ΓΔ: 894.74 0.69% Τζίρος: 60.66 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:00 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Shutterstock

Η ΕΚΤ διαθέτει τα «όπλα» για να κερδίσει την κρίση 

Οι ευρωπαϊκές τράπεζες έχουν τη δυνατότητα να καλύψουν τυχόν απώλειες από την κρίση, ακόμη και εάν αυτές αφορούν «κόκκινα» δάνεια, εκτίμησε η επικεφαλής της ΕΚΤ.

Βέβαιη ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έχει ακόμη στο οπλοστάσιό της πολλά πυρομαχικά ώστε να κερδίσει ακόμη και ένα δεύτερο κύμα της πανδημίας και φυσικά να στηρίξει την οικονομία, εμφανίστηκε η επικεφαλής της, Κριστίν Λαγκάρντ.

Μιλώντας στο CNBC η επικεφαλής της ΕΚΤ παραδέχθηκε ότι κανείς δεν μπορεί να προβλέψει την πορεία της πανδημίας, ενώ εξέφρασε την ανησυχία της για την αύξηση των κρουσμάτων σε αρκετές χώρες της Ευρώπης. 

«Βλέπουμε ίσως ένα δεύτερο κύμα στον ορίζοντα και το καλύτερο είναι να διασφαλίσουμε ότι διαθέτουμε το κατάλληλο οπλοστάσιο για την αντιμετώπισή της. Θα πρέπει, όμως, να εφαρμοστούν και αντίστοιχες πολιτικές (σ.σ.: από τα κράτη)», τόνισε η κα Λαγκάρντ.  Προσέθεσε ακόμη ότι «τα πολλά όπλα που διαθέτουμε είναι πολλά, από τη νομισματική  πολιτική έως τα προγράμματα ποσοτικής χαλάρωσης. Έχουμε κάνει πολλά, και αν χρειαστούν περισσότερα επειδή η κατάσταση επιδεινωθεί, τότε θα κάνουμε ό, τι είναι απαραίτητο».

Παράλληλα, μιλώντας στη σύνοδο ΔΝΤ - Παγκόσμιας Τράπεζας η επικεφαλής της ΕΚΤ τόνισε ότι οι κίνδυνοι για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα της ζώνης του ευρώ αυξάνονται λόγω της αύξησης των επιπέδων χρέους. Όμως ο τραπεζικός τομέας διαθέτει «άφθονους πόρους» ώστε να απορροφήσει τυχόν απώλειες, ακόμη και εάν αυτές αφορούν τυχόν νέα κόκκινα δάνεια. 
 

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ