ΓΔ: 787.48 -2.24% Τζίρος: 42.65 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 15:42:07 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Shutterstock

Έτσι θα γίνει η μεταφορά εμβολίων σε όλο τον κόσμο

Υπερσύγχρονες εγκαταστάσεις δημιουργούνται από το Ντουμπάι μέχρι την Φινλαδία και την Γερμανία και 8.000 αεροσκάφη Boeing 747 θα χρειαστούν τουλάχιστον για να μεταφερθούν τα εμβόλια κατά του κορονοϊού.

Εν αναμονή του εμβολίου για την αντιμετώπιση της πανδημίας Covid-19, οι αερομεταφορείς φαίνεται πως ετοιμάζονται ήδη για την «αποστολή του αιώνα», αφού θα κληθούν να μεταφέρουν τεράστιες ποσότητες από τις γραμμές παραγωγής σε διάφορες γωνιές της Γης και, μάλιστα, σε προκαθορισμένες ημερομηνίες. Η μεταφορά των εμβολίων, η οποία αναμένεται να δώσει ταυτόχρονα μια σημαντική τονωτική ένεση στα οικονομικά των εταιρειών του κλάδου, είναι, ωστόσο, μια «πολύ πιο πολύπλοκη κατάσταση από τη μεταφορά συμβατικών εμπορευμάτων».

Όπως εξηγεί στον ραδιοφωνικό σταθμό «Πρακτορείο 104,9 FM» ο Δημήτρης Ζοπουνίδης, ερευνητής σε θέματα διαχείρισης και διοίκησης αεροπορικών μεταφορών, «σε αυτό το κολοσσιαίο εγχείρημα της μεταφοράς καλούνται να συνδράμουν οι αερομεταφορείς, συντονισμένα, σε παγκόσμιο επίπεδο». Συγκεκριμένα, όπως εξηγεί, «η Παγκόσμια Ένωση Αερομεταφορών (IATA) κάλεσε τις κυβερνήσεις να ξεκινήσουν τους αρχικούς σχεδιασμούς της εναέριας μεταφοράς του εμβολίου σε συνεργασία με τις ενδιαφερόμενες αεροπορικές εταιρείες».

Ένα πολύ μεγάλο μέρος των εμβολίων, όπως αναφέρει ο κ. Ζοπουνίδης, πρέπει να μεταφερθεί αεροπορικώς. «Η IATA τονίζει πως για την παροχή μιας δόσης του εμβολίου σε 7,8 δισ. άτομα παγκοσμίως, θα χρειαστούν το ελάχιστο, 8.000 αεροσκάφη Boeing 747 (ευρείας ατράκτου τζετ)», σημειώνει και προσθέτει: «Ο CEO της IATA, Alexander De Juniac, δήλωσε πως η ασφαλής παροχή εμβολίων Covid-19 θα είναι η "αποστολή του αιώνα" για την παγκόσμια βιομηχανία αεροπορικών φορτίων. Τόνισε πως αυτό δεν θα συμβεί χωρίς προσεκτικό προγραμματισμό και πως η ώρα γι' αυτό είναι τώρα. Προέτρεψε δε τις κυβερνήσεις να πρωτοστατήσουν στη διευκόλυνση της συνεργασίας σε ολόκληρη την αλυσίδα εφοδιαστικής, έτσι ώστε οι εγκαταστάσεις, οι ρυθμίσεις ασφαλείας και οι διαδικασίες των συνόρων να είναι έτοιμες για το τεράστιο και πολύπλοκο έργο που θα ακολουθήσει».

Υψηλές απαιτήσεις για την μεταφορά των εμβολίων.

Σύμφωνα με τον κ. Ζοπουνίδη, όλα τα αεροσκάφη δεν είναι κατάλληλα για τη μεταφορά των εμβολίων καθώς «απαιτούνται ειδικές θερμοκρασίες 2-8 βαθμών Κελσίου καθώς και πολλές φορές διαδικασίες κατάψυξης», ενώ απαιτείται πέρα από την τεχνική/τεχνολογική και συντονισμένη προσπάθεια από πολλούς φορείς σε παγκόσμιο επίπεδο με πολλαπλές ταυτόχρονες δράσεις αφού για τη μεταφορά των εμβολίων θα πρέπει «να προετοιμαστούν τα καθηλωμένα από τη χαμηλή ταξιδιωτική ζήτηση αεροσκάφη και να γίνουν οι απαραίτητες τροποποιήσεις σε αυτά με στόχο την μεταφορά, υπό κατάλληλες συνθήκες, του φορτίου των εμβολίων». Επίσης, να δημιουργηθούν οι κατάλληλες εγκαταστάσεις, με τις κατάλληλες θερμοκρασίες συντήρησης εμβολίων.

«Όσοι αερομεταφορείς επιθυμούν να ασχοληθούν με το συγκεκριμένο έργο, θα πρέπει να προσαρμόσουν το επιχειρησιακό τους έργο εγκαίρως, με στόχο την εύρυθμη λειτουργία τους. Η εκάστοτε χώρα θα μπορεί να γνωρίζει τους χρόνους παράδοσης επακριβώς καθώς και τον τρόπο με τον οποίο η κάθε αεροπορική θα παραδώσει τα φορτία ώστε να διαμορφώσει κατάλληλα τις εγκαταστάσεις που θα λάβει χώρα το σχέδιο. Επίσης, θα πρέπει να υπάρξει διαθέσιμο προσωπικό, το οποίο θα εκπαιδευτεί κατάλληλα για να χειριστεί τα εμβόλια που είναι ευαίσθητα στον χρόνο και τη θερμοκρασία», εξηγεί ο κ. Ζοπουνίδης.

Η διασφάλιση της ταχύτητας της διαδικασίας μεταφοράς των εμβολίων συνεπάγεται αποτελεσματική συνεργασία με τις υγειονομικές και τελωνειακές αρχές για την εξασφάλιση έγκαιρων εγκρίσεων, κατάλληλων μέτρων ασφαλείας, χειρισμού και εκτελωνισμού. Κάτι που όμως θα μπορούσε να είναι μια ιδιαίτερη πρόκληση δεδομένου των μέτρων αντιμετώπισης της COVID-19 που εφαρμόζουν πολλές κυβερνήσεις αυξάνοντας τους χρόνους επεξεργασίας των φορτίων.

Αγώνας δρόμου από τις αεροπορικές εταιρείες

Σύμφωνα με τον ίδιο, υπάρχουν ήδη αερομεταφορείς, αεροδρόμια και αεροπορικοί οργανισμοί που άρχισαν ήδη την προετοιμασία. «Η Korean Airlines ήδη συγκρότησε ειδική ομάδα εργασίας για την αποθήκευση, τη μεταφορά και τη διανομή των εμβολίων, θα δημιουργήσει ψυκτικές εγκαταστάσεις αποθήκευσης αυτών, αποθήκες βασικού εξοπλισμού, ενώ θα λάβει και τα απαραίτητα μέτρα ασφαλείας για την ευόδωση του μεγάλου στόχου. Η δε αμερικανική United Cargo ανέλαβε να συμβάλει στη μεταφορά των ειδικών εμπορευματοκιβωτίων ελεγχόμενης θερμοκρασίας, εκτελώντας ήδη τις πρώτες δοκιμαστικές πτήσεις γι' αυτόν τον σκοπό και η ρωσική εμπορευματική αεροπορική εταιρεία Airbridge Cargo θα μεταφέρει υλικοτεχνικό εξοπλισμό για τη μεταφορά των εμβολίων και κάνει ήδη δοκιμαστικές πτήσεις από τον Αύγουστο», επισημαίνει ο κ. Ζοπουνίδης.

Όπως λέει, σε παγκόσμιο επίπεδο θα συνδράμει και η Emirates Sky Cargο, η μεγαλύτερη αεροπορική εταιρεία φορτίου παγκοσμίως που θα ενισχύσει την ετοιμότητά της να χειριστεί τις υλικοτεχνικές πολυπλοκότητες της διανομής του δυνητικού εμβολίου COVID-19, δημιουργώντας τον πρώτο αποκλειστικό κόμβο αεροπορικού φορτίου στον κόσμο για το εμβόλιο στο Ντουμπάι.

«Ο κόμβος εμβολίων της Emirates Sky Cargo στο αεροδρόμιο "Dubai World Central" (DWC) θα είναι η μεγαλύτερη ειδική εγκατάσταση στον κόσμο για εμβόλια COVID-19. Το τερματικό φορτίου της Emirates που βρίσκεται στο DWC θα χρησιμεύσει ως ειδικός κόμβος αποθήκευσης και διανομής του εμβολίου ανά χώρα. Το τμήμα εμπορευματικών μεταφορών της μητρικής της εταιρείας, μάλιστα, έχει επίσης δημιουργήσει μια ειδική ομάδα ταχείας ανταπόκρισης για τον συντονισμό των αιτημάτων από τους διάφορους φορείς που εμπλέκονται στο διεθνές σύστημα διανομής εμβολίων και για την πλήρη απόδοση στην παράδοση των εμβολίων», επισημαίνει ο κ. Ζοπουνίδης.

Συνολικά, εκτιμάται ότι η εγκατάσταση μπορεί να κρατήσει περίπου 10 εκατομμύρια φιαλίδια εμβολίου σε εύρος θερμοκρασιών 2-8 βαθμούς Κελσίου σε οποιαδήποτε χρονική στιγμή, ανταποκρινόμενη σε όλες τις προαναφερθείσες προϋποθέσεις. Η  υποδομή συμπληρώνεται επίσης από έναν από τους μεγαλύτερους στόλους ψυκτικών φορτηγών στον κόσμο, βοηθώντας στην προστασία των ευαίσθητων στη θερμοκρασία φορτίων κατά τη διέλευση μεταξύ του αεροσκάφους και του τερματικού φορτίου, σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση της εταιρείας.

Οι πυρετώδεις προετοιμασίες στην Ευρώπη

Στην Ευρώπη, η European Air Transport ξεκίνησε πέντε εβδομαδιαίες πτήσεις από το αεροδρόμιο των Βρυξελλών (BRU), που αποτελεί «έναν σημαντικό ευρωπαϊκό κόμβο για τη μεταφορά φαρμακευτικών προϊόντων ευαίσθητων στη θερμοκρασία». Παράλληλα, η Lufthansa Cargo και το αεροδρόμιο της Φρανκφούρτης (FRA) που «διαθέτει ήδη 12.000 τετραγωνικά μέτρα ελεγχόμενης θερμοκρασίας ικανότητας χειρισμού με άλλα 2.000 τετραγωνικά μέτρα να προετοιμάζονται», συνεργάζονται για να προετοιμάσουν την αποστολή του εμβολίου.

Το αεροδρόμιο «Schiphol» του Άμστερνταμ, το πέμπτο πιο πολυσύχναστο αεροδρόμιο της Ευρώπης δημιούργησε μία δική του ομάδα εργασίας, η οποία θα αναλάβει τον σχεδιασμό των διαδικασιών για συνδρομή στη μεταφορά του εμβολίου, ενώ και η Finnair Cargo, ο εθνικός αερομεταφορέας της Φινλανδίας, γνωστοποίησε την πρόθεσή του να συνδράμει στο έργο, δηλώνοντας την ετοιμότητά του.

Το σημαντικό «ατού» στη συγκεκριμένη περίπτωση είναι η τοποθεσία της βάσης της Finnair Cargo στο Διεθνές Αεροδρόμιο της Φινλανδίας «Vaanta», τοποθεσία που θα μπορούσε, σύμφωνα με την εταιρεία, να αποδειχθεί ζωτικής σημασίας για να διασφαλιστεί ότι τα εμβόλια θα φτάνουν στον προορισμό τους στους χρόνους που θα τεθούν.

Χωρίς να υπάρχει κάτι επίσημο, ο κ. Ζοπουνίδης εκτιμά όμως πως και στη χώρα μας «θα συνδράμει καταλυτικά όπου της ζητηθεί η Aegean Airlines, όπως είχε συνδράμει και στο πρώτο κύμα της πανδημίας, μεταφέροντας ιατροφαρμακευτικό εξοπλισμό από χώρες της Κίνας και της Ασίας προς την Ελλάδα».

Το ενδιαφέρον για την παγκόσμια αερομεταφορά των εμβολίων αναμένεται να ενταθεί το επόμενο χρονικό διάστημα, ενώ σε κάθε περίπτωση οι λύσεις θα βρεθούν από τους ειδικούς του χώρου και «για ακόμη μία φορά, ο κλάδος των αερομεταφορών θα παίξει καταλυτικό ρόλο σε μια περίοδο κρίσης σε επίπεδο δημόσιας υγείας».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

embolio, embolia, koronoios
ΔΙΕΘΝΗ

Η ΕΕ έδωσε 7,8 δισ. ευρώ για εισαγωγές εμβολίων κατά του κορονοϊού

Σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat, η πλειοψηφία των εισαγωγών εμβολίων κατά του κορονοϊού το 2021 προήλθε από την Ελβετία με τις ΗΠΑ να είναι στη δεύτερη θέση. Στα 20,1 δισ. ευρώ η αξία των εξαγωγών εμβολίων εκτός ΕΕ.
koronoios-emvolio-moderna
ΔΙΕΘΝΗ

Αίτημα από τη Moderna στον FDA για 2η αναμνηστική δόση στους ενήλικες

Η Moderna επέλεξε να συμπεριλάβει όλους τους ενήλικες άνω των 18 ετών προκειμένου «να προσφέρει ευελιξία» στις υγειονομικές αρχές, οι οποίες θα πρέπει να ορίσουν «την κατάλληλη χρήση» της δόσης αυτής.
Koronoios, Corona Virus, Emvolia
ΔΙΕΘΝΗ

Το εμβόλιο της Pfizer είναι λιγότερο αποτελεσματικό στα παιδιά 5-11 ετών

Η νέα έρευνα, που πραγματοποιήθηκε εν μέσω εξάπλωσης της παραλλαγής Όμικρον (Δεκέμβριος 2021 και Ιανουάριος 2022), ανέλυσε δεδομένα από 852.384 πλήρως εμβολιασμένα παιδιά 12-17 ετών και 365.502 ηλικίας 5-11 ετών.