ΓΔ: 1998.38 -0.80% Τζίρος: 284.44 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02
bahrein
Φώτο: Shutterstock

Σε ποια ισραηλινά προϊόντα παραμένει το μπλόκο του Μπαχρέιν

Για παρανόηση των δηλώσεων του υπουργού Εμπορίου του Μπαχρέιν σχετικά με τα ισραηλινά προϊόντα κάνει λόγο το πρακτορείο ειδήσεων ΒΝΑ.

Το Μπαχρέιν δεν θα επιτρέψει τις εισαγωγές ισραηλινών προϊόντων που έχουν παραχθεί στους εβραϊκούς οικισμούς που βρίσκονται στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη, μετέδωσε το πρακτορείο BNA, αντικρούοντας τις σχετικές δηλώσεις που είχε κάνει ο υπουργός Εμπορίου νωρίτερα αυτή την εβδομάδα.

Ο υπουργός Βιομηχανίας, Εμπορίου και Τουρισμού του Μπαχρέιν, ο Ζάγιεντ μπιν Ρασίντ αλ Ζαγιάνι δήλωσε στη διάρκεια επίσκεψής του στο Ισραήλ ότι η Μανάμα δεν θα διαχωρίζει μεταξύ των προϊόντων που παράχθηκαν στο Ισραήλ και αυτών που παράχθηκαν στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη ή τα Υψίπεδα του Γκολάν. «Θα αντιμετωπίζουμε τα ισραηλινά προϊόντα ως ισραηλινά. Οπότε δεν έχουμε θέμα με τις ετικέτες ή την προέλευση».

«Οι δηλώσεις του υπουργού παρανοήθηκαν. Το υπουργείο είναι δεσμευμένο στην απαρέγκλιτη στάση της κυβέρνησης του Μπαχρέιν σχετικά με τη συμμόρφωσή της με τις αποφάσεις του ΟΗΕ», μετέδωσε το BNA αργά χθες επικαλούμενο πηγή από το υπουργείο Εμπορίου.

Το Μπαχρέιν και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα εξομάλυναν τις διπλωματικές τους σχέσεις με το Ισραήλ στις 15 Σεπτεμβρίου, έπειτα από συμφωνία που σύναψαν υπό την αιγίδα των ΗΠΑ και η οποία κατέστη δυνατή μετά την ανακοίνωση του Ισραήλ ότι αναβάλει τα σχέδιά του να προσαρτήσει εβραϊκούς οικισμούς στη Δυτική Όχθη, τους οποίους η διεθνής κοινότητα θεωρεί παράνομους.

Βάσει των οδηγιών της ΕΕ τα προϊόντα που προέρχονται από τους εβραϊκούς οικισμούς στις κατεχόμενες παλαιστινιακές περιοχές πρέπει να το αναφέρουν ξεκάθαρα στην ετικέτα τους, όταν αυτά εξάγονται σε χώρες μέλη της Ένωσης. Η κυβέρνηση του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ ακύρωσε τον προηγούμενο μήνα τον διαχωρισμό μεταξύ των προϊόντων που προέρχονται από το Ισραήλ και αυτών από τους εβραϊκούς οικισμούς.

Στο μεταξύ ο Παλαιστίνιος υπουργός Εξωτερικών Ρίαντ αλ Μάλικι δήλωσε ότι ο ομόλογός του του Μπαχρέιν Αμπντουλατίφ αλ Ζαγιάνι επίσης διέψευσε τις δηλώσεις του υπουργού Εμπορίου σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν. «Οι φερόμενες δηλώσεις (…) έρχονται σε πλήρη αντίθεση με την υποστηρικτική στάση της χώρας του στον παλαιστινιακό σκοπό», επεσήμανε ο Μάλικι.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Αντόνιο Γκουτέρες ΟΗΕ
ΔΙΕΘΝΗ

ΟΗΕ: Ανήσυχος ο Γκουτέρες για τις συνεχείς παραβιάσεις στη Γάζα

Ο γ.γ. του ΟΗΕ εξέφρασε «βαθιά ανησυχία» για τις παραβιάσεις της κατάπαυσης πυρός στη Γάζα και κάλεσε όλες τις πλευρές να σεβαστούν τη συμφωνία ειρήνης, μιλώντας στη σύνοδο για την κοινωνική ανάπτυξη στην Ντόχα.
Ένοπλος στην Υεμένη
ΔΙΕΘΝΗ

Υεμένη: Οι Χούθι συνέλαβαν 7 υπαλλήλους ΟΗΕ για κατασκοπεία υπέρ Ισραήλ

Επτά Υεμενίτες που εργάζονται για τον ΟΗΕ συνελήφθησαν στη Σαναά, την οποία ελέγχουν οι Χούθι, με την κατηγορία της κατασκοπείας υπέρ του Ισραήλ. Ο ΟΗΕ δεν έχει σχολιάσει μέχρι στιγμής την υπόθεση.
Ερείπια στη Γάζα
ΔΙΕΘΝΗ

Η εισηγήτρια του ΟΗΕ: Ανεπαρκές το σχέδιο για Γάζα, μιλά για γενοκτονία

Η Φραντσέσκα Αλμπανέζε του ΟΗΕ επέκρινε το αμερικανικό σχέδιο κατάπαυσης πυρός για τη Γάζα, τονίζοντας πως είναι ανεπαρκές και δεν αρκεί για τον τερματισμό της «γενοκτονίας» των Παλαιστινίων, ούτε συμμορφώνεται με το διεθνές δίκαιο.
Οχήματα Ερυθρού Σταυρού Γάζα
ΔΙΕΘΝΗ

Το Διεθνές Δικαστήριο καλεί το Ισραήλ να διευκολύνει βοήθεια στη Γάζα

Το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης ζήτησε από το Ισραήλ να διευκολύνει την αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα, διασφαλίζοντας τις βασικές ανάγκες των αμάχων, θεωρώντας την απόφαση νομικά σημαντική με ηθικό κύρος.
Οχήματα Ερυθρού Σταυρού Γάζα
ΔΙΕΘΝΗ

Χάγη: Το Ισραήλ να διασφαλίζει βασικές ανάγκες στη Γάζα, λέει το Δικαστήριο

Το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης έκρινε ότι το Ισραήλ οφείλει να καλύπτει τις βασικές ανάγκες των αμάχων στη Γάζα και να στηρίζει τις ανθρωπιστικές προσπάθειες του ΟΗΕ. Δεν επιβεβαιώθηκαν οι ισχυρισμοί για τη UNRWA.