ΓΔ: 2449.29 -0.10% Τζίρος: 260.02 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01
Φώτο: Shutterstock

Η κυβέρνηση Τραμπ πρότεινε πακέτο 1,5 τρισ. δολαρίων για την αμερικανική οικονομία

Το πακέτο θα περιλαμβάνει 20 δισ. δολάρια ειδικά για τον τομέα των αερομεταφορών, ενώ οι Δημοκρατικοί ζητούν να διατεθεί συνολικά πολύ υψηλότερο ποσό, ύψους 2,2 τρισ..

Η κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ πρότεινε στο Κογκρέσο να καταρτιστεί πρόγραμμα ύψους 1,5 τρισεκατομμυρίου δολαρίων για την τόνωση της αμερικανικής οικονομίας, το οποίο συμπεριλαμβάνει ποσό 20 δισεκατομμυρίων δολαρίων ειδικά για τον τομέα των αερομεταφορών, δήλωσε ο γενικός γραμματέας της αμερικανικής προεδρίας Μαρκ Μέντοους.

Οι Δημοκρατικοί στη Βουλή των Αντιπροσώπων, οι οποίοι ζητούν να διατεθεί πολύ υψηλότερο ποσό, ύψους 2,2 τρισ. δολαρίων, θεωρούν ανεπαρκή την κυβερνητική πρόταση.

Μιλώντας στους δημοσιογράφους που επέβαιναν στο προεδρικό αεροσκάφος, ο Μέντοους χαρακτήρισε γενναιόδωρη τη νέα πρόταση του Λευκού Οίκου και ότι το ποσό των 2 τρισεκατομμυρίων που εισηγείται η αντιπολίτευση είναι υπερβολικό.

Εάν το ποσό «αρχίζει με 2, θα έχουμε αληθινό πρόβλημα», είπε ο Μέντοους κατά την πτήση της επιστροφής από τη Μινεσότα, διεκδικούμενη πολιτεία καίριας σημασίας όπου ο πρόεδρος Τραμπ συμμετείχε σε προεκλογική συγκέντρωση ενόψει των εκλογών της 3ης Νοεμβρίου.

Νωρίτερα, ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Στίβεν Μνούτσιν ξεκαθάρισε ότι η κυβέρνηση δεν πρόκειται να αποδεχθεί την πρόταση των Δημοκρατικών και είπε επίσης ότι θέλει το πρόγραμμα στήριξης να ανέλθει περί το 1,5 δισ. δολάρια.

Η Γερουσία των ΗΠΑ ενέκρινε το ν/σ για την αποτροπή του shutdown

Παράλληλα η αμερικανική Γερουσία ενέκρινε χθες σχέδιο νόμου για τις δαπάνες του ομοσπονδιακού κράτους με το οποίο εξασφαλίζεται επαρκής χρηματοδότησή του έως τα μέσα Δεκεμβρίου, σε ψηφοφορία η οποία διεξήχθη μόλις μερικές ώρες προτού εκπνεύσει η προθεσμία.

Το νομοσχέδιο εγκρίθηκε με 84 ψήφους υπέρ έναντι 10 κατά, ενώ έχει ήδη εγκριθεί από τη Βουλή των Αντιπροσώπων.

Από την πλευρά του ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ υπέγραψε το κείμενο, όπως ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος.

Το πιο πρόσφατο shutdown - η αναστολή της λειτουργίας πολλών τομέων - του ομοσπονδιακού κράτους έγινε τον Δεκέμβριο του 2018 και διήρκεσε 35 ημέρες, περισσότερο απ’ ό,τι οποιοδήποτε άλλο στην αμερικανική ιστορία, καθώς ο Τραμπ αρνήθηκε να υπογράψει το σχέδιο νόμου για την εξασφάλιση της χρηματοδότησής του επειδή δεν προέβλεπε δαπάνη για την ανέγερση του τείχους που ήθελε να ανεγερθεί στα σύνορα με το Μεξικό.

Η εξασφάλιση επαρκούς χρηματοδότησης του ομοσπονδιακού κράτος για το υπόλοιπο οικονομικό έτος, περί τα μέσα του Δεκεμβρίου, ενδέχεται να αποδειχθεί πολύ πιο ακανθώδης διαδικασία, καθώς θα έχουν μεσολαβήσει οι εκλογές και πολλοί κοινοβουλευτικοί θα ετοιμάζονται να εγκαταλείψουν τις έδρες τους τον Ιανουάριο, είτε επειδή το επιθυμούν ή επειδή θα τις έχουν απολέσει την 3η Νοεμβρίου.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Μαχητικό αεροσκάφος F-35
ΔΙΕΘΝΗ

ΗΠΑ: Κίνηση στο Κογκρέσο για φραγμό επιστροφής της Τουρκίας στα F-35

Η βουλευτής Ντίνα Τίτους ξεκινά πρωτοβουλία στο Κογκρέσο για να εμποδίσει τυχόν επανένταξη της Τουρκίας στο πρόγραμμα F-35 αν δεν λυθεί το θέμα S-400, ενεργοποιώντας νόμιμα εργαλεία μπλοκαρίσματος πώλησης όπλων.
Σημαία ΗΠΑ και Ιράν
ΔΙΕΘΝΗ

Η Τεχεράνη καταγγέλει τις ΗΠΑ ότι παραβίασαν τις συμφωνίες τους

Το Ιράν κατηγορεί τις ΗΠΑ για αεροπορικές επιθέσεις σε εγκαταστάσεις παρακολούθησης στις νότιες ακτές του, κάνοντας λόγο για παραβίαση της συμφωνίας που στοχεύει στον τερματισμό του πολέμου, και καταγγέλλει αθέτηση αμερικανικών δεσμεύσεων.
Ντόναλντ Τραμπ χειρονομία
ΔΙΕΘΝΗ

Ο Τραμπ εξαπολύει νέες απειλές προς το Ιράν

Ο Τραμπ απείλησε το Ιράν μετά από νέες αμερικανικές επιθέσεις σε ιρανικούς στόχους, τονίζοντας ότι αν συνεχιστούν οι παραβιάσεις της εκεχειρίας, οι ΗΠΑ ίσως αναγκαστούν να «ολοκληρώσουν στρατιωτικά» τη σύγκρουση.
Ντόναλντ Τραμπ κοντινό
ΔΙΕΘΝΗ

Ο Τραμπ ορίζει τον Λανς Σρόγερ νέο επικεφαλής της υπηρεσίας ICE

Ο Τραμπ ανακοίνωσε τον διορισμό του Λανς Σρόγερ, πρώην αστυνομικού της Οκλαχόμα, ως νέου επικεφαλής της ICE, διαδεχόμενου τον Τοντ Λάιονς. Ο Σρόγερ διαθέτει 29 χρόνια εμπειρίας στην επιβολή του νόμου.
Αντώνης Σαμαράς πορτρέτο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Συνάντηση Αντώνη Σαμαρά με την πρέσβη των ΗΠΑ Κίμπερλι Γκίλφοϊλ

Η πρέσβης των ΗΠΑ, Κίμπερλι Γκίλφοϊλ, συναντήθηκε με τον πρώην πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, δηλώνοντας πως στόχος της είναι η συνεργασία με ηγετικές προσωπικότητες για την ενίσχυση των ελληνοαμερικανικών σχέσεων.