ΓΔ: 910.29 0.69% Τζίρος: 82.13 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Shutterstock

«Παίρνουν κεφάλια» στη Boeing λόγω των 737 MAX

Ο εκτελεστικός διευθυντής των εμπορικών αεροσκαφών της Boeing είναι το πρώτο υψηλόβαθμο στέλεχος της εταιρείας που πληρώνει το μάρμαρο μετά τα δυο τραγικά ατυχήματα με τα 737 MAX.

Η αμερικανική εταιρία παραγωγής αεροσκαφών Boeing Co απομάκρυνε χθες από τα καθήκοντά του, τον εκτελεστικό διευθυντή στο τμήμα εμπορικών αεροσκαφών Κέβιν ΜακΑλιστερ.

Πρόκειται για την πρώτη αποχώρηση υψηλόβαθμου στελέχους της εταιρίας από τα δύο τραγικά δυστυχήματα με τα αεροσκάφη 737 MAX.

Σύμφωνα με την Boeing, τα καθήκοντα του ΜακΑλιστερ αναλαμβάνει άμεσα, ο βετεράνος εκτελεστικός διευθυντής της εταιρίας, Σταν Ντιλ στο τμήμα των εμπορικών αεροσκαφών της εταιρίας (Boeing Commercial Airplanes -BCA). Ο Ντιλ ήταν υπεύθυνος για το τμήμα παγκόσμιων υπηρεσιών της Boeing.

Η αμερικανική εταιρία που κατέχει ηγετική θέση στην παραγωγή αεροσκαφών σε διεθνές επίπεδο, βρίσκεται αντιμέτωπη με μία κλιμακούμενη κρίση, καθώς εδώ και οκτώ μήνες έχουν απαγορευτεί οι πτήσεις των 737 MAX για λόγους ασφαλείας, μετά τα δύο τραγικά δυστυχήματα στην Ινδονησία και στην Αιθιοπία, με συνέπεια τον θάνατο 346 ανθρώπων.

Η χθεσινή ανακοίνωση, έγινε μία ημέρα πριν από την δημοσιοποίηση της αναφοράς για τα οικονομικά στοιχεία τριμήνου της εταιρίας, προκαλώντας ανησυχία σε μερικούς από τους εργαζόμενους της Boeing.

Μία πηγή στο εσωτερικό της εταιρίας, χαρακτήρισε τον ΜακΑλιστερ ως “αποδιοπομπαίο τράγο,” τονίζοντας ότι ανέλαβε την διοίκηση της BCA, στα τελευταία στάδια της ανάπτυξης του 737 MAX.

Η εξέλιξη αυτή, τερματίζει ένα ασυνήθιστο πείραμα της Boeing για τον διορισμό ενός ξένου στελέχους σε θέση ευθύνης της εταιρίας, ενώ αναθέτει την καθοριστικής σημασίας διεύθυνση του αναφερόμενου τομέα για την Boeing, σε ένα δικό της στέλεχος με μακροχρόνια εμπειρία. Ο Ντιλ έχει διαμορφώσει σχέσεις με μερικούς σημαντικούς πελάτες για την Boeing, όπως η Singapore Airlines.

Από την πλευρά του και ο ΜακΑλιστερ, είναι γνωστός για την συμμετοχή του στις συνεδριάσεις κεκλεισμένων των θηρών της αεροπορικής βιομηχανίας στις ΗΠΑ, ενώ και ο ίδιος έχει διαμορφώσει σχέσεις με σημαντικούς πελάτες της Boeing, με δεδομένες τις επαφές που είχε από την προηγούμενη θέση του, στην πώληση υπηρεσιών για την General Electric Co.

Παράλληλα, ο ΜακΑλιστερ πιστώνεται μερικώς την αύξηση των πωλήσεων της Boeing Co, μαζί με τον υπεύθυνο πωλήσεων Ιχσάν Μουνίρ. Από την άλλη μεριά, η δυναμική πωλήσεων της Boeing μειώθηκε δραματικά από την καθήλωση των αεροσκαφών MAX. Μία πηγή που έχει λάβει γνώση για το ζήτημα χαρακτήρισε απευθυνόμενη προς το προσωπικό της εταιρίας, την αποχώρηση του ΜακΑλιστερ ως “διαζύγιο” αφήνοντας ξεκάθαρα να εννοηθεί ότι ο ίδιος απολύθηκε.

Μία άλλη πηγή δήλωσε ότι η Boeing ζήτησε από τον ΜακΑλιστερ να φύγει, χωρίς να δώσει περισσότερες εξηγήσεις, εκτός από το να πει ότι ήταν η σωστή κίνηση στον κατάλληλο χρόνο για την ηγεσία της εταιρίας. Η ίδια πηγή πρόσθεσε ότι η απόφαση δεν είχε σχέση με το MAX.

Ο Ντιλ εργάζεται για την Boeing από το 1986 και το 2017 ανέλαβε την ηγεσία του τμήματος παγκόσμιων υπηρεσιών της εταιρίας, το οποίο πουλάει στοιχεία ανάλυσης, ανταλλακτικά, αλλά και υπηρεσίες εκπαίδευσης στις αεροπορικές εταιρίες.

Η μεγαλύτερη πρόκληση με την οποία βρίσκεται αντιμέτωπος ο Ντιλ είναι η επιστροφή του MAX στην ενεργό υπηρεσία σε ολόκληρο τον κόσμο, ενώ παράλληλα, ο ίδιος θα κληθεί να διαχειριστεί το ζωτικό θέμα των παραδόσεων των αεροσκαφών MAX, αλλά και το ζήτημα αύξησης του ρυθμού παραγωγής του αεροσκάφους, όταν η κατάσταση ομαλοποιηθεί. Πρόκειται για μία από τις σοβαρότερες κρίσεις με τις οποίες βρίσκεται αντιμέτωπη η Boeing σε διαχειριστικό επίπεδο.

Παράλληλα, ο Ντιλ θα κληθεί να λάβει αποφάσεις και για την τύχη του νέου αεροσκάφους μεσαίων αποστάσεων (NMA) το οποίο και επισκιάστηκε από την κρίση των 737 ΜΑΧ.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΕΘΝΗ

Ελλιπή τα έγγραφα που κατέθεσε η Boeing για την ασφάλεια των 737MAX

Η νέα επιστολή της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας προκαλεί ανησυχίες σχετικά με το χρονοδιάγραμμα της εταιρείας και των παραδόσεων της μικρότερης έκδοσης του αεροσκάφους MAX που καταγράφει θετική πορεία πωλήσεων.
ΔΙΕΘΝΗ

Boeing: Τα προβλήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα και οι παραδόσεις των 737 ΜΑΧ

Η εταιρία αναμένει ότι τα ζητήματα που έχουν προκύψει από την εφοδιαστική αλυσίδα, αλλά και οι αβεβαιότητες στην Κίνα, θα κρατήσουν τις παραδόσεις των αεροσκαφών ΜΑΧ σε «χαμηλό επίπεδο».