Φώτο: Shutterstock

Παραμένει το χάσμα μεταξύ ΕΕ και Βρετανίας για το Brexit

Ο Ευρωπαίος διαπραγματευτής Μισέλ Μπαρνιέ τόνισε πως πρέπει να διασφαλιστούν ισότιμοι όροι ανταγωνισμού μεταξύ ΕΕ και Βρετανίας. Παραμένει «αγκάθι» η αλιεία.

Εξακολουθούν και υφίστανται «σοβαρές αποκλίσεις» με το Ηνωμένο Βασίλειο για την εμπορική σχέση με την ΕΕ μετά το Brexit, ανακοίνωσε σήμερα ο Ευρωπαίος διαπραγματευτής Μισέλ Μπαρνιέ έπειτα από μια εβδομάδα συνομιλιών στις Βρυξέλλες.

«Για να επιτευχθεί συμφωνία, αυτές οι αποκλίσεις θα πρέπει οπωσδήποτε να ξεπεραστούν τις επόμενες εβδομάδες», υπογράμμισε ο Γάλλος Μπαρνιέ σε ανακοίνωση, αναφέροντας την αλιεία, τη διακυβέρνηση της μελλοντικής συμφωνίας και τις δεσμεύσεις για τη διασφάλιση ισότιμων όρων ανταγωνισμού μεταξύ του Ηνωμένου Βασιλείου και της γηραιάς ηπείρου, ως τα τρία σημεία που παραμένουν υπό αμφισβήτηση.

Ο διαπραγματευτής της ΕΕ για το Brexit δήλωσε πως ο τελευταίος γύρος των εμπορικών συνομιλιών με τη Βρετανία έκλεισε με «επίμονες σοβαρές αποκλίσεις σε θέματα μείζονος σημασίας για την Ευρωπαϊκή Ένωση».

Ο Μισέλ Μπαρνιέ σημείωσε ότι υπήρξε νέα πρόοδος όσον αφορά την ασφάλεια των αερομεταφορών και τη διασφάλιση των θεμελιωδών δικαιωμάτων, αλλά είπε ότι δεν υπήρξε καμία πρόοδος σε σχέση με την προστασία των προσωπικών δεδομένων ή την τιμολόγηση του άνθρακα.

Επισήμανε ότι οποιαδήποτε νέα συμφωνία για οικονομικές σχέσεις με τη Βρετανία πρέπει να περιλαμβάνει εγγυήσεις ισότιμων όρων για δίκαιο ανταγωνισμό, συμπεριλαμβανομένων των κρατικών ενισχύσεων, «ισχυρούς» μηχανισμούς για την επίλυση διαφορών, συμπεριλαμβανομένων των «αποτελεσματικών διορθωτικών μέτρων» και μια συμφωνία για την αλιεία.

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ