ΓΔ: 903.33 0.85% Τζίρος: 55.06 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:04 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
BBVA
Πηγή: Shutterstock.

Το deal της ισπανικής BBVA που δίνει ώθηση στις τράπεζες

Ο ισπανικός όμιλος πούλησε έναντι 11,6 δισ. δολ. τη θυγατρική του στις ΗΠΑ και ενισχύει κατά 300 μονάδες βάσης την κεφαλαιακή του επάρκεια. Ράλι των ευρωπαϊκών τραπεζικών μετοχών.

Βελτιώνεται περαιτέρω το επενδυτικό κλίμα για τις ευρωπαϊκές τράπεζες, που ήδη είχαν προσελκύσει ενδιαφέρον μετά τις ανακοινώσεις της Pfizer για το εμβόλιο, μετά την ανακοίνωση της συμφωνίας της ισπανικής BBVA για την πώληση των δραστηριοτήτων της στις ΗΠΑ έναντι ποσού 11,6 δισ. δολ. σε μετρητά στον αμερικανικό χρηματοπιστωτικό όμιλο PNC, ο οποίος εδρεύει στο Πίτσμπουργκ και στοχεύει να αποκτήσει, μέσω αυτής της εξαγοράς, παρουσία σε ολόκληρη την αγορά των ΗΠΑ.

Ο ευρωπαϊκός τραπεζικός δείκτης Stoxx κέρδιζε νωρίτερα περισσότερο από 3%, καθώς η μετοχή της BBVA έκανε άλμα κατά 19%, μετά την ανακοίνωση της συμφωνίας.

Η PNC αποκτά την BBVA USA, έχοντας εξασφαλίσει από τον Μάιο ποσό που αντιστοιχεί περίπου στο τίμημα, μέσω της πώλησης του μεγαλύτερου μέρους της συμμετοχής της στη μεγάλη εταιρεία διαχείρισης κεφαλαίων Blackrock. Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της PNC, Μπιλ Ντέμτσακ, τόνισε ότι τα αισιόδοξα νέα για το εμβόλιο διευκόλυναν τη συναλλαγή, όπως και η πολιτική σταθερότητα που επικράτησε στις ΗΠΑ μετά τις προεδρικές εκλογές.

Για τις ευρωπαϊκές τράπεζες, η συμφωνία αποτελεί ιδιαίτερα θετική εξέλιξη, καθώς περιορίζονται οι ανησυχίες για την κεφαλαιακή επάρκεια, ενώ θετικά κρίνεται το τίμημα της συναλλαγής, που ήταν 30% μεγαλύτερο από τη λογιστική αξία της αμερικανικής θυγατρικής.

Ο Κάρλος Τόρες, εκτελεστικός πρόεδρος της BBVA τόνισε ότι η συναλλαγή ενισχύει την ήδη ισχυρή οικονομική θέση του ισπανικού ομίλου, ενώ θα επιτρέψει να αξιοποιήσει ο όμιλος τα κεφάλαιά του για να αντλήσει κέρδη από τις άλλες αγορές όπου δραστηριοποιείται, θα βελτιώσει το μακροπρόθεσμο προφίλ ανάπτυξης, θα συμβάλει στην καλύτερη υποστήριξη οικονομιών της ευρωζώνης στο στάδιο της ανάκαμψης μετά την πανδημία και θα επιτρέψει την αύξηση των διανομών στους μετόχους.

Η συμφωνία θα αυξήσει κατά 300 μονάδες βάσης το βασικό δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας της BBVA, σε μια περίοδο όπου οι ισπανικές τράπεζες συγκαταλέγονται στις τράπεζες της ευρωζώνης με την ασθενέστερη κεφαλαιακή βάση, ενώ η ισπανική οικονομία αναμένεται να έχει φέτος βαθιά ύφεση, με συρρίκνωση του ΑΕΠ κατά 11%.

Σημειώνεται ότι οι ευρωπαϊκές τράπεζες βρίσκονται σε φάση περιορισμού των δραστηριοτήτων τους στην αμερικανική αγορά, καθώς συναντούν δυσκολίες στον ανταγωνισμό με τις αμερικανικές τράπεζες, που έχουν μεγαλύτερη επάρκεια κεφαλαίων και πιο διευρυμένη παρουσία. Οι περισσότερες περικοπές έχουν γίνει στην επενδυτική τραπεζική, αλλά έχουν σημειωθεί περικοπές και στον τομέα της λιανικής.

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΕΘΝΗ

SSM: Τι έδειξε ο έλεγχος στα εσωτερικά υποδείγματα των τραπεζών

Τα σταθμισμένα ως προς τον κίνδυνο στοιχεία ενεργητικού αυξήθηκαν κατά 275 δισ. ευρώ τα τελευταία τρία έτη και διαπιστώθηκαν διαπιστωθούν πάνω από 5.000 αδυναμίες που οι τράπεζες κλήθηκαν να διορθώσουν.
ΔΙΕΘΝΗ

ΔΝΤ: Ισχυρές οι ευρωπαϊκές τράπεζες, αντέχουν την κρίση του κορονοϊού

Το Ταμείο τονίζει ότι οι κυβερνήσεις πρέπει να διασφαλίσουν μία ομαλή μετάβαση, συνεχίζοντας κάποια άμεση στήριξη για τις εταιρείες που έχουν πληγεί προσωρινά από την πανδημία και τις επιχειρήσεις που είναι σημαντικές για τη λειτουργία της οικονομίας.
ΔΙΕΘΝΗ

Κίνα: Ετήσια αύξηση 10,7% στα περιουσιακά στοιχεία των τραπεζών

Θετικό ήταν το πρόσημο για τα συνολικά περιουσιακά στοιχεία των κινεζικών τραπεζών και των χρηματοοικονομικών εταιριών στα τέλη της περασμένης χρονιάς, με βάση τα δεδομένα της κεντρικής τράπεζας.