ΓΔ: 910.29 0.69% Τζίρος: 82.13 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Shutterstock

Όλα... στραβά στην Renault, «βουτιά» 15% η μετοχή

Κατακόρυφη πτώση που φτάνει το 15% παρουσιάζουν οι μετοχές της Renault, με την κίνηση της αυτοκινητοβιομηχανίας να χαμηλώσει την πρόβλεψή της τόσο για τα έσοδά της, όσο και για την κερδοφορία της.

«Μαύρη Παρασκευή» ξημέρωσε για την αυτοκινητοβιομηχανία Renault, η οποία βλέπει τις μετοχές της να χάνουν το 15% της αξίας τους. O γαλλικός κολοσσός στον χώρο των αυτοκινήτων αναγκάστηκε να προειδοποιήσει για χαμηλότερα έσοδα το 2019, λίγο πριν την ανακοίνωση των στοιχείων για τις πωλήσεις της το περασμένο διάστημα, όπως επίσης και να χαμηλώσει την πρόβλεψή της για την κερδοφορία.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, μετά το κλείσιμο της χθεσινής συνεδρίασης, η Renault ανακοίνωσε πως περιμένει υποχώρηση της τάξεως του 3% με 4% φέτος, ενώ το λειτουργικό περιθώριο αναμένεται να φτάσει στο 5%, έναντι προηγούμενου στόχου για 6%.

Υπενθυμίζεται ότι αυτή ήταν μια πολύ δύσκολη χρονιά για την Renault, μετά και τη σύλληψη του Carlos Ghosn, CEO της Nissan, με την οποία διατηρεί ισχυρούς δεσμούς συνεργασίας.

Και μπορεί την περασμένη εβδομάδα να ανακοινώθηκε η αλλαγή ηγεσίας, διορίζοντας τον επικεφαλής οικονομικών Clotilde Delbos ως προσωρινό CEO, αυτό όμως από μόνο του δε στάθηκε ικανό να βελτιώσει τη κατάσταση.

Η Renault απέδωσε τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει σε αγορές εκτός Ευρώπης, όπως η Τουρκία και η Αργεντινή, ενώ σημαντικό ρόλο διαδραματίζουν οι πιέσεις που προέρχονται από αυστηρότερους κανονισμούς για τις εκπομπές ρύπων στην Ευρώπη και από την ανάγκη να επενδύσουν σε ηλεκτρικές τεχνολογίες.

«Περιττό να πούμε ότι αυτή η προειδοποίηση αυτή έρχεται σε μια εποχή μεγάλης αστάθειας στη Renault και την Nissan. Οι ανησυχίες των επενδυτών πιθανότατα θα ενταθούν», ανέφεραν σε σημείωμα οι αναλυτές της Evercore, ενώ εκείνοι της Deutsche Bank πρόσθεσαν ότι «γενικά, υπάρχουν πολλές αβεβαιότητες σήμερα», ενώ υποβάθμισαν τη σύσταση τους σε «hold» από «buy».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΕΘΝΗ

Πολύ δύσκολη η απεξάρτηση της Δύσης από τις κινεζικές μπαταρίες

Σύμφωνα με έκθεση της Goldman Sachs οι δυτικές αυτοκινητοβιομηχανίες θα πρέπει να επενδύσουν πάνω από 160 δισ. δολάρια για να πετύχουν μια αυτάρκη αλυσίδα εφοδιασμού μπαταριών για ηλεκτρικά αυτοκίνητα.
ΔΙΕΘΝΗ

Τράβηξαν «χειρόφρενο» οι πωλήσεις αυτοκινήτων στο εννεάμηνο του 2022

Έκθεση της Ευρωπαϊκής Ένωσης Κατασκευαστών Αυτοκινήτων επισημαίνει ότι η παγκόσμια αγορά παρέμεινε ευάλωτη στις συνεχιζόμενες πιέσεις στην αλυσίδα εφοδιασμού και στις αυξανόμενες γεωπολιτικές εντάσεις.
ΔΙΕΘΝΗ

Τα νέα αυστηρά πρότυπα για ρύπους ανεβάζουν τις τιμές των αυτοκινήτων

Ο γενικός διευθυντής της Ford Ευρώπης, Μάρτιν Σάντερ, δήλωσε απογοητευμένος από το πρότυπο Euro7 για οχήματα με κινητήρες εσωτερικής καύσης, προτρέποντας να επενδύσουν οι αυτοκινητοβιομηχανίες αποκλειστικά σε τεχνολογίες μηδενικών εκπομπών ρύπων.
autokinita-car-IX
ΔΙΕΘΝΗ

«Κατεβάζουν ταχύτητα» μέχρι το 2030 οι παγκόσμιες πωλήσεις αυτοκινήτων

Οι νέες υπηρεσίες κινητικότητας που λειτουργούν σε πολλές πόλεις της Ευρώπης και των ΗΠΑ μπορεί να οδηγήσουν σε μείωση των πωλήσεων αυτοκινήτων, ωστόσο η αγορά θα στηριχθεί από την άνοδο των πωλήσεων κοινόχρηστων οχημάτων.