Φώτο: Shutterstock

Αργεντινή: Το ΔΝΤ προβλέπει συρρίκνωση 11,8% το 2020

Εκτιμά ότι η οικονομία της λατινοαμερικάνικης χώρας - η τρίτη μεγαλύτερη στην περιφέρεια - θα ανακάμψει το 2021, καταγράφοντας ανάπτυξη 4,9%.

Συρρίκνωση της οικονομίας της Αργεντινής κατά 11,8% το 2020, προβλέπει πλέον το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ), ενώ ως τώρα έκανε λόγο περί συρρίκνωσης κατά 9,9%.

Η νεότερη πρόβλεψη του θεσμού πάντως συνάδει με τη συρρίκνωση που αναμένει, βάσει του προσωρινού σχεδίου του προϋπολογισμού της, η κυβέρνηση του προέδρου της Αργεντινής Αλμπέρτο Φερνάντες (-12,1%). Το 2019, το ΑΕΠ της Αργεντινής συρρικνώθηκε κατά 2,5%.

Ο διεθνής χρηματοπιστωτικός οργανισμός εκτιμά ότι η οικονομία της λατινοαμερικάνικης χώρας - η τρίτη μεγαλύτερη στην περιφέρεια - θα ανακάμψει το 2021, καταγράφοντας ανάπτυξη 4,9%.

Με τον πληθωρισμό να έχει ξεπεράσει το 40% σε ετήσια βάση και την οικονομία της σε ύφεση από το 2018, η Αργεντινή βλέπει παράλληλα τη φτώχεια (40,9% του πληθυσμού) και το ποσοστό της ανεργίας να απογειώνονται, με φόντο την πανδημία του κορονοϊού.

Το ΔΝΤ προβλέπει ότι η ανεργία θα πλήξει το 11% του ενεργού πληθυσμού το 2020 προτού μειωθεί στο 10,1% το 2021. Βρισκόταν στο 13,1% το δεύτερο τρίμηνο του τρέχοντος έτους, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία.

Ωστόσο, δεν διατυπώνει εκτιμήσεις για τον πληθωρισμό και το δημοσιονομικό έλλειμμα, καθώς τα στοιχεία αυτά αποτελούν μεταξύ άλλων αντικείμενο των συνομιλιών που διεξάγει με το Μπουένος Άιρες στο πλαίσιο της επαναδιαπραγμάτευσης του δανείου που έχει χορηγήσει το ΔΝΤ στην κυβέρνηση της Αργεντινής.

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΕΘΝΗ

«Κόκκινη ζώνη» της πανδημίας το βόρειο τμήμα της Αργεντινής

«Η κατάσταση είναι κρίσιμη. Το 93% των κλινών στις μονάδες εντατικές θεραπείας είναι κατειλημμένο», προειδοποιεί ο Σέρχιο Μπαρέρα Ρουίς, γιατρός στην πόλη Παλπαλά, και στέλεχος του ιατρικού συλλόγου της Αργεντινής.
ΔΙΕΘΝΗ

Απαγόρευση διεθνών πτήσεων έως 31 Αυγούστου σε Κολομβία και Αργεντινή

Η Αργεντινή προχώρησε σε παρόμοιο δραστικό μέτρο αυτό το μήνα, απαγορεύοντας επιπλέον τις πτήσεις εσωτερικού. Η Κολομβία έχει απαγορεύσει τις πτήσεις εσωτερικού μόνο μέχρι τα τέλη Ιουνίου μέχρι στιγμής.
ΔΙΕΘΝΗ

Ξεπέρασαν τις 6.000 οι συλλήψεις για παραβίαση της καραντίνας στην Αργεντινή

Η κυβέρνηση του Αλμπέρτο Φερνάντες έχει αποφασίσει την επιβολή εθνικής καραντίνας μέχρι την 31η Μαρτίου ώστε να επιβραδυνθεί η εξάπλωση της επιδημίας στην Αργεντινή που μετράει μέχρι στιγμής 503 κρούσματα και 9 θανάτους από κορονοϊό.