράφοι. Σε βίντεο που κυκλοφόρησαν διακρίνονται γυναίκες που τις τραβούν από τα χέρια και τα πόδια για να τις οδηγήσουν στα αστυνομικά βαν.

Διαδηλώσεις οργανώνονται σχεδόν καθημερινά στη Λευκορωσία μετά την εκλογική αναμέτρηση της 9ης Αυγούστου, την οποία ο Λουκασένκο υποστηρίζει ότι κέρδισε με ποσοστό άνω του 80% των ψήφων, έναν ισχυρισμό που απορρίπτουν πολλές δυτικές δυνάμεις και οι διαδηλωτές.

Το ήδη τεταμένο κλίμα επιδεινώθηκε αφότου ο Λουκασένκο ορκίστηκε σε μια απρόσμενη τελετή ορκωμοσίας αυτήν την εβδομάδα, μια κίνηση που εξόργισε τους διαδηλωτές.

Οι διαδηλωτές λένε ότι οι κινητοποιήσεις αυτού του Σαββατοκύριακου θα είναι «μια εορταστική γενική πρόβα για μια αρμόζουσα ορκωμοσία από τον λαό». «Αφήστε μας να σας δείξουμε ποιος είναι ο πραγματικός πρόεδρος».
 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πύραυλος Topol Μ Ρωσίας
ΔΙΕΘΝΗ

Η Ρωσία δίνει βίντεο από την ανάπτυξη του Oreshnik στη Λευκορωσία

Η Ρωσία δημοσίευσε βίντεο με την ανάπτυξη των πυραυλικών συστημάτων Oreshnik με πυρηνικές δυνατότητες στη Λευκορωσία, ενισχύοντας την εμβέλειά της στην Ευρώπη. Είναι η πρώτη φορά που το υπουργείο Άμυνας τα παρουσιάζει δημόσια.
Βολοντίμιρ Ζελένσκι συνέντευξη
ΔΙΕΘΝΗ

Ο Ζελένσκι καταγγέλλει τη στάση της Λευκορωσίας στον πόλεμο της Ουκρανίας

Ο Ζελένσκι δήλωσε ότι οι ρωσικές δυνάμεις αυξάνουν τις επιθέσεις κατά της Ουκρανίας χρησιμοποιώντας βάσεις στη Λευκορωσία με drones και πυραύλους, υπογραμμίζοντας πως αυτό υπονομεύει τη λευκορωσική κυριαρχία προς όφελος της Ρωσίας.
Ρωσικά τεθωρακισμένα άσκηση
ΔΙΕΘΝΗ

Ζελένσκι καταγγέλλει τη στάση της Λευκορωσίας στον πόλεμο Ουκρανίας

Ο Ζελένσκι δήλωσε ότι οι ρωσικές δυνάμεις αυξάνουν τις επιθέσεις κατά της Ουκρανίας χρησιμοποιώντας βάσεις στη Λευκορωσία με drones και πυραύλους, υπογραμμίζοντας πως αυτό υπονομεύει τη λευκορωσική κυριαρχία προς όφελος της Ρωσίας.
Αλεξάντερ Λουκασένκο ομιλία
ΔΙΕΘΝΗ

Λουκασένκο: Κοντά σε αποκατάσταση σχέσεων Μινσκ-ΗΠΑ

Η Λευκορωσία κοντά σε συμφωνία αποκατάστασης σχέσεων με ΗΠΑ, χωρίς να διακόψει τους δεσμούς με Ρωσία, δήλωσε ο Λουκασένκο. Ελπίζει σε σύνοδο κορυφής με Τραμπ, ενώ η αντιπολίτευση θεωρεί αδύνατη την απόστασή του από τη Μόσχα.