Φώτο: Shutterstock

Παραμένει αγεφύρωτο το χάσμα μεταξύ ΕΕ και Βρετανίας για το Brexit

Παρά την πρόοδο που έχει καταγραφεί στις διαπραγματεύσεις για το Brexit, σημειώνονται ακόμα μεγάλες αποκλίσεις. Διπλασιάζονται οι προσπάθειες για την επίτευξη συμφωνίας.

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον έκαναν σήμερα λόγο, μετά την τηλεφωνική συνδιάλεξη που είχαν, για «σημαντικές αποκλίσεις», προκειμένου να επιτευχθεί μια συμφωνία για τις σχέσεις της ΕΕ και του Λονδίνου μετά το Brexit, πριν από την επανάληψη των διαπραγματεύσεων την επόμενη εβδομάδα.

«Καταγράφηκαν κάποιες πρόοδοι, όμως παραμένουν μεγάλες αποκλίσεις», ιδίως στο θέμα της αλιείας, έγραψε στο Twitter η επικεφαλής της Κομισιόν. Ένα συμπέρασμα που συμμερίστηκε, σε ένα ξεχωριστό δελτίο τύπου, ο εκπρόσωπος της Ντάουνινγκ Στριτ, διευκρινίζοντας πως οι ομάδες διαπραγμάτευσης θα επαναλάβουν τη Δευτέρα τις συνομιλίες τους στο Λονδίνο.

«Ο πρωθυπουργός επισήμανε πως, ενώ είχε καταγραφεί κάποια πρόοδος κατά τις πρόσφατες συζητήσεις, σημαντικές διαφορές παραμένουν σε διάφορους τομείς, μεταξύ άλλων τους ίσους όρους ανταγωνισμού και την αλιεία», είπε ο εκπρόσωπος τύπου του Μπόρις Τζόνσον.

Οι επικεφαλής διαπραγματευτές, ο Μισέλ Μπαρνιέ από την ΕΕ και ο Ντέιβιντ Φροστ της Βρετανίας, θα επαναλάβουν τις συνομιλίες τη Δευτέρα και θα «διπλασιάσουν τις προσπάθειες για την επίτευξη μιας συμφωνίας», τόνισε το γραφείο του Βρετανού πρωθυπουργού. «Οι ομάδες μας θα συνεχίσουν να εργάζονται σκληρά την επόμενη εβδομάδα. Θα παραμείνουμε σε στενή επαφή τις επόμενες ημέρες», σημείωσε ο φον ντερ Λάιεν.

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

brexit-johnson-europe-ursula
ΔΙΕΘΝΗ

Στο φως η συμφωνία για το Brexit, θολό τοπίο για τις τράπεζες

Η περιορισμένου εύρους συμφωνία του Ηνωμένου Βασιλείου με την ΕΕ αποτρέπει την επιβολή δασμών και ποσοστώσεων στο εμπόριο αλλά αφήνει ένα μεγάλο κενό σε σχέση με τις δραστηριότητες του τραπεζικού τομέα.
ΔΙΕΘΝΗ

Brexit: Λονδίνο και Βρυξέλλες συμφώνησαν να επαναλάβουν τις διαπραγματεύσεις την Κυριακή

Η Γαλλία προειδοποίησε ότι δεν θα διστάσει να ασκήσει βέτο εάν η συμφωνία που θα επιτευχθεί δεν την ικανοποιεί. Το Παρίσι ανησυχεί για το γεγονός ότι η ΕΕ κάνει πάρα πολλές παραχωρήσεις στους Βρετανούς.