ΓΔ: 1835.4 -1.06% Τζίρος: 284.36 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02
Φώτο: Shutterstock

Οι μισές τράπεζες στον κόσμο βρίσκονται σε κίνδυνο

Μελέτη της McKinsey υπογραμμίζει το πρόβλημα της πολύ χαμηλής απόδοσης ιδίων κεφαλαίων του τραπεζικού τομέα και της απειλής ανταγωνισμού από εταιρείες του τεχνολογικού τομέα.

Μεγάλη ανησυχία δημιουργούν τα ευρήματα της έρευνας που πραγματοποίησε η εταιρεία συμβούλων McKinsey, σύμφωνα με τα οποία περίπου έξι στις δέκα τράπεζες παγκοσμίως δεν είναι σε θέση να επιβιώσουν σε περίπτωση μιας νέας ύφεσης.

Ως βασικότερος λόγος που ελλοχεύει ο συγκεκριμένος κίνδυνος είναι το γεγονός ότι η απόδοση των ιδίων κεφαλαίων και τα περιουσιακά τους στοιχεία δεν συμβαδίζουν με τα κόστη τους.

Η McKinsey, μέσω της ετήσιας επισκόπησης του κλάδου, κάλεσε τις επιχειρήσεις να λάβουν προκειμένου να αντιστρέψουν τη κατάσταση. Σε αυτά περιλαμβάνονται δράσεις όπως η ανάπτυξη τεχνολογίας, η εκμετάλλευση δραστηριοτήτων και η διεύρυνση μέσω συγχωνεύσεων ενόψει μιας ενδεχόμενης οικονομικής επιβράδυνσης.

Η μεγάλη χρηματοπιστωτική κρίση που ξέσπασε πριν μια δεκαετία προκάλεσε ένα κύμα καινοτομίας στις χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες, ανοίγοντας τον δρόμο σε ανταγωνιστές των τραπεζών. Σε αυτούς περιλαμβάνονται από εταιρίες fintech μέχρι επιχειρηματικοί κολοσσοί όπως η Apple και η Google.

Πλέον οι τράπεζες θα πρέπει να αποφασίσουν αν θα ανταγωνιστούν, θα συνεργαστούν ή θα αποκτήσουν μερικούς από αυτούς τους νεοεισελθόντες «παίκτες».

Αξίζει να σημειωθεί ότι, όπως αναφέρεται στην έρευνα, οι τράπεζες διαθέτουν μόνο το 35% των πληροφοριακών προϋπολογισμών τους για καινοτομία, ενώ οι fintechs δαπανούν περισσότερο από το 70%.

Το γεγονός αυτό σε συνδυασμό με ορισμένους ρυθμιστικούς παράγοντες, όπως οι ανοιχτές τραπεζικές συναλλαγές και οι χαλαρότερες απαιτήσεις για νεοσύστατες επιχειρήσεις, το καθεστώς που δημιουργείται τείνει να γίνεται όλο και πιο φιλόξενο για τις νεότερες επιχειρήσεις οι οποίες λαμβάνουν μερίδιο της αγοράς από τις τράπεζες.

Δύο χαρακτηριστικά παραδείγματα που αναφέρει η έκθεση είναι η αμερικανική Amazon και η κινεζική Ping An, ως δύο εταιρείες που προσελκύουν πελάτες χρηματοοικονομικών υπηρεσιών. Μάλιστα, ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει το γεγονός ότι οι συγκεκριμένες εταιρείες στοχεύουν τις επιχειρηματικές περιοχές που έχουν τις υψηλότερες αποδόσεις για τις τράπεζες, όπως για παράδειγμα τις πιστωτικές κάρτες.

Μία ακόμα λύση είναι η συγχώνευση μεταξύ των τραπεζών, παράδειγμα που ακολούθησαν η BB & T Corp. και η SunTrust Banks, στη μεγαλύτερη συγχώνευση τραπεζών στις ΗΠΑ από την οικονομική κρίση.

«Πιστεύουμε το κύμα συγχωνεύσεων και εξαγορών θα συνεχιστεί. Είμαστε στο τέλος του οικονομικού κύκλου και οι τράπεζες πρέπει να κάνουν τολμηρές κινήσεις τώρα επειδή δεν είναι σε καλή κατάσταση. Στο τέλος του κύκλου, κανείς δεν μπορεί να ξεκουραστεί στις δάφνες του», ανέφερε σε συνέντευξή του ο Kausik Rajgopal, ανώτερος συνεργάτης της McKinsey.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Τράπεζα Πειραιώς
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Γ. Γραμματικός: Οι πληρωμές αλλάζουν με γνώμονα την εμπειρία του πελάτη

Ο Head of Retail Bank Products της Τράπεζας Πειραιώς, Γιάννης Γραμματικός τόνισε πως οι νέες ρυθμίσεις στις πληρωμές είναι ευκαιρία και όχι απειλή, οδηγώντας τις τράπεζες σε ένα βιώσιμο μοντέλο προστιθέμενης αξίας.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σε δοκιμασία τράπεζες - σχέδιο Ηρακλής, κρίσιμη απόφαση Αρείου Πάγου

Οι servicers με επιστολή προειδοποιούν για ζημιά άνω του 1 δισ. σε περίπτωση αλλαγής του τρόπου υπολογισμού των δόσεων των δανείων νόμου Κατσέλη και εκτροχιασμό του σχεδίου Ηρακλής. Ανησυχεί η Τράπεζα της Ελλάδος.